ροή ειδήσεων

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, για την επίσκεψη Μητσοτάκη και τι του ζήτησε



Ο Κρις Αλαχούζος γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953. Σε ηλικία 13 ετών μαζί με τον πατέρα του, που ήταν σφουγγαράς, και τον αδελφό του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Ακριβώς 50 χρόνια αργότερα, το 2016, ο Αλαχούζος εξελέγη δήμαρχος της πόλης και το 2019 επανεξελέγη πανηγυρικά. Την περασμένη Κυριακή υποδέχθηκε για πρώτη φορά από τότε που πάτησε το πόδι του στη Φλόριντα Ελληνα πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος που είχε έρθει στην πόλη με την πολυπληθή ελληνική κοινότητα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1922.

«Υπολογίζουμε ότι σήμερα ζουν περίπου 3.500 Ελληνες στο Τάρπον Σπρινγκς», λέει ο Κρις Αλαχούζος μιλώντας στα «Π», και στη συνέχεια ξετυλίγει σύντομα το κουβάρι της ιστορίας...

«Ηταν και περισσότεροι στο παρελθόν. Η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς δημιουργήθηκε από Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι είχαν έρθει για τη σπογγαλιεία. Ηρθαν μετανάστες από την Κάλυμνο, τη Σύμη και τη Χάλκη, μερικοί ήρθαν και από την Υδρα, όπου εκεί δημιουργήθηκε η σπογγαλιεία».

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; «Το 1910 παρατήρησαν ότι στον Κόλπο του Μεξικού υπήρχαν πολλά σφουγγάρια. Τότε ένας Ελληνας, ο Ιωάννης Κόκκορης, πήγε στα νησιά της ∆ωδεκανήσου και στην Υδρα και είπε: “Αφού εδώ βγάζουμε τόσα σφουγγάρια, σκέψου αν έρθουν οι δύτες από την Κάλυμνο και τα άλλα νησιά πόσα σφουγγάρια θα βγάζουμε”. Εκείνος έφερε 500 ανθρώπους από τα νησιά και ξεκίνησε η σπογγαλιεία. Οι ίδιοι έχτισαν τα πρώτα σχολεία, έγινε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έφεραν τα ήθη και τα έθιμα».

«Σε παλαιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν τη γη που τους γέννησε, αναζητώ-ντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη εδώ τη φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς την περασμένη Κυριακή.


ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού για εμάς ήταν μεγάλη τιμή. Οπως ξέρετε, το Τάρπον Σπρινγκς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων σε όλη την Αμερική. Ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος, περίμεναν να δουν τον πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας», τονίζει στα «Π» ο Κρις (Χρυσόστομος) Αλαχούζος. Ο ίδιος δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής του, τον οποίο μάλιστα επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Οπως μάλιστα μας είπε, ευχαρίστησε από κοντά τον κ. Μητσοτάκη «που τίμησε εμάς και γιόρτασε τα Θεοφάνεια, που είναι η μεγαλύτερη γιορτή για εμάς. Του είπα όμως και κάποια θέματα που έχουν οι αδελφές πόλεις με το Τάρπον Σπρινγκς, όπως είναι η Κάλυμνος, η Χάλκη και η Σύμη. Ενα από αυτά είναι η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, να γίνει το τμήμα των μηχανικών. Του ζήτησα επίσης ο ΦΠΑ να είναι μειωμέ-νος στα νησιά, γιατί έχουν πολλές δυσκολίες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πιο εύκολο να συντηρήσεις τον εαυτό σου».

Τον ρωτήσαμε τη γνώμη του και για τον νόμο που ψηφίστηκε και δίνει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. «Το περιμέναμε και το θέλαμε για πολλά χρόνια. Είμαστε χαρούμενοι που τώρα ο πρωθυπουργός το έσπρωξε και ψηφίστηκε από τη Βουλή και θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους που είναι ελληνικής καταγωγής να ψηφίσουν για την πατρίδα. Θα ήθελα όμως στο δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας να βάλει και τους άλλους ανθρώπους, που είναι περισσότερο από 30 χρόνια, να ψηφίσουν, γιατί και αυτοί αγαπάνε και προσπαθούν για το καλό της πατρίδας», απάντησε.

Τι ζητάει όμως σήμερα η Ομογένεια από τη μητέρα πατρίδα; «Η Ομογένεια το μόνο που θέλει είναι να στηρίζουμε την ελληνική παράδοση, την ελληνική γλώσσα», τονίζει ο Αλαχούζος και αναφέρεται στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στην πόλη του. «Στην περιφέρεια του Τάρπον Σπρινγκς έχου-με ιδρύσει σχολεία, όπως είναι το Plato Academy, αμερικανικά σχο-λεία που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Πάντα χρειαζόμαστε δασκάλους για τα σχολεία αυτά. Η ελληνική είναι παγκόσμια γλώσσα και η Ιστορία της Ελλάδας είναι για όλο τον κόσμο και πρέπει να την εξαπλώσουμε, να τη μάθουν και άλλοι άνθρωποι».

∆εν είναι μάλιστα μόνον οι νέες γενιές Ελληνοαμερικανών που μαθαίνουν ελληνικά - κάθε άλλο. «Τα παιδιά ελληνικής καταγωγής στα σχολεία αυτά είναι μόνο 18%, τα άλλα είναι αμερικανικής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά αυτά να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας. Εχουμε 3.000 παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και θα ξέρουν, όταν τελειώσουν το γυμνά-σιο, αρκετά καλά τα ελληνικά και την Ιστορία της Ελλάδας».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *