ροή ειδήσεων

ΤτΕ: Καθυστερούν οι επενδύσεις σε ακίνητα του Δημοσίου- Ποια έργα είναι τουριστικά



Στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αναφορικά με την πορεία των αντίστοιχων επενδύσεων, ο ρυθμός εξέλιξης των διαγωνισμών και της υλοποίησης των έργων εξακολουθεί να είναι αργός.

Αυτό επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, παρά την επίλυση πλήθους ζητημάτων και την επίσπευση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το καζίνο στα τέλη του 2018, εκκρεμεί ακόμη, καθυστερώντας μία επένδυση εκτιμώμενου ύψους περί τα 8 δισ. ευρώ, η οποία, εκτός των εσόδων που θα αποφέρει στο Δημόσιο και των υπόλοιπων θετικών επιδράσεων τοπικά και εθνικά, μπορεί να εκπέμψει ένα θετικό σήμα όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Εντός του 2019 αναμένεται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στην έκταση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, επτά έτη μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων υψηλών προδιαγραφών και μαρίνας. Με αντίστοιχους χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης οριστικοποιήθηκε εντός του 2018 και η επιλογή αναδόχου για την αξιοποίηση της έκτασης του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου Πεδίου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Η πρώτη περίοδος κατασκευών προβλέπεται να έχει διάρκεια δύο ετών και περιλαμβάνει επενδύσεις περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Άλλες επενδύσεις σε δημόσια ακίνητα οι οποίες προωθούνται είναι η παραχώρηση για 40 χρόνια της μαρίνας Χίου με προβλεπόμενη επένδυση άνω των 6 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει επιλεγεί ανάδοχο σχήμα, η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, για την οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στη λήξη του 2018 επαναπροκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο “Ξενία Κύθνου”. Τέλος, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία διευθέτησης των νομικών, τεχνικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων για άλλα σημαντικά δημόσια ακίνητα όπως αυτά της Κέρκυρας (Castello Bibelli) και της περιοχής Αφάντου της Ρόδου.

Η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κρίνεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας για τη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος, καθώς θα αναδείξει ένα σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον, σε έναν τομέα με σημαντικά περιθώρια αποδόσεων και πλήθος αναξιοποίητων δυνατοτήτων. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η επικείμενη έναρξη του έργου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σε συνδυασμό με τη λειτουργική διασύνδεσή του με τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αλλά και η έναρξη της αξιοποίησης της μαρίνας του Αλίμου, αναμένεται να αναδείξουν την πρωτεύουσα σε έναν υψηλού επιπέδου τουριστικό προορισμό με νέα πλέον χαρακτηριστικά και δυνατότητες ανάπτυξης.




Όμως, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου όσο και η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος συνολικά απαιτούν άμεσα την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχων και αδειοδοτήσεων, την επιτάχυνση της επίλυσης νομικών ζητημάτων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε όλα τα στάδια των έργων και των συναλλαγών.

Τέλος, προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ισορροπίας στην αγορά των ακινήτων είναι η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα και η οικονομική σταθερότητα.

tornosnews

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *