ροή ειδήσεων

Προσοχή: Αυτό είναι το φάρμακο που δε πρέπει να λαμβάνετε αν είστε υγιής



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ASPREE που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη δεν παρατείνει το ελεύθερο νοσηρότητας προσδόκιμο επιβίωσης στα υγιή άτομα άνω των 70 ετών, ακόμα και σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Christopher Reid από το Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας «ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων φτάνουν πια στην ηλικία των 70 ετών χωρίς έκδηλη καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη δείχνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερα προγνωστικά μοντέλα του κινδύνου ώστε να αναγνωρίσουμε αυτούς που θα ωφεληθούν πραγματικά από μια χαμηλή δόση ασπιρίνης».


Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου δεν συστήνεται η χορήγηση ασπιρίνης σε άτομα που δεν έχουν καρδιαγγειακή πάθηση, λόγω αυξημένου κινδύνου μείζονος αιμορραγικό επεισοδίου. Και η σύσταση αυτή επιβεβαιώνεται από την μελέτη ARRIVE για τα άτομα με ενδιάμεσο κίνδυνο, τη μελέτη ASCEND για τους πάσχοντες από διαβήτη και την ASPREE για όσους είναι άνω των 70 ετών καθώς προέκυψαν μέτριες μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συγκριτικά με τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της τυχαιοποιημένης μελέτης ASPREE ήταν ότι στα άτομα 70 ετών και άνω χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο δεν έχει καμιά επίδραση η καθημερινή λήψη 100 mg ασπιρίνης αναφορικά με το ελεύθερο νοσηρότητας προσδόκιμο επιβίωσης ή θανάτου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον δεκαετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε δείγμα 19.114 ατόμων βάσει του σκορ Framingham (έως 73 ετών) και της αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα έως 79 ετών. Τελικά δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος από την καθημερινή λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης. Ενώ παρατηρήθηκε μεγάλη πιθανότητα αιμορραγίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *