ροή ειδήσεων

«Καλημέρα ήλιε», αλλά… δεν θα γίνει ξανά ΠΑΣΟΚ το Κίνημα Αλλαγής



Όσο πλησιάζει το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στα τέλη Μαρτίου τόσο περισσότερο φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος. Να επιστρέψει, δηλαδή, το ΚινΑλ στις… ρίζες του και να «αναγεννηθεί» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί τη βασική του συνιστώσα.
Πολλά είναι τα στελέχη που υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά και σε κομματικές εκδηλώσεις ότι θα πρέπει να επιστρέψει το ιστορικό όνομα και έμβλημα της παράταξης, ιδίως από τη στιγμή που αποχώρησαν Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ και ο χώρος την ίδια στιγμή δέχεται επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό τους είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ στη «μαρκίζα» θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση και θα ενεργοποιηθούν οι ιστορικοί δεσμοί που έχουν ψηφοφόροι με την παράταξη. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα με τα ΠΑΣΟΚικά στελέχη που αποχώρησαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία διεκδικούν το χώρο, την επιρροή του και τους ψηφοφόρους του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.


Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δέκα στελέχη του ΚινΑλ από τη Ρόδο ζήτησαν πριν από ένα μήνα περίπου να τεθεί επισήμως το ζήτημα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ενώ θ’ αποτελέσει ίσως το πιο «καυτό» θέμα που θα συζητήσουν όλοι όσοι εξελέγησαν αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΚινΑλ που θα γίνει στις 30 και 31 Μαρτίου.

Οι προθέσεις, ωστόσο, της ηγεσίας του ΚινΑλ δείχνουν να είναι διαφορετικές για μια σειρά από λόγους. «Είμαστε κατηγορηματικοί: δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής ονόματος του ΚινΑλ κι επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Κάθετα κι οριζόντια, τελεία και παύλα», δήλωσε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά στο newsit.gr, επιδιώκοντας να βάλει με εμφατικό τρόπο τέλος στα σχετικά σενάρια.

Ένας λόγος, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι πως μπορεί ν’ αποχώρησαν Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, αλλά παραμένουν ακόμη στο ΚινΑλ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και οι «Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία», οπότε ναι μεν το ΠΑΣΟΚ παραμένει βασική συνιστώσα του ΚινΑλ και κινητήρια δύναμη, αλλά δεν μπορεί να «καπελώσει» τους υπόλοιπους.

Όπως όλα δείχνουν, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά θα κατέβει στο συνέδριο με πρότασηγια αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών που συμμετέχουν στο ΚινΑλ, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το ΚινΑλ ν’ αποκτήσει πλέον ενιαία οργανωτική δομή και να θυμίζει εφεξής συγκροτημένο κόμμα (π.χ. χωρίς ποσοστώσεις εκλογής στα όργανα).




Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και λόγοι… οικονομικοί. Αφενός διότι το ΚινΑλεισπράττει μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση – ως συνασπισμός κομμάτων – μέρος της οποίας έχει δεσμευτεί για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και διότι λόγω τα παλιά χρέη του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν ούτως ή άλλως τα 120 εκατ. ευρώ.

Παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά πιθανό σενάριο – όπως είχε γίνει και το 2014 με την «Ελιά», αλλά και το 2015 με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη – στο ψηφοδέλτιο κάτω από το έμβλημα και το όνομα του ΚινΑλ να υπάρχει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και η ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα», όπως και των άλλων συνιστωσών που συγκροτούν το ΚινΑλ. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν είτε στο συνέδριο είτε μετά από αυτό.

newsit.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *