ροή ειδήσεων

Νέα Ζηλανδία: Σοκάρουν οι αναφορές στην ελληνική Ιστορία στο όπλο του μακελάρη




Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία από τη δράση του ένοπλου εκτελεστή που ευθύνεται για το θάνατο 49 ανθρώπων, κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών επιθέσεων που πραγματοποίησε σε δύο μουσουλμανικά τεμένη, στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Οι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ -το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας - και ακόμη επτά στο προάστιο Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.


Το τελευταίο στοιχείο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει σοκ, ήταν οι επιγραφές στο ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου AR-15 του 28χρονου μακελάρη, Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant), οι οποίες έχουν ελληνικές αναφορές.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, όλες οι επιγραφές που υπήρχαν στο τροποποιημένο όπλο του δράστη αφορούν σε ονόματα ή ημερομηνίες που σχετίζονται με νίκες του Χριστιανισμού απέναντι στο μουσουλμανικό κόσμο.

Στο όπλο του Τάραντ βρέθηκαν οι ακόλουθες επιγραφές:
1. «Tourkofagos» - Τουρκοφάγος

Αναφορά γίνεται στον ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστότερου ως Νικηταρά του «Τουρκοφάγου» ,που υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Με την έκρηξη της Επανάστασης, στην πρώτη Μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 12 και 13 Μαΐου του 1821 (είχε προηγηθεί μια συμπλοκή στο Λεβίδι τον Απρίλιο), ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Οι άντρες του του έδωσαν το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σκότωσε πολλούς εχθρούς σε εκείνη τη μάχη.
2. «1571 Lepanto» - H μάχη της Ναυπάκτου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571, αφ' ενός μεν μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση), αφ' ετέρου δε του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα. Η ονομασία της, δε, προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου». Οι Δυτικοί ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης.
3. «Vienna 1683» - Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης

Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους ήταν σημαντικός σταθμός στην γεωπολιτική εξέλιξη της Ευρώπης. Η Βιέννη πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ως από θαύμα, ενώ η επίθεση των Ουσάρων του Γιάν Σομπιέσκι απέκρουσε τους Μωαμεθανούς και τους έτρεψε σε φυγή.

Η πολιορκία ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου με την άφιξη των Τούρκων και περιέσφυξαν την πόλη από Νότο, Δύση και Βορά. Έστησαν τα κανόνια και έστειλαν μαντάτο να αλλαξοπιστήσουν οι πολιορκημένοι. Οι κάτοικοι της Βιέννης αρνήθηκαν και απάντησαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους. Οι Τούρκοι άρχισαν να λεηλατούν και να πυρπολούν τα περίχωρα σφίγγοντας τον κλοιό όλο και περισσότερο. Οι κανονιοβολισμοί άρχισαν από την πρώτη μέρα κιόλας.

Στις 17 Ιουλίου έκαναν την πρώτη επιδρομή, η οποία αναχαιτίστηκε. Ένα μέρος της πόλης λεηλατήθηκε. Δύο μέρες αργότερα ακολούθησε και δεύτερη επίθεση. Η πολεμική τακτική των Τούρκων στις πολιορκίες ήταν να σκάβουν υπόγεια λαγούμια μέχρι κάτω από τα θεμέλια των τειχών και να τα ανατινάζουν. Είχαν μαζί τους 5.000 λαγουμιτζήδες. Έσκαβαν και χαρακώματα και είχαν φτάσει είκοσι μέτρα μπροστά από τα τείχη. Στις 23 Ιουλίου άρχισαν τις ανατινάξεις και τις επιθέσεις. Οι πολιορκημένοι απέκρουσαν συνολικά πενήντα εφόδους, στις οποίες οι Τούρκοι χύνονταν ποτάμι, προξενώντας μεγάλες ζημιές και απώλειες στους αμυνομένους. Οι κάτοικοι της Βιέννης αφουγκράζονταν τις αξίνες των Τούρκων και όταν έφθαναν σε αρκετή απόσταση από τα τείχη, έσκαβαν και αυτοί από την μέσα μεριά, με αποτέλεσμα να συναντιώνται στα υπόγεια λαγούμια και να γίνεται και εκεί μάχη. Η σπουδαιότερη επιτυχία αυτής της αμυντικής τέχνης ήταν η ανακάλυψη ενός λαγουμιού και η απόσβεση του αναμμένου φιτιλιού λίγα μόλις εκατοστά πριν η φλόγα φτάσει στο μπαρούτι. Τελικά οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία μετά τις επιτυχίες του Πολωνού Γιαν Σομπέσκι που στην ουσία έσωσε την Ευρώπη απο το Ισλάμ, στις 12 Σεπτεμβρίου και αποχώρησαν.
4. «Tours 732» - Η μάχη της Τουρ ή μάχη του Πουατιέ

Η μάχη του Πουατιέ (732) ή μάχη της Τουρ (όπως είναι επίσης γνωστή) ήταν μια μάχη μεταξύ των ενωμένων δυνάμεων των Φράγκων και των Βουργουνδών υπό την ηγεσία του Κάρολου Μαρτέλου ενάντια στους Άραβες υπό τον Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκι που ήδη είχαν προωθηθεί και καταλάβει την Ισπανία. Η μάχη έληξε με νίκη των πρώτων.

Για την ακρίβεια, η μάχη διεξήχθη μεταξύ των πόλεων Τουρ και Πουατιέ και αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεσαιωνική ιστορία, καθώς αυτή έκρινε την αποσόβηση του κινδύνου από την αραβική εξάπλωση στην Δυτική Ευρώπη. Ο Κάρολος, νικώντας κατά κράτος την αραβικό στρατό και διακόπτοντας την αραβική προέλαση στην καρδιά του δυτικού ευρωπαϊκού μεσαιωνικού χώρου, εδραίωσε την ισχύ του και αποκλήθηκε Μαρτέλος, δηλ. σφυροκόπος, από το ανελέητο σφυροκόπημα των αντιπάλων του.

Ο δράστης μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο επιτιθόταν εναντίον των «εχθρών της λευκής φυλής», ανάμεσα σε αυτούς και οι Τούρκοι.
5. «John Hunyadi» - Ιωάννης Ουνιάδης

Σημείωσε σημαντικές επιτυχίες ενάντια στα Οθωμανικά στρατεύματα που λεηλατούσαν τις νότιες παραμεθόριες επαρχίες γύρω στο 1440. Αν και νικήθηκε στη Μάχη της Βάρνας το 1444 και στη δεύτερη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1448, η επιτυχημένη του «Μακρά εκστρατεία» στον Αίμο το 1443-44 και η υπεράσπιση του Βελιγραδίου το 1456 κατά των στρατευμάτων που οδηγούσε προσωπικά Σουλτάνος καθιέρωσε τη φήμη του ως μεγάλου στρατηγού.
6. «14 words» - 14 λέξεις

Πρόκειται αναφορά σε ρατσιστικό σύνθημα λευκών εθνικιστών και νασιστών. Προέρχεται από το βιβλίο «Mein Kampf» (ελλ. «Ο Αγών μου») του Αδόλφου Χίτλερ.
7. «Here’s Migration compact» – Εδώ είναι το σύμφωνο Μετανάστευσης

Αναφέρεται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που προωθήθηκε μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή το 2016. Αυτό ορίζει - μεταξύ άλλων - την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των μεταναστών. Σε αυτό αντιτάχθηκε έντονα η ακροδεξιά.


Το φρικιαστικό μανιφέστο του μακελάρη: «Θα πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη»

Ο Τάραντ αναπτύσσει με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο τις ιδέες και τις απόψεις του που εκπέμπουν βαθιά μισαλλοδοξία και μίσος απέναντι στο μουσουλμανικό κόσμο και ειδικότερα ενάντια στους Τούρκους

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 27 του αυτοαποκαλούμενου μανιφέστου 73 σελίδων γράφει ο ίδιος:

«Προς τους Τούρκους

Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και δε θα σας βρει κακό.
Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου.

Αλλά αν τολμήσετε να ζήστε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε σαν κατσαρίδες από τα εδάφη μας.

Ερχόμαστε να πάρουμε τη Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη.

Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι και πάλι δικαιωματικά χριστιανική.

Τρέξτε πίσω στα εδάφη σας, όσο έχετε ακόμη τη δυνατότητα».

Δείτε στην παρακάτω gallery απόσπάσματα από το μανιφέστο του μίσους:





Υπενθυμίζεται ότι σε ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί τη ρητορική μίσους, ο Τάραντ φέρεται να ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση, καθώς και ένα μανιφέστο.

Ο σύνδεσμος στο Facebook έστελνε τους χρήστες στη σελίδα ενός χρήστη με το όνομα brenton.tarrant.9.

Στο μανιφέστο ως κίνητρο για τις επιθέσεις αναφερόταν «η λευκή γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.




Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Το έγγραφο 73 σελίδων ξεκινάει παραθέτοντας ένα ποίημα του Ουαλού ποιητή Dylan Thomas, «Μην ξεκινήσετε ευγενικά αυτή την καλή νύχτα…».

Ανάμεσα σε άλλες παραληρηματικές εκφράσεις ο Τάραντ περιγράφει τα κίνητρά του, συμπεριλαμβανομένης της «δημιουργίας ατμόσφαιρας τρόμου» και της «υποκίνησης βίας» κατά των μουσουλμάνων, προσφέροντας ταυτόχρονα αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες.

Φωτογραφία του τρομοκράτη λίγο μετά τη σύλληψη του:

Το εξτρεμιστικό μανιφέστο του Τάραντ κάνει επίσης αναφορά σε γνωστούς ακροδεξιούς τρομοκράτες: «Υποστηρίζω πολλούς από εκείνους που λαμβάνουν θέση εναντίον της εθνικής και πολιτιστικής γενοκτονίας. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne κ.λπ.».




Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.




Παράλληλα, στον λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @brentontarrant αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό. Όπλα που έμοιαζαν ίδια με αυτά των φωτογραφιών στο Twitter εμφανίζονται και στο βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Facebook από την επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *