ροή ειδήσεων

Τουρκικά F-16 εισβάλουν οπλισμένα στον Ελληνικό εναέριο χώρο

Ο ακήρυκτος πόλεμος του Αιγαίου στο «ραντάρ» των Συμμάχων



Οι προκλήσεις των Τούρκων μπροστά στα μάτια των Συμμάχων



Δεν υπάρχει συμμαχική ή φιλική χώρα η οποία να έχει στείλει αεροπορικές δυνάμεις για συνεκπαίδευση στην Ελλάδα και να μην έχει βιώσει από πρώτο χέρι τον ακήρυκτο πόλεμο του Αιγαίου και τις απαράδεκτες όσο και προκλητικές Τουρκικές αξιώσεις.

Την εβδομάδα που πέρασε ήταν οι Βέλγοι πιλότοι. Αν και ως μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας υπάρχει μια χώρα η οποία αμφισβητεί συνεχώς κυριαρχικά δικαιώματα μια άλλης χώρας-μέλος, το διαπίστωσαν και στην πράξη πετώντας πάνω από τα ακριτικά Ελληνικά νησιά, αναφέρει το newpost.gr.

του Κώστα Σαρικά

Οι Βέλγοι είδαν και άκουσαν. Είδαν τα Τουρκικά f-16 να εισβάλουν οπλισμένα στον Ελληνικό εναέριο χώρο και να εμπλέκονται με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Και άκουσαν από τους ασυρμάτους να τους καλούν τα Τουρκικά ραντάρ όπως και τα Ελληνικά αεροσκάφη όταν πετούσαν πάνω αρχικά ανάμεσα από την Κάρπαθο και το Καστελόριζο, στη συνέχεια στο Αγαθονήσι ,το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες να αποχωρήσουν γιατί παραβίαζαν Τουρκικό εναέριο χώρο. Και οι γείτονες δεν σταμάτησαν εκεί. Προχώρησαν μέσω υπουργείου εξωτερικών ακόμα και σε διάβημα προς τις Βελγικές αρχές.

Οι Βέλγοι αεροπόροι όμως δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι γίνονται αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του Τουρκικού παραλογισμού στο Αιγαίο. Κατά την διάρκεια του τελευταίου ‘’ΗΝΙΟΧΟΥ’’ την περασμένη Άνοιξη όπου συμμετείχαν εκτός της HAF ακόμη έξι πολεμικές αεροπορίες, οι γείτονες φρόντισαν να θέσουν ζήτημα πτήσεων πάνω από τα ακριτικά μας νησιά από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο.

Οι πτήσεις μικτών σχηματισμών στο Αιγαίο είχαν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στην Άγκυρα. Η Πολεμική Αεροπορία είχε σπεύσει να δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ μεγάλες περιοχές στο Αρχιπέλαγος πάντα μέσα στα όρια του Fir Αθηνών για να πραγματοποιηθούν κάθε είδους εκπαιδευτικά σενάρια μάχης air to air και όχι μόνο. Ήδη η Άγκυρα μέσω των στρατιωτικών της ακολούθων είχε φροντίσει να θέσει θέμα στις χώρες που συμμετείχαν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πτήσεις αεροσκαφών τους ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κανείς δεν υιοθέτησε αυτές τις προκλητικές αιτιάσεις. Σύμφωνα με τις προκλητικές Τουρκικές θέσεις πάνω από νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα δεν επιτρέπεται να πετούν μαχητικά αεροσκάφη. Την ίδια ώρα φυσικά η Τουρκική αεροπορία μπορεί να πετά οπλισμένη μέχρι την ‘’καρδιά’’ του Αρχιπελάγους ακόμα και πάνω από Ελληνικά νησιά. Και οι προκλήσεις δεν σταματούν εκεί. Η Άγκυρα έχει κυριολεκτικά ‘’σμπαραλιάσει’’ από την πλευρά της τη συμφωνία με μια σειρά επιθετικές ενέργειες που συνιστούν απειλή με αποκορύφωμα την ύπαρξη της Στρατιάς του Αιγαίου απέναντι από τα ακριτικά νησιά μας. Έναν επιθετικό Σχηματισμό με τεράστια αποβατική δύναμη και ξεκάθαρη στόχευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γείτονες σε κάθε συμμαχική άσκηση που γίνεται στο Αιγαίο αλλά ακόμα και σε απλές πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών ζητούν την εξαίρεση του αεροδρομίου της Λήμνου. Απαιτούν δηλαδή από συμμαχικά αεροσκάφη να μην προσγειώνονται στο ακριτικό νησί ενώ το ίδιο ισχύει και με τα συμμαχικά πλοία τα οποία θεωρούν ότι δεν πρέπει να δένουν σε λιμάνια Ελληνικών ακριτικών νησιών. Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως και touch and go έχει κάνει το τελευταίο διάστημα σε ακριτικά νησιά το AWACS του ΝΑΤΟ και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ρόδο το καταμαράν USNS Carson του 6ου Αμερικανικού στόλου.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο όταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου είχε πετάξει μαζί με τον Αμερικανό Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Πτέραρχο Tod Walters πάνω από το αεροδρόμιο της Λήμνου και μάλιστα σε χαμηλό ύψος με ελιγμούς εικονικής κρούσης στο Τουρκικό Αρχηγείο προκλήθηκε νευρικός κλονισμός.


Οι Βέλγοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στην 116 Πτέρυγα Μάχης μαζί με τους ‘’Τίγρεις’’ της 335 και τους ‘’Ολύμπιους Αετούς’’ της 336 μοίρας και επέστρεψαν στην πατρίδα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις, συμπληρώνοντας σε δύο εβδομάδες περίπου 180 εξόδους.

Όπως και όλοι οι υπόλοιποι αεροπόροι που πέταξαν μαζί με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ πάνω από το Αιγαίο διαπίστωσαν ότι αυτό που συμβαίνει καθημερινά στον Ελληνικό εναέριο χώρο δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο. Ειδικά μεταξύ υποτιθέμενων συμμάχων. Και δεν ήταν τυχαίο ότι επέλεξαν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για συνεκπαίδευση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *