ροή ειδήσεων

Τουρκική ΝΟΤΑΜ: Αποστρατικοποίηση νησιών από Θάσο έως Καστελόριζο



Τουρκική ΝΟΤΑΜ: Αποστρατικοποίηση νησιών από Θάσο έως Καστελόριζο – Αποθρασύνεται η Άγκυρα μετά το επεισόδιο στο Αγαθονήσι

Μια ημέρα μετά την παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου στο Αγαθονήσι, η Άγκυρα επανέρχεται με ΝΟΤΑΜ και διεκδικεί την αποστρατικοποίηση όλων των νησιών του Αιγαίου.

Η ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι ως αντίδραση σε δέσμευση περιοχών του Αιγαίου από την Πολεμική Αεροπορία για άσκηση, ζητά να μην γίνει άσκηση σε ελληνικά νησιά, γιατί είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη!


Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το Καστελόριζο, την Ρόδο, τη Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Λήνο, τη Λέσβο, τη Θάσο και άλλα μικρότερα νησιά, τα οποία η Άγκυρα θέτει διαρκώς αμφισβητήσεις.



Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αναφέρει τα νησιά με τα ονόματα που έχουν δώσει σε αυτά στην τουρκική και όχι με την διεθνή και ελληνική τους ονομασία, κάτι το οποίο εντόπισε η ελληνική πλευρά και στην απόρριψη της τουρκικής ΝΟΤΑΜ το επισημαίνει.

Η ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) eίναι μια Ειδοποίηση προς Αεροπόρους που υποβάλλεται από μια αρχή της αεροπορίας ώστε να προειδοποιήσει πιλότους

για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους ή σχετικά με μια τοποθεσία, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης.


Οι ΝΟΤΑΜ είναι αταξινόμητες ειδοποιήσεις ή συμβουλές που διανέμονται μέσω τηλεπικοινωνιών,



οι οποίες περιέχουν πληροφορίες που αφορούν την καθιέρωση την κατάσταση ή τις αλλαγές κάθε αεροναυτικής εγκαταστάσεως, υπηρεσίας, διαδικασίας ή κινδύνου

των οποίων η έγκαιρη γνώση είναι σημαντική στο προσωπικό και τα συστήματα που ασχολούνται με τις ιπτάμενες επιχειρήσεις.

Οι ΝΟΤΑΜ δημιουργούνται και μεταδίδονται από κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, υπό τις οδηγίες που καθορίζονται από το Παράρτημα 15:


Υπηρεσίες Πληροφοριών Αεροναυτικής του Συνεδρίου Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας (CICA).



Ο όρος ΝΟΤΑΜ έγινε κοινής χρήσης (αντί του επίσημου Notice to Airmen) μετά από επικύρωση του CICA και ενεργοποιήθηκε από τις 4 Απριλίου 1947.

Οι ειδοποιήσεις προς Αεροπόρους εκδίδονταν κανονικά από μια απλή έκδοση από τις αντίστοιχες αρχές της κάθε χώρας (πχ το Flight Magazine στην Αγγλία).

Ένας αριθμός από βελτιώσεις και τροπολογίες στον CICA συνετέλεσαν στο πιο αυτοματοποιημένο σύστημα που υπάρχει σήμερα.

Η ΝΟΤΑΜ κατατίθεται από μια αεροπορική αρχή για να προειδοποιήσει τους πιλότους αεροσκαφών για κάθε κίνδυνο που θα συναντήσουν στην πορεία τους ή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η αρχή, με τη σειρά της, παρέχει ένα μέσο διάδοσης των σχετικών ΝΟΤΑΜ στους πιλότους.
Τουρκικοί ισχυρισμοί περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου”.


Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.






Ειδικότερα:
• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *