ροή ειδήσεων

Roads to Rhodes Marathon: «Φέρε και τον φίλο σου μαζί…»


Του Μιχάλη Παυλούς

Σε λιγότερο από ένα εικοσαήμερο θα διεξαχθεί στο νησί μας ο 6ος Μαραθώνιος της Ρόδου (14 Απριλίου 2019), μια αθλητική γιορτή που έχει αγκαλιαστεί με θέρμη από τους ροδίτες, είτε συμμετέχουν στα διάφορα δρομικά αγωνίσματα που συμπεριλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα, είτε παρακολουθούν και ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες- σες, είτε τέλος, δείχνοντας κατανόηση (ιδίως οι εποχούμενοι) στα μέτρα κυκλοφοριακής εκτροπής των τροχοφόρων από τη διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου. Κι αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, αφού η περίοδος της διεξαγωγής της εκδήλωσης συμπίπτει με την πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, εκνευρισμοί και δυσανασχέτηση μεταξύ των πολιτών και των εθελοντών που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη της διαδρομής και την προστασία των συμμετασχόντων στον αγώνα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδ/σου και η Διοίκηση της Τροχαίας Ρόδου βοήθησαν σημαντικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, με τη διάθεση του συνόλου σχεδόν της δύναμής τους. Τέλος, τα τελευταία δύο χρόνια προστέθηκε και η 95η ΑΔΤΕ με τα στελέχη της και τους στρατευμένους στην υποστήριξη της εκδήλωσης.

Πέρασε, λοιπόν, ΟΡΙΣΤΙΚΑ στη συνείδηση του ροδίτη ο Μαραθώνιος της Ρόδου, σαν κάτι δικό του, κτήμα του. Κι εκεί έγκειται η μεγάλη επιτυχία των οργανωτών της εκδήλωσης.

Ο Μαραθώνιος έχει πια καθιερωθεί και θα διεξάγεται κάθε χρόνο, στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, συμβάλλοντας μεσομακροπρόθεσμα και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη, οι χώρες προέλευσης αθλητών-τριών ξεπέρασαν τις σαράντα τρείς (43) από ολόκληρο τον πλανήτη!

Η αθλητική αυτή γιορτή, που αποτελεί ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ της Περιφέρειας Ν.ΑΙ, της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Δωδ/σου, του Δήμου Ρόδου(ΔΟΠΑΡ), υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, του Υπουργείου Τουρισμού, και της AIMS.
Για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από την άσκηση όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει. Ενίσχυση του μεταβολισμού, ενδυνάμωση των μυών, οστών και αρθρώσεων, καθώς και βελτίωση της…μνήμης είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της ενασχόλησης με το τρέξιμο η το δυναμικό βάδισμα. Πέρα όμως από τα παραπάνω οφέλη, ιατρικές και επιστημονικές έρευνες, απέδειξαν ότι αυτοί που γυμνάζονται με το τρέξιμο παραμένουν νέοι στο μυαλό και το σώμα με το πέρασμα των χρόνων, με αποτέλεσμα 70ρηδες να μοιάζουν με.. 50ρηδες. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι το τρέξιμο και το δυναμικό βάδισμα σε τακτική χρονική βάση επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, σε σχέση με εκείνους που ταυτίζουν τα γεράματα με την καθιστική ζωή.

Τα συγκεκριμένα οφέλη της άσκησης τα έχει πια ενστερνισθεί και ο Έλληνας σε μεγάλο βαθμό. Βλέπουμε τα γυμναστήρια να είναι γεμάτα από πολίτες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους την άθληση. Βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να βαδίζουν δυναμικά στους δρόμους της πόλης μας, φορώντας την αθλητική τους φόρμα και τα αθλητικά τους παπούτσια χωρίς να...θεωρούνται γραφικοί, όπως συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Με το ελαφρό, χαμηλής έντασης τρέξιμο ή το δυναμικό βάδισμα, σε διαδρομή με εναλλαγές ως προς το επίπεδό της θεωρείται το καλύτερο φάρμακο εναντίον τουκαθημερινού στρες για τον άνθρωπο. Το μυαλό "αδειάζει" από τις σκοτούρες της μέρας και η ευφορία που αισθάνεται ο άνθρωπος, ύστερα από ένα 45λεπτο δυναμικό περπάτημα και ένα χλιαρό ντους είναι μοναδική.

-ΕΣΥ λοιπόν που "εισπράττεις" τα πιο πάνω συναισθήματα μέσα από την ενασχόλησή σου με το χαλαρό τρέξιμο, είσαι προσκεκλημένος στη γιορτή του Μαραθωνίου να έρθεις και να πάρεις μέρος σ'ένα από τα δρομικά αγωνίσματα (5-10-21-42 χλμ), φέρνοντας μαζί σου κι έναν "δικό σου" φίλο που δεν είναι μυημένος στα οφέλη της άσκησης-άθλησης. Να πάρεις το χρονομετρημένο ηλεκτρονικά αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου και να το συγκρίνεις μ' αυτό της...επόμενης χρονιάς, για να διαπιστώσεις αξιόπιστα τη βελτίωση της ατομικής σου επίδοσης.

- ΕΣΥ που παίρνεις μέρος κάθε χρόνο στην εκδήλωση RHODOS FOR LIFE, αφιερώνοντας τη συμμετοχή σου στο δικό σου άνθρωπο, φίλο, συγγενή, γνωστό, έλα και πάρε μέρος σε ένα από τα δρομικά αγωνίσματα του Μαραθωνίου. Έλα και τρέξε αυτή τη φορά για...σένα, γιατί το μήνυμα που εκπέμπει το Rhodosforlife είναι διπλό.


"Αφιέρωσε τη συμμετοχή σου σε κάποιον δικό σου, αλλά κάντο τρέχοντας η βαδίζοντας για να μυηθείς στα οφέλη της άσκησης, που μπορεί να σε βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση και εν γένει την ίδια σου την υγεία".

Τέλος, ΕΣΥ που υποφέρεις από υψηλή χοληστερίνη η πίεση η είσαι υπέρβαρος, έλα και πάρε μέρος διανύοντας την απόσταση των 5 χλμ έστω βαδίζοντας. Στην αψίδα του τερματισμού θα αισθανθείς ότι πραγματοποίησες κάτι το μεγαλειώδες για σένα και θα πανηγυρίσεις για την επιτυχία σου. Ισως αυτή η συμμετοχή να σου αλλάξει τον τρόπο ζωής σου. Προς το καλύτερο...


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΟΥΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *