ροή ειδήσεων

Αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του: Είμαστε εθνικιστές, δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση

Έντονες αποδοκιμασίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας απ' έξω.



Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή και η αυλαία έπεσε με την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου για ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.

Η έσχατη απολογία ήταν αυτή του “Πρώτου τη τάξει”, του αδιαφιλονίκητου ηγέτη τής, κατά την κατηγορία, δομημένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές... Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Ο Ν.Μιχαλολιάκος υποστήριξε εξαρχής ότι είναι αθώος από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και έκανε λόγο για βρώμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε δε πως για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματος του, και ανέφερε πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

«Ένα ξεκάθαρο περιστατικό. Μία ανθρωποκτονία. Έγινε μία συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, εγώ δεν έχω καμία σχέση. Ούτε ενέκρινα ούτε εντολή έδωσα. Είναι μυθεύματα αυτά», είπε.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επομένη αργά το πρωί. Όπως είπε, με το έγκλημα ούτε είχε σχέση το κόμμα και ούτε έπρεπε να αναμειχθεί, καθώς επρόκειτο για μια δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πλην του δράστη από την Τοπική της Νίκαιας.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που έμαθε το έγκλημα, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι το έμαθε από τη σύζυγό του, που της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν την επομένη αργά το πρωί. Είπε, επίσης, πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Λαγό γύρω στη μία της επίμαχης νύχτας, αφορούσε άλλο θέμα και ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν του ανέφερε τίποτε για όσα είχαν συμβεί ελάχιστη ώρα πριν στο Κερατσίνι.

Ερωτηθείς για την παρουσία μελών της Τοπικής Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, τονίζοντας πως ο ίδιος ούτε εντολή έδωσε ούτε ανάμειξη είχε.

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση της προέδρου, στη φράση του, το 2015, περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του μουσικού, ο κατηγορούμενος απάντησε πως είχε την έννοια «του πολιτικού κόστους που εκόντες άκοντες είχαμε χρεωθεί». Ανέφερε, δε, όπως ακούστηκε και από άλλους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές: «Η ΝΔ είχε πολιτική ευθύνη για τον Τεμπονέρα;». Μάλιστα, ο κ. Μιχαλολιάκος συμπλήρωσε: «Και για το Μάτι ακόμα. Είπε ο Τσίπρας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως το έκαψε;».

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κλήθηκε από την πρόεδρο να απαντήσει σχετικά με το καταστατικό του κόμματος.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το καταστατικό που είχε η Χρυσή Αυγή πριν από το 2012 ήταν ένα λιτό κείμενο του 1992 που αφορούσε την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος. Πάνω σε αυτό, όπως είπε, και με δείγμα τα καταστατικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάρτισαν το 2012 εκείνο που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο, καθώς το παλαιότερο δεν προέβλεπε κάποια πράγματα, όπως την είσοδο του κόμματος στη Βουλή και επομένως κρατικών επιχορηγήσεων κ.ά. Ο κ. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε το καταστατικό που αναφέρεται σε ναζιστικού τύπου δομή της Χρυσής Αυγής, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χαρακτηρίζοντάς το ένα «ανόητο ανερμάτιστο κείμενο» που δεν τους αφορούσε. Στις επισημάνσεις της προέδρου ότι, εφόσον δεν τους αντιπροσώπευε και δεν το αναγνώριζαν, θα έπρεπε να έχουν προβεί σε διαψεύσεις όταν είχαν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία» αποσπάσματά του, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «αν έπρεπε να απαντάμε σε όλα, θα έπρεπε να είχαμε τότε επιτελείο 100 ανθρώπων. Μέχρι το 2012, η Χρυσή Αυγή δεν είχε κανέναν υπάλληλο».

Παρούσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Η κ.Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδό του τον αποκάλεσε «σκυλί» ενώ πολλές ήταν οι αποδοκιμασίες εντός της αίθουσας. Την ίδια στιγμή έξω από το Εφετείο πολίτες με πλακάτ και συνθήματα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής.

Αντίθετα υποστηρικτές του κατηγορούμενου τον χειροκρότησαν ζωηρά.

Με το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή» χαιρέτισαν το τέλος της απολογίας του οι οπαδοί και μέλη του κόμματος, που βρέθηκαν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της απολογίας του - θα επανέλθει και την Πέμπτη στο δικαστήριο- υπό ανταλλαγή συνθημάτων των δύο πλευρών. Με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης από την πρόεδρο, οι μεν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα του κόμματος, με την απέναντι πλευρά να τους απαντά το ίδιο δυνατά: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».

EUROKINISSI/XRYSI AVGI
EUROKINISSI/XRYSI AVGI
EUROKINISSI/XRYSI AVGI
EUROKINISSI/XRYSI AVGI



(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/11/19 16:21

    Ας μη ξεχνάμε τα δύο νεαρά στελέχη της Χ.Α. που δολοφονήθηκαν. ΄Εγινε κάτι, καμία σύλληψη. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Ρουπακιας από κνιτης έγινε Χρυσαυγίτης, λέει τίποτα αυτό? Όλα ήταν προσχεδιασμένα βλέποντας την αυξάνουσα δύναμη της Χ.Α. Έπρεπε να γίνει κάτι, να βρουν ένα ηλίθιο να κάνει τη δουλειά. Τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ρουπακιά. Ολοι της Χ.Α. στο εδώλιο. Εγκληματική οργάνωση,
    Η Κρατική επιχορήγηση τέλος Ο κόσμος τα πίστεψε βγάζοντας τη Χ..Α. εκτός Κοινοβουλίου.
    Η ισλαμοποίηση της Ελλάδος άρχισε, και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Σε λίγο θα έχομε την ύπαρξη μειονοτήτων. Το σχέδιο Κισσιγκερ σε πλήρη εφαρμογή.. Αυτό το Έθνος πρέπει να το διαλύσουμε.
    Τώρα όπως λέμε απλά την κάτσαμε. καλοφαημένη μας ε,εε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *