ροή ειδήσεων

Η Ομογένεια τίμησε την 71η επέτειο από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων



Την 71η επέτειο από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα τίμησε το πρωί της Κυριακής η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, στην καθιερωμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης», της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Με ομογενείς από τα Δωδεκάνησα -και όχι μόνο- να γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα, οι διοργανωτές έδωσαν έναν πανηγυρικό -όσο και εθνικά αφυπνιστικό- τόνο στη γιορτή, με κεντρικό ομιλητή τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο, που προέρχεται από την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο κ. Γιάννης Σακέλλης, ο οποίος και ήταν συντονιστής της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι Εθνικοί Υμνοι, από την Αρετή Μαραγκού (ΗΠΑ) και τον μικρό Μάρκο Παυλάκη, ο οποίος απήγγειλε τον Ελληνικό, κερδίζοντας το χειροκρότημα.
Πρώτη έλαβε τον λόγο η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, Μαρία Μαραγκού,η οποία, με αφορμή την επέτειο, τόνισε πως «η ιστορική μνήμη είναι κρίσιμη για τη διατήρηση του ελληνικού έθνους και πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας τις αξίες που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας».
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τις ζωές τους, γενεές και γενεές. Οι πρόγονοί μας, στα χρόνια της σκλαβιάς, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν, αλλά στάθηκαν όρθιοι και με περίσσεια ανδρεία κράτησαν αλώβητα θρησκεία και γλώσσα.

Η γιορτή αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς. Εμείς, οι Απόδημοι Δωδεκανήσιοι, ας κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για τη Μητέρα Ελλάδα. Δωδεκανήσιοι της πατρίδας και απόδημοι ας γίνουμε ένα», τόνισε η κ. Μαραγκού.

Στη δική του τοποθέτηση, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της Δωδεκανήσου για την Ελλάδα, ενώ εστίασε και στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση τους, σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις.

«Θα ήθελα, τιμώντας αυτήν την επέτειο, να στείλουμε ένα μήνυμα στη χώρα που γειτονεύει με τα Δωδεκάνησα και την πατρίδα μας, εδώ, από την Αμερική, ενωμένοι και δυνατοί: Να τους πούμε ότι οι αιώνιοι Ελληνες, είτε είναι στα Δωδεκάνησα, είτε γενικά στον ελλαδικό χώρο, είτε απανταχού της Γης, είναι έτοιμοι να δώσουν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε όλοι οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων», τόνισε ο κ. Κούτρας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή, αποτυπώνοντας την «περιπέτεια» της Δωδεκανήσου, μέχρι να ενσωματωθεί στην Ελλάδα το 1948, έχοντας περάσει νωρίτερα από τα χέρια των Τούρκων, των Ιταλών, της Χιτλερικής Γερμανίας και της Βρετανίας.

«Θα ήθελα, τιμώντας αυτήν την επέτειο, να στείλουμε ένα μήνυμα στη χώρα που γειτονεύει με τα Δωδεκάνησα και την πατρίδα μας, εδώ, από την Αμερική, ενωμένοι και δυνατοί: Να τους πούμε ότι οι αιώνιοι Ελληνες, είτε είναι στα Δωδεκάνησα, είτε γενικά στον ελλαδικό χώρο, είτε απανταχού της Γης, είναι έτοιμοι να δώσουν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε όλοι οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων», τόνισε ο κ. Κούτρας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή, αποτυπώνοντας την «περιπέτεια» της Δωδεκανήσου, μέχρι να ενσωματωθεί στην Ελλάδα το 1948, έχοντας περάσει νωρίτερα από τα χέρια των Τούρκων, των Ιταλών, της Χιτλερικής Γερμανίας και της Βρετανίας.

«Σήμερα, ως Ομογένεια γιορτάζουμε την συμπλήρωση 71 ετών από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Σήμερα μνημονεύουμε με αισθήματα ευγνωμοσύνης όλους εκείνους τους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίστηκαν για τα δίκαια της Δωδεκανήσου και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής τους».

Επιπλέον, ο κ. Ευάγγελος στάθηκε και στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της ελληνικής και θρησκευτικής ταυτότητας.



«Οπως είναι γνωστό, οι Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αποτελούν Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που τα περιβάλλει με πολλή αγάπη και πατρική στοργή. Η σχέση με την Μητέρα Εκκλησία υπήρξε η κύρια σχέση που η Δωδεκάνησος διατήρησε την Ορθοδοξία και την ελληνικότητά της παρά τις δύσκολες συγκυρίες».


Την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα των Δωδεκανησίων, με χορούς από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, κερδίζοντας το χειροκρότημα.
Το «παρών» έδωσαν ακόμη η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, Μανώλης Δρίτσας.



ekirikas.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *