ροή ειδήσεων

Περιφέρειες: Γαλάζιοι «αντάρτες» απέναντι στους επίσημους υποψηφίους

Που εξελίσσονται οι «εμφύλιοι» της Νέας Δημοκρατίας



Έντονα πολιτικό χρώμα δίνει η ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου από τη στιγμή που, με βάση τα τωρινά δεδομένα (και χωρίς πάντως να μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις), οι εθνικές κάλπες δείχνουν να στήνονται αργότερα.

Αυτή είναι πλέον και η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, παρόλο που μέχρι πρότινος έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα να μην αντέχει μακρύτερα από την άνοιξη, τώρα θεωρεί ότι αυτός θα «τραβήξει» όσο μπορεί περισσότερο χρονικά.

Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά του κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή: «Δεν έχει ο κ. Τσίπρας μέλλον, έχει τελειώσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ και το γνωρίζει καλά. Και ίσως και αυτός είναι και ο λόγος που θα επιλέξει τελικά να απολαύσει λίγους μήνες ακόμα στην καρέκλα της εξουσίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πυκνώνει τις περιοδείες του στην επικράτεια, στο πλαίσιο και της προσπάθειας στήριξης των υποψηφίων περιφερειαρχών – εκλεκτών της Πειραιώς, την ώρα πάντως που αρκετοί είναι και οι γαλάζιοι «αντάρτες» οι οποίοι αναζητούν τον δικό τους ρόλο για την επόμενη μέρα και βάζουν εκ των πραγμάτων εμπόδια στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ηγεσία του κόμματος έχει στείλει πάντως τα μηνύματά της προς «κάθε ενδιαφερόμενο» και μέσα στην εβδομάδα διέγραψε, μέσω της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, δύο στελέχη της, τα οποία θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Γλυνού, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Επίσης, πρόσφατα, οι ΝΟΔΕ Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σε κοινή τους ανακοίνωση, προχώρησαν σε διαγραφές δικών τους «ανταρτών», που προτίμησαν την παράταξη Τατούλη κόντρα στην επιλογή της ΝΔ, Παναγιώτη Νίκα. Την προσωρινή αναστολή, εξάλλου, των αξιωμάτων που κατείχαν στη ΝΔ και την παραπομπή τους στο πειθαρχικό, είχε αποφασίσει η Πειραιώς και για 10 στελέχη της στην περιφέρεια Ηπείρου επειδή τάχθηκαν στο πλευρό του Σπύρου Ριζόπουλου, απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.

«Αντάρτες» πάντως, πέρα από τα μικρομεσαία στελέχη, έχουν προκύψει και σε υψηλότερο επίπεδο, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, όπου την επίσημη πρόταση της ΝΔ Ρόδη Κράτσα επιδιώκει να αμφισβητήσει ο Σπύρος Σπύρου. Ο ίδιος, στο ενδεχόμενο διαγραφής του, εκτίμησε σε πρόσφατη παρέμβασή του πως θα του έδινε «πρόσθετους πόντους», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «ένα λάθος (η μη στήριξή του από τη ΝΔ) δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος».
Το διακύβευμα

«Εμφύλιος» πόλεμος -άγνωστου ποιας δυναμικής- θα διεξαχθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση σε δύο ακόμα περιφέρειες: α) στο Βόρειο Αιγαίο όπου η νυν περιφερειάρχης (και εκλεκτή της ηγετικής ομάδας) Χριστιάννα Καλογήρου έχει απέναντί της τον Κώστα Μουντζούρη, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, και β) στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στην οποία ο Χρήστος Μέτιος, νυν περιφερειάρχης που στήριξε από κοντά την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητείται από τον Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου.

Πέραν των Περιφερειών, πολλαπλές υποψηφιότητες γαλάζιων στελεχών υπάρχουν και στους Δήμους, μολονότι εκεί τα κριτήρια των ψηφοφόρων δεν είναι μόνο κομματικά. Στα αξιοσημείωτα πάντως, η απόφαση δύο πρώην υπουργών της ΝΔ να τεθούν απέναντι στις επίσημες επιλογές του κόμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα επισημοποιήθηκε η κάθοδος του Γιώργου Βουλγαράκη την ώρα που η Πειραιώς στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στη «νύφη του Θερμαϊκού» ο Γιώργος Ορφανός (που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν αρκετά ψηλά) θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τον Νίκο Ταχιάο, επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.




Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην επαφή του με τους πολίτες της Περιφέρειας, ζητά από αυτούς να στηρίξουν, εκτός των υποψηφίων τοπικών αρχόντων, ουσιαστικά και τον ίδιο προσωπικά. Γιατί η μάχη που έρχεται, σημειώνει σε κάθε ευκαιρία, θα είναι «κρίσιμη, για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πάει η Ελλάδα, όπου θα επαναπροσδιορίσουμε όλοι πως φανταζόμαστε το μέλλον μας». Προσδιορίζει δε το διακύβευμα των εκλογών και το δίλλημα προς τους ψηφοφόρους: «τι είναι τελικά πρόοδος και τι είναι συντήρηση», «ποιος έχει άποψη για το μέλλον και ποιος θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στο παρελθόν».

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *