ροή ειδήσεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: Πάθος για ροδίτικη αυθεντική φιλοξενία

xatzilazarou

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΟΥ H HOTELS COLLECTION 

Παθιασμένος με τη δουλειά του και ταγμένος σε έναν σκοπό: να αναδείξει τη Ρόδο και την ελληνική Φιλοξενία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κάτι που επιτυγχάνει προσφέροντας ένα εξαιρετικό ξενοδοχειακό προϊόν, που σε απόλυτα νούμερα φτάνει στον αριθμό των 2.150 δωματίων. Και έπεται συνέχεια, αφού στα σχέδια του Γιάννη Χατζηλαζάρου είναι, ήδη, μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου H Hotels Collection, σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», μιλάει για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, τονίζοντας πως το χαρακτηριστικό της ήταν οι last minute κρατήσεις και συνιστά υπομονή και προσήλωση στην άριστη παροχή υπηρεσιών για το 2020. 

Η συνέντευξη Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη 

Πορευόμενοι προς την περίοδο αιχμής της φετινής τουριστικής σεζόν, πως διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στο νησί της Ρόδου, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; Η προσέλευση επισκεπτών στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την εικόνα των αφίξεων, δείχνει μια μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η φετινή σεζόν δεν χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο δυνατές. Το φαινόμενο των κενών δωματίων, που παρατηρήθηκε στους πρώτους μήνες λειτουργίας, δημιούργησε έναν πονοκέφαλο σε όλη την τουριστική αγορά του νησιού και κατ΄επέκταση την επηρέασε οικονομικά προς τα κάτω. Παρόλα αυτά ο Αύγουστος κινήθηκε ανοδικά, με τον Σεπτέμβρη να ακολουθεί το ίδιο δυναμικά. 

Πως εξελίσσονται οι κρατήσεις και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία σας και σε ποια επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου; 

Όπως προανέφερα, ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε πολύ δυναμικά έστω και με last minute κρατήσεις, εικόνα που είδαμε και τον Αύγουστο. Ο Οκτώβριος αν και υστερούσε αρκετά σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή, πλέον η «ψαλίδα» φαίνεται να κλείνει και ίσως να έχουμε και μία μικρή αύξηση. 

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν στο νησί και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πορεία του ροδιακού τουρισμού από το δυναμικό comeback της Τουρκίας, αλλά και προορισμών της Βόρειας Αφρικής, σε συνδυασμό με την υστέρηση που παρατηρήθηκε, μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, από τις τουριστικές αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας; 

Η επιστροφή της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής επηρέασε ως ένα βαθμό τα early bookings, ιδίως στην αγορά της Γερμανίας. Η αγορά της Αγγλίας, σε αντίθεση με το αναμενόμενο αρνητικό πρόσημο λόγω των πολιτικών γεγονότων στη χώρα, κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα την περίοδο των προκρατήσεων, με κατάληξη να έχει μια αξιόλογη αύξηση κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για το 2020 θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να στοχεύουμε στην άριστη παροχή υπηρεσιών μας. Η εικόνα που έχουμε προς το παρόν από τις προκρατήσεις δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα. Όσον αφορά στη συνολική εικόνα της φετινής σεζόν, το χαρακτηριστικό της ήταν το έντονο φαινόμενο των last minute κρατήσεων σε σύγκριση με τα τελευταία 3 έτη τουλάχιστον. 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υπερφορολόγηση του τουριστικού ξενοδοχειακού κλάδου και τη «γιγάντωση» του φαινομένου Airbnb, τόσο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό το ροδιακό τουριστικό προϊόν; 

Πως βιώνετε ως ξενοδόχος αυτή τη νέα πραγματικότητα και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει; Γιάννης και Μαρία Χατζηλαζάρου | money tourism copyright photo Η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου δυστυχώς είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο υψηλός ΦΠΑ έχει επιπτώσεις στις τιμές και κατ’ επέκταση δημιουργεί ένα πιο ακριβό προϊόν στην αγορά. Το υψηλό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων έρχεται να συμπληρώσει το περίπλοκο παζλ που καλούνται να λύσουν οι ξενοδόχοι κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ανταγωνισμό, αλλά και τις υποχρεώσεις τους. money tourism copyright Σε αντίθεση με τις γείτονες χώρες που γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, η Ελλάδα αυξάνει τις τιμές, δημιουργώντας ένα πιο πρόσφορο έδαφος στους ανταγωνιστές της. Ευελπιστούμε πως η νέα κυβέρνηση και δια μέσου του νέου υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις προς την επίλυση των επίμαχων θεμάτων, έχοντας πάντα ως γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Το φαινόμενο Airbnb αποτελεί ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. Εν συντομία μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι έχει όντως γιγαντωθεί, ακόμα και στον τόπο μας, ωστόσο θεωρώ ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί προς το παρόν είναι πιο έντονα σε κοινωνικό επίπεδο και όχι τόσο σε επίπεδο ανταγωνισμού προς τα ξενοδοχεία. Θα αναφέρω το παράδειγμα πολλών ανθρώπων που ενώ έχουν διοριστεί να εργαστούν στο νησί μας, αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι να ενοικιάσουν. Θεωρώ πως θα είναι ένα από τα σοβαρά θέματα, που θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των συμβολαίων για το 2020 που υπογράφονται με τους tour operators; 

Είμαστε αισιόδοξοι για το 2020. Αναμένουμε λίγο πιο ισορροπημένες προκρατήσεις (early bookings), αλλά είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβή νούμερα. Οι τιμές σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουν συζητηθεί στην αγορά, διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, είτε κυμαινόμενες στα ίδια επίπεδα με το 2019, είτε με μία μικρή αύξηση της τάξεως του 1%-2%. 

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδιά σας; 

Η πιο πρόσφατη επένδυσή μας είναι το Mayia Exclusive Resort & Spa, το έκτο κατά σειρά ξενοδοχείο του ομίλου μας, H Hotels Collection, που άνοιξε τις πύλες του πέρυσι στο Κιοτάρι της Νοτίας Ρόδου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο με 250 δωμάτια και πληθώρα επισιτιστικών τμημάτων. Με το Mayia Resort θέλαμε να αναδείξουμε ένα καινούργιο προϊόν στο νησί, δημιουργώντας μια πολυτελή μονάδα πρότυπο, με premium all inclusive πρόγραμμα, μόνο για ενήλικες, και με άριστη παροχή υπηρεσιών 5 αστέρων. Ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ήδη ότι χαίρει υψηλής εκτίμησης από τους επισκέπτες μας. Το επόμενο επενδυτικό πλάνο μας θα βρίσκεται για ακόμα μια φορά στον αγαπημένο μας τόπο, τη Ρόδο. Σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα νέα μας επιχειρηματικά σχέδια. Μία νέα κυβέρνηση προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τον Ροδίτη, μάλιστα, βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα, να αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού. 

Τι περιμένετε από αυτή τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ελληνικός Τουρισμός, αλλά και σε τοπικό επίπεδο ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ενίσχυση του ροδιακού Τουρισμού; 

Εδώ θα πρότεινα να δείξουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Κόνσολα ως συντοπίτη, αλλά και ως έμπειρου στα θέματα του τουρισμού. Μέσα από την άψογη και στενή συνεργασία του, τόσο με τον υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με τον περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο, αλλά και με τον νέο μας δήμαρχο, κ. Καμπουράκη, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουν να αναδείξουν το τουριστικό μας προϊον όπως του αρμόζει και πως θα δώσουν λύσεις σε πολλά από τα θέματα που ταλανίζουν όλους τους φορείς του τουρισμού στα Δωδεκάνησα. 

Με δεδομένο ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του ελληνικού τουρισμού είναι η ακτοπλοΐα, ποιες είναι οι προτάσεις σας πάνω σ’ αυτό το θέμα; 

Πολύωρες διαδρομές, συχνές στάσεις και καθυστερήσεις, είναι η εικόνα που περιγράφει την ακτοπλοϊκή πρόσβαση στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα. Στο νησί της Ρόδου, αλλά και της Κω, που διαθέτουν έντονη τουριστική δραστηριότητα θα μπορούσαν να προστεθούν απευθείας διαδρομές από τον Πειραιά αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, η αύξηση μονοήμερων ακτοπλοϊκών εκδρομών θα τόνωνε οικονομικά μικρότερα νησιά στις γύρω περιοχές. Είστε σταθερά μέσα στις πιο κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. 

Πως το καταφέρνετε; Πως εξελίσσονται φέτος τα μεγέθη; 

Ο Όμιλός μας από το 2012 όπου ολοκληρώθηκαν τα ξενοδοχεία Princess Andriana Resort & Spa και Boutique 5 Hotel & Spa και τέθηκαν σε λειτουργία, έχει επιτύχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Τόσο ο τζίρος, όσο και ο EBITDA αυξήθηκαν σημαντικά. Ανάλογη των προηγούμενων χρόνων θα είναι και φέτος η ανάπτυξη στα έσοδα και αναλογικά και στην κερδοφορία. Στα ανωτέρω συνεισφέρει σημαντικά και το νεότερο ξενοδοχείο του ομίλου μας, το Mayia Exclusive Resort & Spa. Σήμερα ο όμιλος H Hotels διαθέτει 2150 δωμάτια και πάνω από 1400 εργαζόμενους. Η επίτευξη αυτών οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε καθημερινά και για πολλές ώρες πάνω στη δουλειά, όλη η οικογένεια, επενδύουμε σε στελέχη και ανθρώπινο δυναμικό, σε μία δύσκολη περιοχή. Επίσης, δημιουργούμε οικονομίες κλίμακος λόγω της συγκέντρωσης των μονάδων μας σε μία περιοχή, αλλά και των επιτυχημένων συμφωνιών που πραγματοποιούμε με τους συνεργάτες μας. Υπάρχει ευελιξία λόγω των γρήγορων αποφάσεων και λύσεων στα όποια προβλήματα. Κυρίως όμως έχουμε σταθερά μεγάλο πάθος για φιλοξενία. 

WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *