ροή ειδήσεων

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου και της Ελλάδας



Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για τον θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala δια χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.


Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μια χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα εστιατόρια. Έτσι τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ η εστιατορική άνθιση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Τη τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.



Φέτος όμως o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ένα ακόμη επίπεδο βράβευσης μετά τα τρία που ήδη υφίσταντο: «Τρεις Χρυσοί Σκούφοι» (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), «Δύο Χρυσοί Σκούφοι» και «Ένας Χρυσός Σκούφος». Από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

«Etrusco»

Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ – από το εστιατόριο Mirazur στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants» - μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική – γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, για αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα στατιστικά της ιστορίας του θεσμού αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία) ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση: «Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: Ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15 στα 20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχο του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: Ο κος Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive Officer Nestle Waters Ελλάδος, η κα Μαριάννα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κα Ελένη Μιχοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια ΑΕ αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κος Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas, η κα Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand Manager Kaiser, η κα Άννα Λάμπρου Premium Spirits Development Manager Coca – Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κος Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.

Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το Αθηνόραμα – δια χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη - ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2020: Acqua Panna - S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Metro Cash & Carry, Citroën, Miele, Air France.

Υποστηρικτές: Trinity Wines, Thesauri Caviar



Noble Gourmet Restaurant
15,5 / 20



Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Δωδεκάνησα - Ρόδος - Καλλιθέα, Ξεν. «Elysium Resort & Spa»

22410/45700


https://www.noble.gr/Elysium Resort & Spa Γιώργος Τρουμούχης



Μια γαστρονομική εμπειρία αιχμής είναι αυτή που προσφέρει στους επισκέπτες του Νησιού των Ιπποτών το ατμοσφαιρικά πολυτελές εστιατόριο στην κορυφή του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» στην Καλλιθέα. Τα αποκλειστικά menu dégustation στολίζουν άκρως πρωτότυπες συνθέσεις που φωτίζουν τις μαγειρικές (και όχι μόνο) παραδόσεις της Ρόδου και τις συνδέουν δυναμικά, γοητευτικά και συγκινητικά με τη σύγχρονη γαστρονομία. Από μια συναρπαστική αλληλουχία εξαιρετικών πιάτων, ξεχωρίσαμε τον βακαλάο ξεροχύμιση με πράσο και ταραμά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *