ροή ειδήσεων

Εξοντωτική και εκτός ορίων ποινή επέβαλε το ΕΣΡ στο «Star» για την Ελένη Τοπαλούδη



Eξοντωτική και εκτός ορίων η ποινή που επέβαλε το ΕΣΡ στο «Star» και την εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα».

Η ποινή χαρακτηρίζεται εξοντωτική, εξωφρενική και εκτός ορίων απέναντι σε μια έγκριτη δημοσιογράφο η οποία έχει δώσει εξετάσεις δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις έχει περάσει δεκάδες φορές.


Είναι αδιανόητη αυτό που συνέβη όταν αντίστοιχες εκπομπές άλλων καναλιών περνούν χωρίς την παραμικρή ποινή.


Τί συνέβη

«Λουκέτο» για τρεις ημέρες βάζει το ΕΣΡ στην εκπομπή του «Star», «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τη Ζήνα Κουτσελίνη.

Ο λόγος που οδήγησε το ΕΣΡ στο προσωρινό κόψιμο της εκπομπής ήταν ο τρόπος που παρουσίασε η εκπομπή τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για προσβολή μνήμης τεθνεώτος, ανάγκη για προστασία ανηλίκων και έβαλε θέμα ποιότητας προγράμματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ με την υπ’ αριθμ. 58/2019 απόφαση ορίζει πως το STAR TV δεν έχει δικαίωμα μετάδοσής της εκπομπής 19, 20 και 21 Μαρτίου, καθώς πρόκειται για εκπομπή με υποβαθμισμένη ποιότητα.

Επιπλέον επιβλήθηκε, το πρόστιμο στην εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, καθώς η Αρχή έκρινε πως «εκ προθέσεως» παραβιάστηκε η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία ως προς την υποχρέωση του σεβασμού μνήμης τεθνεώτος, της προστασίας των ανηλίκων και την ποιότητα προγράμματος για τον τρόπο παρουσίασης της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Η έκθεση του ΕΣΡ για όσα μεταδόθηκαν από την εκπομπή στις 12 το μεσημέρι είναι χαρακτηριστική: «Μετάδοση εικόνων της νεκρής κοπέλας, με αναφορές σε αίματα που είχαν μείνει στο δωμάτιο, τα χτυπήματα με σίδερο, η απόπειρα στραγγαλισμού και η βιαιότητα των φερόμενων δραστών».

Το Star είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης η οποία όμως απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση από την απόρριψη της αίτηση αναίρεσης: «Κανένα σφάλμα δεν προκύπτει από την ίδια την προσβαλλόμενη απόφαση. Κατά συνέπεια, η αίτηση θεραπείας πρέπει να απορριφθεί, παρέλκει δε κατόπιν τούτου η εξέταση της αίτησης αναστολής».

Ζήνα Κουτσελίνη: Η απάντηση στο ΕΣΡ

Μετά την απόφαση του ΕΣΡ για το κόψιμο της εκπομπής της «Αλήθειες με την Ζήνα» η Ζήνα Κουτσελίνη απάντησε με ένα κείμενο κόλαφος.

Αναλυτικά η απάντηση

Πρωτόγνωρη για τα τηλεοπτικά χρονικά ήταν η απόφαση διακοπής της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» για τρεις ολόκληρες μέρες από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Ο λόγος που οδήγησε την Ανεξάρτητη αρχή στο προσωρινό κόψιμο της εκπομπής τις 19, 20 και 21 Μαρτίου και την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στη Νεα Τηλεόραση ΑΕ, ιδιοκτήτρια του Star, ήταν ο τρόπος που κάλυψε η εκπομπή το θέμα της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Με τη διαφορά πως ο πατέρας της άτυχης κοπέλας απέστειλε προς τα μέλη του ΕΣΡ επιστολή στήριξης της εκπομπής στην οποία αναφέρει πως η εκπομπή όχι μόνο δεν έθιξε την οικογένειά του αλλά τη στήριξε τόσο από ηθικής πλευράς όσο και από πρακτικής και συντέλεσε στο να μην περάσει στο … ντούκου το θέμα της δολοφονίας της κόρης του.




Η κοινωνική εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” είναι ένα τηλεοπτικό προιόν με ...πρότερο έντιμο βίο που έχει σταθεί στο πλευρό των τηλεθεατών με κάθε τρόπο μέσω τηλεοπτικών μαραθωνίων ή ρεπορτάζ που προβάλλουν πολλά σοβαρά θέματα που θα έμεναν στην αφάνεια και δεν θα έπαιρναν το δρόμο της δικαιοσύνης.


Το θέμα της δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας καλύφθηκε αντιστοίχως από όλα τα κανάλια όμως το ΕΣΡ “είδε” κάτι το μεμπτό μόνο στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”. Αν αυτό δε δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον της τηλεόρασης, τότε ποιο θα έπρεπε;"

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *