ροή ειδήσεων

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 8 Android εφαρμογές από τη συσκευή σας



Η εταιρεία Wandera, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια υπολογιστών, δημοσίευσε μια έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία καταδεικνύει 8 επικίνδυνες Android εφαρμογές που υπάρχουν στο Google Play Store.

Τα νέα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η ανακάλυψη πολλαπλών επικίνδυνων Android εφαρμογών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότερες από αυτές τις μολυσμένες εφαρμογές φέρουν ένα συγκεκριμένο είδος malware, γνωστό ως adware. Πρόκειται για έναν ιό, που δεν είναι επικίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αφού ο μοναδικός του σκοπός είναι να εμφανίζει παραπλανητικές διαφημίσεις στην οθόνη ενός smartphone. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα malware αυτού του είδους, είναι ο ίδιος ο χρήστης να ανακαλύψει την μολυσμένη εφαρμογή και να την απεγκαταστήσει από τη συσκευή του. Οι οκτώ Android εφαρμογές που ανακάλυψε η Wandera παράγονται από τρεις διαφορετικές οικογένειες λογισμικού, αλλά επηρεάζουν παρόμοια εργαλεία: φακό, ξυπνητήρι, αριθμομηχανή και φίλτρα εικόνας.

Η Google έχει ενημερωθεί από την εταιρεία για τις εφαρμογές και έχει προσχωρήσει στην αφαίρεσή τους από το Play Store, ωστόσο εάν έχετε εγκαταστήσει μία από αυτές τις εφαρμογές θα πρέπει να κάνετε απεγκατάσταση από τη συσκευή σας.

Πώς λειτουργεί το adware

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το adware έχει ως μόνο στόχο του την εμφάνιση διαφημίσεων στην οθόνη μιας συσκευής. Για κάθε κλικ στη διαφήμιση, οι hacker πίσω από το adware, κερδίζουν μερικά λεπτά. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τον τεράστιο αριθμό χρηστών, οι κακόβουλοι παράγοντες μπορεί να κερδίσουν εκατοντάδες ευρώ την ημέρα.

Αναφορικά με το adware που υπάρχει στις οκτώ Android εφαρμογές, έχει διαφορετική λειτουργία από το συνηθισμένο. Αφού ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή, ο ιός δεν ξεκινάει αμέσως να εμφανίζει διαφημίσεις, αλλά παραμένει “αδρανής” για λίγο. Έπειτα αρχίζει να εμφανίζει διαφημίσεις που καταλάμβαναν όλη την οθόνη, έτσι που ο χρήστης δεν έχει άλλη επιλογή από το να πατήσει επάνω τους για να τις διαγράψει.


Οι εφαρμογές που έχουν μολυνθεί με το adware, είναι οι ακόλουθες:
  1. Magnifyng Glassτης PumpApp
  2. Super Bright LED Flashlightτης PumpApp
  3. Magnifierτης LizotMitis
  4. Magnifying Glass with Flashlightτης LizotMitis
  5. Super-bright-Flashlightτης LizotMitis
  6. Alarm Clockτης iSoft LLC
  7. Calculatorτης iSoft LLC
  8. Free Magnigying Glassτης iSoft LLC

Τι κινδύνους εγκυμονεί για τους χρήστες;

Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συσκευή. Τα μολυσμένα smartphones, στην πραγματικότητα παραμένουν συνεχώς ενεργά στο παρασκήνιο, καταναλώνοντας πολλή μπαταρία και αυξάνοντας την εσωτερική θερμοκρασία. Παράγοντες που μακροπρόθεσμα καταστρέφουν ένα smartphone.

Πώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από τα adware

Οι παραπάνω Android εφαρμογές έχουν αφαιρεθεί πλέον από το Play Store, ωστόσο αν έχετε ήδη εγκαταστήσει μία από αυτές θα πρέπει να την αφαιρέσετε άμεσα.

Το adware είναι ένας ύπουλος ιός που μπορεί να καταστρέψει ένα smartphone μακροπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει και την εμπειρία χρήστη με τις συνεχείς διαφημίσεις. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους μολύνσεις, πρέπει αρχικά να εγκαταστήσετε ένα antivirus στο smartphone σας. Υπάρχουν πολλά στο Google Store, ακόμη και δωρεάν. Επιπλέον, δεν πρέπει να κατεβάζετε εφαρμογές από καταστήματα τρίτων κατασκευαστών. Τέλος, πριν από τη λήψη μιας εφαρμογής, ελέγξτε την αξιοπιστία του χώρου του λογισμικού και τα σχόλια των άλλων χρηστών: εάν είναι πολύ θετικά ή αρνητικά, είναι προτιμότερο να μην τις κατεβάσετε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *