ροή ειδήσεων

Ωρομίσθιοι που χάνουν τα 800 ευρώ



Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ και ωδείων που λόγω των κακοδαιμονιών που επί χρόνια σέρνει μαζί του το σύστημα, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν μηνιαίο εισόδημα 600-700 ευρώ, οι «εκπαιδευτές» ή «εισηγητές σεμιναρίων» ή «καθηγητές», όπως λέγονται, ανάλογα σε ποιον φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων (ΙΕΚ) προσφέρουν υπηρεσίες, αναγκάζονται να δουλεύουν σε διαφορετικές δομές, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, υπογράφοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθιο περί τα 6-12 ευρώ, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες που αφορούν δημοτικά ΙΕΚ, όπου ούτε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων γίνεται ούτε όμως και αποπληρωμή των ωρών των εκπαιδευτών.


Χωρίς σύμβαση

Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν το παρανοϊκό σύστημα να δουλεύουν για ολόκληρα εξάμηνα χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση, όσο δε για τις πληρωμές, ποτέ δεν γίνονται στην ώρα τους.


«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πληρωθεί το προηγούμενο εξάμηνο (2019 Β) και δεν έχουμε υπογράψει συμβάσεις για το εξάμηνο 2020 Α, μας πιέζουν να παραδίδουμε μαθήματα μέσω διαδικτύου, κάτι το οποίο σημαίνει υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

»Για παράδειγμα, εγώ ξεκινάω από τις 9 το πρωί και καταλήγω να κλείνω τον υπολογιστή στη μία μετά τα μεσάνυχτα καθώς πρέπει να παραδώσω μάθημα και να προσαρμόσω το εκπαιδευτικό υλικό στα νέα δεδομένα, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να ανεβάσω στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευόμενοι, όμως πολύ συχνά οι πλατφόρμες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τόσο πολλών ταυτόχρονων συνδέσεων και πέφτει συνεχώς, καθιστώντας τη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, αν όχι αδύνατη», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Λ.Ν., εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Η ίδια παραδίδει μαθήματα και σε ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, για λίγες ώρες τον μήνα, που αντιστοιχούν σε περίπου 70 ευρώ, προσπαθώντας να συμπληρώσει το εισόδημά της με επιπλέον ώρες σε ιδιωτικό ΙΕΚ. Κι ενώ το ιδιωτικό ΙΕΚ ανέστειλε τη σύμβασή της, το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ την ενημέρωσε ότι δεν θα αναστείλει τη σύμβασή της, υποσχόμενο να δημιουργήσει πλατφόρμα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Ούτε μαθήματα γίνονται ούτε η πλατφόρμα έχει φτιαχτεί. Πέραν όμως αυτού, ο ΟΑΕΔ, μη αναστέλλοντας τη σύμβασή μου, μου στερεί το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούμαι. Με κρατάει δέσμια για 70 ευρώ, εμένα και πολλούς ακόμη ωρομίσθιους που μετά βίας συμπληρώνουμε τα 100 ευρώ τον μήνα!» προσθέτει η Λ.Ν.

Το ζήτημα έχουν γνωστοποιήσει στον υπουργό Εργασίας με σειρά επιστολών οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών και οι οποίοι ζητούν να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα.

Με αντίστοιχη επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την υπουργό Πολιτισμού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών τούς γνωστοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι καθηγητές μουσικής των δημοτικών και ιδιωτικών ωδείων.

Απλήρωτοι από τα ωδεία

Οσοι απασχολούνται αποκλειστικά στα δημοτικά ωδεία έρχονται αντιμέτωποι με την πλήρη απουσία απολαβών αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν τους καταβάλλεται μισθός παρότι τα ωδεία έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να εισπράττουν δίδακτρα, ούτε προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεών τους, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

Εγκλωβισμένοι είναι όμως και οι ωρομίσθιοι καθηγητές μουσικής, που συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα από τα δημοτικά ωδεία με κάποιες επιπλέον ώρες σε ιδιωτικά ωδεία, καθώς το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εμφανίζει ως εν ενεργεία απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έστω κι εάν αυτή η απασχόληση αντιστοιχεί σε ελάχιστες αποδοχές, τις οποίες μάλιστα δεν γνωρίζουν καν αν θα πληρωθούν.

Λύση φάνηκε να βρίσκεται για όσους απασχολούνται ταυτόχρονα σε δημοτικά και σε ιδιωτικά ωδεία, με τα δημοτικά ωδεία να προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεων όσων έχουν σύμβαση σε αναστολή και από ιδιωτικά ωδεία, αφήνοντας ωστόσο για ακόμη μία φορά εκτός τους πλέον ευάλωτους, δηλαδή όσους διδάσκουν ελάχιστες ώρες αποκλειστικά στα δημοτικά ωδεία, τα οποία, όπως είπαμε, τους αφήνουν έκθετους.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *