ροή ειδήσεων

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται προς τη Ρωσία! Τι αλλάζει σε GPS και χάρτες

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται περίπου 55 χιλιόμετρα ετησίως και τα στοιχεία δείχνουν να μετακινείται προς τη Σιβηρία.



Υπό κανονικές συνθήκες, το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο ενημερώνεται κάθε πέντε χρόνια ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης θα είναι γνωστές στην παγκόσμια πλοήγηση.

Ωστόσο, η τελευταία ενημέρωση ήρθε σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα απ′ ό,τι αναμενόταν εξαιτίας της ταχύτερης μετακίνησης του πόλου, γεγονός που επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της έρευνας για το νεότερο Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο, ο γεωφυσικός Αρνό Τσούλιατ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η συνεχής μετατόπιση είναι ένα πρόβλημα για τις εφαρμογές με τους χάρτες στα smartphones και κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές. Τα αεροπλάνα και τα πλοία βασίζονται επίσης στο μαγνητικό βορρά για την εφεδρική τους πλοήγηση, διευκρινίζει ο γεωφυσικός, τονίζοντας ότι το GPS δεν επηρεάζεται επειδή είναι δορυφορικό.

Η μετατόπιση οφείλεται σε διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα βαθιά μέσα στον πλανήτη, ανέφερε ο Κιάραν Μπέγκαν, γεωφυσικός της Βρετανικής Γεωφυσικής Υπηρεσίας. Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται στον υγρό εξωτερικό πυρήνα του, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από υγρό σίδηρο και νικέλιο.
Έχουν υπάρξει μερικές θεωρίες γιατί η μετακίνηση του πόλου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια - από περίπου 6 μίλια το χρόνο μεταξύ του 1900 και του 1980 σε περίπου 24 με 31 μίλια το χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με μερικούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο νότιος και ο βόρειος μαγνητικός αλλάζουν προοδευτικά θέσεις.
Δεν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό, λέει καθησυχαστικά ο Μπέγκαν. ”Είναι ασυνήθιστη συμπεριφορά σε ιστορικούς όρους, στις γεωλογικές κλίμακες όμως δεν είναι ασυνήθιστο”, είπε. ”Το μαγνητικό πεδίο αλλάζει συνεχώς, αλλά αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της φυσικής συμπεριφοράς του”, πρόσθεσε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *