ροή ειδήσεων

Μετά από Κίνα, ΗΠΑ ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε & η Γερμανία: «Mην πάτε στην χώρα αυτή»



Mετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία εξέδωσε το Βερολίνο προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με σύλληψη για την ελευθερία έκφρασης που είναι μεν αποδεκτή στην πατρίδα τους αλλά μπορεί να μην είναι ανεκτή από τις τοπικές αρχές της γείτονας χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο προειδοποίησε πως σε πολλές περιπτώσεις συλλήψεις και διώξεις διατάσσονται για επισκέπτες που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί να μοιραστείς ή να κάνεις «like» σε κάποια ανάρτηση.

Προειδοποιεί επίσης ότι αναρτήσεις ή ιδιωτικές επικοινωνίες μπορεί να καταγγελθούν στην Αστυνομία ανώνυμα. Όποιος καταδικαστεί για ασέβεια σε βάρος του προέδρου Ερντογάν ή για διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή ποινή φυλάκισης, προσθέτει η γερμανική διπλωματία.


«Δηλώσεις και σχόλια, η έκφραση των οποίων προστατεύεται από την ερμηνεία της γερμανικής νομοθεσίας για την ελευθερία της έκφρασης, μπορεί να οδηγήσουν στην Τουρκία σε περιορισμούς επαγγελματικής δραστηριότητας και ποινικές διαδικασίες», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ακόμα ότι την τελευταία διετία Γερμανοί υπήκοοι συλλαμβάνονται όλο και συχνότερα «αυθαιρέτως», προσθέτοντας ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι πολίτες που έχουν προσωπικούς δεσμούς με την Τουρκία ή έχουν λάβει μέρος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από οργανώσεις που έχουν τεθεί εκτός νόμου από την Άγκυρα.

Επίσης αναφέρει πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αναλάβει περαιτέρω δράση εναντίον εκπροσώπων των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα οδηγία, την οποία μια εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε χθες Σάββατο, σημειώνει ότι σε πολλούς Ευρωπαίους, ανάμεσά τους Γερμανούς δημοσιογράφους, ανταποκριτές στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές δεν ανανέωσαν τις διαπιστεύσεις τους, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών υπηκόων έχει συλληφθεί αυθαίρετα στη χώρα, προσθέτει η οδηγία.

Οι τουρκικές αρχές είναι ύποπτες για οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο FETO του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, προσθέτει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που απείλησε με συλλήψεις Γερμανών οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό, προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση Σοϊλού αποδόθηκε λάθος, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα μια φιλική χώρα για τους Γερμανούς και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες.

Υπενθυμίζουμε πως ταξιδιωτική οδηγία έχει εκδώσει η Κίνα ενώ και η Ουάσιγκτον έχει ανεβάσει τον δείκτη επικινδυνότητας στο "Επίπεδο 3" με το οποίο συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να "αναθεωρήσουν επικείμενα ταξίδια στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων καθώς και να απέχουν από τα σύνορα Συρίας και Ιράκ".




Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει:

"Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες μπορεί να επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, τοπικά κυβερνητικά κτίρια, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, πάρκα, μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλες δημόσιες περιοχές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκία κρατούν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και Αμερικανούς πολίτες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα στοιχεία τους βασίζονται σε μυστική πληροφόρηση πολιτικά υποκινούμενη".

Αν πάτε Τουρκία μπορεί να μην σας επιτραπεί και να φύγετε από την χώρα".

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *