ροή ειδήσεων

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Τα σχέδια και οι υποψηφιότητες



Ανακοινώσεις υποψηφίων, περιοδείες, δημοσκοπήσεις θα είναι η εικόνα που θα δούμε αυτή την εβδομάδα καθώς τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Μπορεί να μπήκαμε στην Σαρακοστή, ωστόσο το πολιτικό κλίμα δεν θα έχει καμία σχέση με την θρησκευτική παράδοση και την νηστεία που μόλις ξεκίνησε. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται το επόμενο διάστημα και για τους περίπου δύο μήνες που ακολουθούν, να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεση τους με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης.

Η αλλαγή του νόμου και οι υποψηφιότητες

Tην Τρίτη το μεσημερί, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαριστεί και το αν θα αλλάξει ο νόμος για το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και ευρωβουλευτή προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις υποψηφιότητες της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλη.


Με την ισχύουσα νομοθεσία οι δύο βουλευτές θα πρέπει να παραιτηθούν για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Με αυτή την κίνηση όμως η κυβέρνηση θα χάσει την δεδηλωμένη καθώς τα δύο στελέχη προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ και το Ποτάμι και οι αντικαταστάτες του σε περίπτωση παραίτησης θα προέρχονται από τα συγκεκριμένα κόμματα. Αν ισχύσει το παραπάνω σενάριο τότε η κυβέρνηση θα μείνει με 149 βουλευτές.

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο θα προγραμματίσει και τις πρώτες περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα και η «Συμφωνία των Πρεσπών» με τις αντιδράσεις να μην έχουν κοπάσει, προκαλώντας προβλήματα στις επισκέψεις που πραγματοποιούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ονοματολογία για τις Βρυξέλλες

Εκτός από την Έλενα Κουντουράκαι τον Σπύρο Δανέλη που υπάρχει ζήτημα στην περίπτωση που δεν τροποποιηθεί ο νόμος, σίγουροι θεωρούνται οι τρεις νυν ευρωβουλευτές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Μουζάλας και η Λυδία Κονιόρδου.Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί τα ονόματα της Μαρίας Ρεπούση, της Μαρινέλας Κοππά και του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη.
ΝΔ: Εθνικές κάλπες οι ευρωεκλογές

Χαρακτήρα εθνικών εκλογών δίνουν για τις ευρωεκλογές στη ΝΔ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την παγίδα της «χαλαρής ψήφου» έτσι ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ψηφοφόροι στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε από το σημαντικό του ταξίδι στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται για νέες περιοδείες στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να στηρίξεις τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που η ΝΔ δίνει βαρύτητα.

Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να κερδίσει το κόμμα του όσο το δυνατό περισσότερους δήμους και περιφέρειες επισκέφθηκε τη Λαμία και την Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή σε όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να βγουν μπροστά και να περιοδεύσουν σε όλη την χώρα.




Η Πειραιώς που κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς από την Κουμουνδούρου έχει ανακοινώσει ήδη τα 34 από τα 42 ονόματα του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου με στόχο να έχουν χρόνο οι υποψήφιοι για τον προεκλογικό τους αγώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετήσει επικεφαλής μία από τις «σημαίες» της ΝΔ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και να συνδυάσει τα «γαλάζια» κομματικά στελέχη με πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου, με ακαδημαϊκούς που γνωρίζουν από ευρωπαϊκά θέματα αλλά και με ονόματα με υψηλή δημοτικότητα όπως τον σεισμολόγο Κωνσταντίνο Τσελέντη και την ηθοποιό Πέγκυ Σταθακοπούλου.
Μυστικότητα για τους 8

Ωστόσο κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν στην Πειραιώς για τα υπόλοιπα 8 πρόσωπα που απομένουν για να ολοκληρωθούν οι υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο.

Στην ΝΔ κάνουν λόγο για πρόσωπα έκπληξη με την ονοματολογία τα τελευταία 24ωρα να δίνει και να παίρνει. Η παρουσία του ηθοποιού Κώστα Σόμμερ πριν από μερικές ημέρες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πυροδότησε σενάρια για ενδεχόμενη ένταξη στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή. Επίσης έντονα ακούγεται το όνομα της δημοσιογράφου Βίκης Φλέσσα, ένα πρόσωπο που εκτιμούν ιδιαίτερα στην Πειραιώς.

Επίσης δύο πρόσωπα που έχουν διανύσει ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο την πολιτική του διαδρομή, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλοςκαι ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργος Παγουλάτος, θεωρούνται ως πιθανά ονόματα για να πάρουν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Άλλωστε και οι δύο διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *