ροή ειδήσεων

Δώστε τέλος στα απάνθρωπα βασανιστήρια



Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας από την Πάρο και δείχνουν την απαγορευμένη τεχνική δεσίματος των αγελάδων, το λεγόμενο «παστούρωμα».


Πρόκειται για το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν σε βοοειδή. Το «παστούρωμα» αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους και περνούν όλη τους τη ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.

Τις παρακάτω φωτογραφίες από την περιοχή Καλάμια της Πάρου, έστειλε Γαλλίδα αναγνώστρια του zougla.gr διαμαρτυρόμενη ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου και η Aστυνομία κλείνουν τα μάτια μπροστά σε τέτοια βάρβαρα και παράνομα περιστατικά.

Η Γαλλίδα που έτυχε να επισκεφθεί φιλικό της σπίτι στο νησί έμεινε άναυδη από το θέαμα των δύο αγελάδων οι οποίες μάλιστα είναι υποχρεωμένες να μένουν όλη μέρα κάτω από τον ήλιο κατ’ αυτόν τον τρόπο!




Όπως αναφέρουν φορείς που διαμαρτύρονται για τη συγκεκριμένη τακτική των κτηνοτρόφων, πολλές φορές τα ζώα δεν μπορούν καν να περπατήσουν και πέφτουν και δεν είναι λίγες φορές που σπάνε τα πόδια τους στην προσπάθεια να πηδήξουν ή να τρέξουν.

Επίσης τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά. Παράλληλα τα ζώα δεν μπορούν να ξαπλώσουν ή να χαλαρώσουν στον ύπνο τους. Ειδικά τα ζώα που έχουν τα πόδια δεμένα με το κεφάλι, ζουν μια ζωή σκυμμένα, χωρίς κανένα περιθώριο να τεντώσουν το σώμα τους και να υψώσουν το κεφάλι τους. Εκτός των παραπάνω, το δέσιμο των ποδιών προκαλεί τενοντίτιδες ή αποκοπή τένοντα και βαθιές πληγές του δέρματος λόγω της τριβής με το σκοινί οι οποίες μπορούν να καταλήξουν και σε ακρωτηριασμό του ζώου με ότι συνεπάγεται για την μετέπειτα ζωή του.




Το «παστούρωμα» είναι μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στα νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Σέριφο, Κίμωλο κ.α.) αλλά και σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α. Σε μικρότερη έκταση το συναντάμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία). Το φαινόμενο αυτό αν και φαίνεται παράλογο και «απάνθρωπο» στον κάθε νοήμονα άνθρωπο, θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις.


Πάρος: Φωτογραφία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Δυσφήμηση για τον τουρισμό της χώρας

Είναι σαφές πως αυτές οι εικόνες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, αποτελούν δυσφήμηση για τον τουρισμό.Μάλιστα, όπως πληροφορείται το zougla.gr πολλές καταγγελίες γίνονται από τουρίστες στα νησιά όπου παρακολουθούν άναυδοι αυτό το αποτρόπαιο θέαμα, ενώ δεκάδες είναι αυτοί που συλλέγουν το οπτικό υλικό και το δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάρος: Φωτογραφία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης


«Πρέπει να βρεθεί λύση» λέει ο Δήμαρχος Πάρου


Το zougla.gr συνομίλησε με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο ο οποίος ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση με τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε τα ζώα να μην ταλαιπωρούνται. Όπως διευκρίνισε αν και αρμόδια για να δώσει αυτή την λύση είναι η Περιφέρεια, δεν είναι τόσο εύκολο. Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν ειδικές περιφράξεις όπως συμβαίνει στο εξωτερικό κάτι το οποίο στο νησί είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του περιορισμένου χώρου.


Τι απαντούν οι Αστυνομικές Αρχές

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, όπου και μας παρέπεμψαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όντως έχουμε πολλά περιστατικά κακοποίησης ζώων στις Κυκλάδες. Όμως για κάθε περιστατικό που καταγγέλλεται , εάν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, συλλαμβάνεται , οδηγείται στην εισαγγελία και σχηματίζεται η ανάλογη δικογραφία. Εάν δεν μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη, τότε τον αναζητούμε. Επίσης προτρέπουμε τους πολίτες να μας καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.», αναφέρει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα η Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Ενήμερη η Περιφέρεια

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με την πρόεδρο του Συλλόγου «Φιλόζωοι εθελοντές Πάρου» Δέσποινα Καλογεροπούλου, η οποία δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το θέμα. Επίσης επικοινωνήσαμε και με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος ανέφερε πως είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα αλλά επειδή βρίσκεται στη ΔΕΘ δεν μπορούσε να απαντήσει άμεσα και υποσχέθηκε πως θα απαντήσει τη Δευτέρα.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ της Πανελλαδικής Φιλοζωική και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:






Σε κάθε περίπτωση αυτή η βαρβαρότητα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *