ροή ειδήσεων

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στ’ αλήθεια για τα παιδιά – Νέα μελέτη



Νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερης μελέτης στην Κίνα, που είχε δείξει ότι τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο.


Ο κορονοϊός Covid-19 έχει λιγότερες πιθανότητες να προσβάλλει τα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη. Ακόμα, δε, κι όταν τα μολύνει, πολύ σπάνια τους προκαλεί σοβαρή νόσο.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι ανήλικοι αποτελούσαν το 1,7% των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ την περίοδο 12/2 έως 2/4 του 2020. Και αυτό, παρότι το 22% του αμερικανικού γενικού πληθυσμού έχει ηλικία κάτω των 18 ετών.
Μέχρι και τις 2 Απριλίου 2020 είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ 239.279 κρούσματα του κορωνοϊού. Οι 5.443 από τους ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους. Μεταξύ των κρουσμάτων συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 2.500 παιδιά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, νοσηλεία στο νοσοκομείο χρειάσθηκε μόλις το 6% των ανηλίκων, τους οποίους μόλυνε ο νέος κορωνοϊός. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ενήλικες 18-64 ετών είναι 10%, αναφέρουν επιστήμονες από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).
Ειδικότερα, από τα 2.572 παιδιά που μόλυνε ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ μέχρι τις 2 Απριλίου 2020 τα 147 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από αυτά, τα 15 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Τα παιδιά που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία ήταν νήπια (ηλικίες κάτω του 1 έτους).

Όσον αφορά τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονιού, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός έχει θνησιμότητα 0,11% στα παιδιά (πέθαναν 3 από τα βαρύτερα άρρωστα παιδιά).
Λιγότερα συμπτώματα, λιγότερες νοσηλείες

Ακόμα και τα κοινά συμπτώματα (πυρετός, βήχας, δύσπνοια) της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 εκδηλώνονται πιο σπάνια στα παιδιά. Ειδικότερα, συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός καταγράφηκαν:
  • Στο 93% των ενηλίκων 18-64 ετών
  • Στο 73% των παιδιών (ηλικίες κάτω των 18 ετών)
Πιο αναλυτικά, πυρετό εκδήλωσε το 56% των παιδιών. Βήχα παρουσίασε το 54% και δύσπνοια το 13%. Στους ενήλικες, πυρετό παρουσίασε το 71%, βήχα το 80% και δύσπνοια το 43%.
«Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι σχετικά λίγα παιδιά με Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία. Ακόμα λιγότερα, όμως, είναι τα παιδιά τα οποία νοσούν όταν τα μολύνει ο κορωνοϊός», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.
Τα υποκείμενα νοσήματα και ο κορωνοϊός

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει επίσης πως πολλά από τα παιδιά που αρρωσταίνουν βαριά από τον κορωνοϊό, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως:
  • Άσθμα
  • Καρδιολογικά νοσήματα
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λόγω θεραπείας για καρκίνο)
Σε μία υποομάδα 37 παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο και για τα οποία υπήρχε ιατρικό ιστορικό, τα 28 (το 77%) έπασχαν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά συμπεριλαμβάνονται 6 τα οποία χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα αντίστοιχης μελέτης στην Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία.
iatropedia

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *