ροή ειδήσεων

Έλληνες που διαπρέπουν



Μαριλη Νικα: Η Ελληνίδα προγραμματίστρια της Google Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Μανατζάρει το προϊόν της «κατανόησης» φωνής του διαδικτυακού κολοσσού δηλώνει στο protothema.gr ότι «στο μέλλον θα είναι τόσες πολλές οι γυναίκες-ηγέτιδες στην Πληροφορική που δεν θα μπορούμε να τις απαριθμήσουμε ονομαστικά»

Λένε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας και ειδικά της Πληροφορικής είναι ένας ανδροκρατούμενος τομέας. Είναι αλήθεια. Η Μαρίλη Νίκα (Marily Nika ), ωστόσο, εκτιμά ότι αυτή η στερεοτυπική αντίληψη δεν θα δικαιολογείται για πολύ καιρό ακόμα. Η Ελληνίδα μάνατζερ στο τμήμα φωνητικής αναγνώρισης και Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, προβλέπει ότι στο μέλλον θα είναι τόσες πολλές οι γυναίκες-ηγέτιδες στην Πληροφορική που δεν θα μπορούμε να τις απαριθμήσουμε ονομαστικά. Δεν θα αποτελούν έκπληξη, οι καινοτομίες που θα προκύπτουν από τη δράση του… γένους θηλυκού στον κλάδο, εξηγεί.


Τα λεγόμενα της φαίνεται ότι ισορροπούν με την μέχρι τώρα προσωπική της πορεία. Μόλις στα 32 της έτη, αναδείχθηκε «Γυναίκα στην Πληροφορική της Χρονιάς 2018» στα FDM Everywoman in Technology Awards στο Λονδίνο –ένας διαγωνισμός που προβάλλει τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM, και το 2015 έλαβε βραβείο από την Πριγκίπισσα Άννα. Η Μαρίλη Διευθύνει μια ομάδα στην Αμερική, που μελετά τις ανάγκες των χρηστών του ίντερνετ και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εργάζεται στις τεχνολογίες φωνής των συσκευών Google Home, οι οποίες λειτουργούν ως «βοηθοί» για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σε μοντέλα και προϊόντα φωνητικής αναζήτησης που έδωσαν τη δυνατότητα στην Google να ‘κατανοήσει’ 30 νέες γλώσσες από διάφορα μέρη της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) αλλά και της Αφρικής. Πλέον εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν αυτά τα προΪόντα καθημερινα.

Είναι ομιλήτρια σε διεθνείς οργανώσεις (TEDx, Techcrunch Disrupt), ενώ έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα London Geekettes, μέσω της οποίας όσοι δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία μπορούν να αλληλεπιδρούν, να συζητούν για τις εξελίξεις και τα σημεία καμπής του τομέα, αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορα mentorship schemes. Πλέον στις κοινότητες που έχει δημιουργήσει υπάρχουν 5.000 μέλη παγκοσμίως.

«Αν εργάζεσαι σκληρά και για κάτι που πραγματικά αγαπάς, κανένα εμπόδιο δεν ανακόπτει την πορεία σου. Βρίσκεις τρόπους να βοηθάς και να ενισχύεις την κοινότητα στην οποία ανήκεις και έπειτα έρχονται τα «δώρα»» σημειώνει και μας αφηγείται πώς από τις σπουδές της στα Ναυτιλιακά έφτασε να εργάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στους κόλπους του διαδικτυακού κολοσσού «Google».

Code Girl

«Από μικρή περνούσα τον ελεύθερο χρόνο μου στους υπολογιστές. Μάθαινα πώς να φτιάχνω απλές εφαρμογές χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού, διάβαζα περιοδικά τεχνολογίας και ενημερωνόμουν για το πώς η Πληροφορική αλλάζει τον κόσμο. Το προπτυχιακό μου δίπλωμα ήταν στα Ναυτιλιακά, ωστόσο αξιοποιούσα τον προγραμματισμό σε κάθε δραστηριότητά μου εντός και εκτός Πανεπιστημίου. Είχα αποφασίσει από νωρίς ότι θα αφοσιωνόμουν στην Πληροφορική, γι’ αυτό και ακολούθησε αντίστοιχο μεταπτυχιακό στο Imperial College του Λονδίνου. Για την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής, έλαβα μια υποτροφία από την Google στο πλαίσιο της οποίας κατάλαβα πραγματικά τι σημαίνει καινοτομία. Πλέον εργάζομαι στην Αμερική, στα κεντρικά γραφεία της Google καθοδηγώντας μια ομάδα που δημιουργεί τη «λογική» με την οποία η ψηφιακή βοηθός της Google «καταλαβαίνει» τι χρειαζόμαστε και μας «απαντάει» σε διάφορες γλώσσες. Παράλληλα, μοιράζομαι τις γνώσεις και την εμπειρία μου με νέους που έχουν φρέσκες ιδέες για νέες εφαρμογές και παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες».

Η ιδεα του London Geekettes

«Μέσα από υποτροφίες αλλά και μέσα από διάφορες άλλες πρωτοβουλίες μεγάλων και μικρών εταιρειών, έχουν αναδειχθεί πολλές γυναίκες-πρότυπα που εργάζονται στην τεχνολογία και εμπνέουν τις νεότερες γενιές να σπουδάσουν πληροφορική. Η δική μου εμπειρία ήταν λίγο διαφορετική, καθώς πάνε πάνω από 10 χρόνια από τότε που διαμορφωνόταν στο μυαλό μου το είδος της καριέρας που θέλω να ακολουθήσω. Τόσο στο σχολείο όσο και στο Πανεπιστήμιο, αλλά ακόμη και στις περισσότερες εταιρείες στις οποίες έχω εργαστεί, υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ του ποσοστού γυναικών και ανδρών. Αποφάσισα να πάρω τα πράγματα στα χέρια μου -τρόπον τινά- και να δημιουργήσω μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες – γυναίκες και άντρες – μπορούν να γραφτούν και μέσω διαλέξεων, συναντήσεων, συνεδρίων να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να συνεχίσουν να εργάζονται / να μπορέσουν να μάθουν / να καταφέρουν να μπουν σε μια εταιρεία τεχνολογίας, ή ακόμη και να δημιουργήσουν εταιρείες μεταξύ τους. Η απλή ανταλλαγή απόψεων και η συμμετοχή σε προγράμματα για μέντορες μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Πλέον στις κοινότητες που έχω δημιουργήσει υπάρχουν 5.000 μέλη παγκοσμίως».

Women In Tech: Η επομενη ημερα για τις γυναικες της Πληροφορικης

«Τα τελευταία χρόνια, είχα την τύχη να γνωρίσω πολλές γυναίκες οι οποίες αποτελούν πρότυπα για εμένα, με καταπληκτικές εμπειρίες στους τομείς που πραγματικά με ενδιαφέρουν. Μια από αυτές οι γυναίκες είναι η Sheryl Sandberg του Facebook, η οποία είπε πως η λέξη «γυναίκα», όταν μπαίνει μπροστά από ένα επάγγελμα, προκαλεί έκπληξη. Για παράδειγμα, γυναίκα-αστροναύτης, γυναίκα-γιατρός, γυναίκα-μηχανικός κ.ο.κ. Στο μέλλον δε θα υπάρχουν γυναίκες-μηχανικοί Πληροφορικής, θα υπάρχουν απλά μηχανικοί πληροφορικής. Δε θα μπορούμε να απαριθμήσουμε ονομαστικά γυναίκες-ηγέτες στην Πληροφορική, καθώς θα είναι τόσο πολλές που δεν θα αποτελεί διαφορά το γεγονός πως είναι γυναίκες».

Προκλησεις και Σημεια καμπης στην πορεια προς την προοδο

«Αν δεν υπάρχουν δυσκολίες, τότε δεν ήταν αρκετά μεγάλες οι προκλήσεις που έθεσα στον εαυτό μου. Αναφέρομαι σε συνεντεύξεις που απέτυχαν, σε υπεράνθρωπους στόχους που πίστευα πως είναι σημαντικοί για τη δουλειά μου, σε ιδέες που πίστευα πως είναι καινοτόμες και δεν ήταν. Αυτό που έμαθα, είναι πως αν είχα εγκαταλείψει από τις πρώτες δυσκολίες, δεν θα είχα μάθει από τα λάθη μου. Αν πιστεύεις στη δουλειά σου, έχεις αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια, τα εμπόδια ξεπερνιούνται».

Μοτο Ζωης

«Hope is not a strategy»- δηλαδή, η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική. Όλοι έχουμε όνειρα, αλλά δεν γίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας. Για παράδειγμα, δε γίνεται να θέλεις να ακολουθήσεις την πορεία ενός ερευνητή και να μην αφιερώνεις χρόνο μπροστά στον υπολογιστή, κάνοντας πειράματα και διαβάζοντας. Οι ευκαιρίες δεν έρχονται από μόνες τους. Αν έχεις όνειρα, τα κυνηγάς, ακόμα κι όταν υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να λάβεις αρνητικές απαντήσεις. Η αποφυγή της προσπάθειας οδηγεί 100% στην μη κατάκτηση των ονείρων σου».

Με το βλεμμα στο Μελλον

«Θέλω να συνεχίζω να εργάζομαι στον κλάδο της τεχνολογίας και να βρίσκω έξυπνους τρόπους με τους οποίους η καθημερινότητα και ζωή των ανθρώπων να επηρεάζεται θετικά. Μου αρέσει η καινοτομία και μου αρέσει να αναμειγνύομαι σε νέες ιδέες. Πριν λίγες βδομάδες, έλαβα ένα email στο οποίο μου ζήτησαν να δώσω μια διάλεξη μέσω ολογράμματος. Δεν είχα ιδέα ότι αυτό ήταν εφικτό. Εννοείται το δοκίμασα: Ήμουν στο Los Angeles και το ολόγραμμά μου εμφανίστηκε σε μια σκηνή στο Λονδίνο. Μάλιστα, η εταιρεία που παράγει τα ολογράμματα, βραβεύτηκε για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνολογία για τη διάλεξη».

«Γυναίκα της Χρονιάς» για το 2018 «στα FDM Everywoman in Technology Awards» και βραβείο από την Πριγκίπισσα Άννα το 2015 . Με τι σε «όπλισαν» αυτές οι διακρίσεις;

«Συνειδητοποίησα, ότι τελικά αν εργάζεσαι σκληρά και για κάτι που πραγματικά αγαπάς, κανένα εμπόδιο δεν ανακόπτει την πορεία σου. Βρίσκεις τρόπους να βοηθάς και να ενισχύεις την κοινότητα στην οποία ανήκεις και ως αποτέλεσμα αυτού η δουλειά σου θα αναγνωριστεί. Και είναι σε αυτό ακριβώς που με βοήθησαν οι βραβεύσεις, στο να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στη νεότερη γενιά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από το να έρχομαι σε επαφή με νέα, ταλαντούχα, παιδιά γεμάτα πάθος για την τεχνολογία. Είναι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και τα καταφέρνουν στο τέλος».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *