ροή ειδήσεων

Οι εκλογές έβαλαν «φρένο» στους πλειστηριασμούς



Ελάχιστοι θυμούνται ότι την Κυριακή που μας πέρασε έγινε επαναληπτική ψηφοφορία σε ένα εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια λόγω της αρπαγής και καταστροφής κάλπης από ομάδα αγνώστων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, η διαδικασία στην οποία συμμετείχαν μόλις 39 πολίτες και σημειώθηκε αποχή 93% έφερε άλλες παρενέργειες καθώς υπήρξε αναστολή των πλειστηριασμών στα όρια του δήμου Αθηναίων για αυτή την εβδομάδα. Συνολικά, οι πλειστηριασμοί επιβραδύνθηκαν λόγω εκλογών και αναμένονται περισσότεροι από 12 χιλιάδες από Σεπτέμβριο καθώς η διαχείριση των κόκκινων δανείων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των τραπεζών και του νέου οικονομικού επιτελείου.


Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν 4512/2018 άρ. 8) « Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες».


Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκαν ή μετατέθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για τις 22 και 29 Μαΐου λόγω ευρωεκλογών και δημοτικών όπως και για τις 5 Ιουνίου λόγω του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου απαιτήθηκε.

Πλειστηριασμοί δεν έγιναν ούτε το διάστημα 3-12 Ιουλίου εξαιτίας των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς και Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 51691/11-7-2019 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω της της διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας στο 33ο Εκλογικό Τμήμα του 33ου Διαμερίσματος της Α’ Περιφέρειας Αθηνών στις 14 Ιουλίου, οι διεξαγωγές πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αναστέλλονται έως και την 19η Ιουλίου 2019.

Όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα eauction.gr οι πλειστηριασμοί στο δήμο Αθηναίων που είναι προγραμματισμένοι για τις 17 Ιουλίου (σ.σ. η Τετάρτη παραμένει παραδοσιακή μέρα των περισσότερων e-πλειστηριασμών) βρίσκονται «σε αναστολή».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Ρούσκα, μας επισήμανε ότι αρχικά υπήρχε προγραμματισμός να διεξαχθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Αθήνα κανονικά, ωστόσο αυτό μπορούσε να αλλάξει με παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως τελικά έγινε. Ακόμη, μας ενημέρωσε ότι το προηγούμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί έγιναν κανονικά στους δήμους όπου εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και αναβλήθηκαν για άλλη μία εβδομάδα σε εκείνους όπου υπήρξε δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι πλειστηριασμοί θα σταματήσουν έτσι κι αλλιώς από 1 έως 31 Αυγούστου όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.


Το β' εξάμηνο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, για το ‘Α εξάμηνο του έτους σχεδιάστηκαν 9.882 πλειστηριασμοί ακινήτων, διεξήχθησαν 6.476 και χέρια άλλαξαν τελικά 2.346 ακίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα πέρασαν σε τράπεζες. Μένει να δούμε πόσο δριμύτεροι θα επιστρέψουν οι πλειστηριασμοί από Σεπτέμβριο με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 12.648 πλειστηριασμοί για το ΄Β εξάμηνο του 2019 καθώς οι διαδικασίες από πλευράς τραπεζών πρέπει να επιταχυνθούν μετά το εκλογικό «μορατόριουμ».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *