ροή ειδήσεων

Οι κτηνίατροι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας



Εν μέσω της πανδημίας και των αυξημένων ελέγχων λόγω Πάσχα η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


Ηυποστελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου της Δημόσιας Υγείας με κτηνιάτρους, οι σκληρές συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού αλλά και η ανάγκη να θωρακιστεί το σύστημα ελέγχου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Με ανακοίνωση της επισημαίνει την ανάγκη για να δοθούν λύσεις στα χρόνια αιτήματα του κλάδου με νέες προσλήψεις κτηνιάτρων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υπολειτουργούν.

«Στηρίζουμε την ελληνική αγορά»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι οι συνθήκες εργασίας αλλά και οι αυξημένοι έλεγχοι που απαιτούνται λόγω της αυξημένης τροφοδοσίας της αγοράς λόγω του Πάσχα. Οπως μάλιστα τόνισε στο ethnos.gr η πρόεδρος Βάσω Ζαφειροπούλου: «Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και προτρέπουμε στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων ελληνικής εκτροφής»
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην πρωτόγνωρη επιδημική έξαρση της νόσου COVID-19, οι Δημόσιοι Κτηνίατροι με ισχυρό αίσθημα ευθύνης βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας να βρίσκονται καθημερινά σε πλήρη λειτουργία.


Η επιτυχής αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων που μαστίζουν το ζωικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια, παρά την δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών, δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο ασκούν το λειτούργημα τους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της υγείας και ευζωίας των ζώων αλλά και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και εν προκειμένου της ελληνικής κτηνοτροφίας σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία και την απρόσκοπτη επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Οι Κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με πείσμα, κόντρα στις ελλείψεις και στα προβλήματα, διεξάγοντας κτηνιατρικούς ελέγχους καθημερινά υπερωριακά και Σαββατοκύριακα αυτές τις ημέρες στα σφαγεία, στους Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου, στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, στα ωοσκοπικά κέντρα, στις ιχθυόσκαλες, στις αγορές, στις υπεραγορές, στα κρεοπωλεία, και στο στάβλο για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό και τη λειτουργία της αγοράς με ασφαλή τρόφιμα, με συμμετοχή και στους ελέγχους για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων».

Εν μέσω απαγορεύσεων μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού, οι συνάδελφοί της Σύρου μετακινούνται για σφαγές στην Σίφνο, Μύκονο και Αμοργό, ενώ οι συνάδελφοί στα Δωδεκάνησα μετακινούνται για σφαγές στην Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Λέρο, Κάλυμνο και για μετακινήσεις ζώων στην Κάσο και στην Πάτμο.

Με αφορμή το από 30/3/2020 Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ και τις ανακοινώσεις της Υφυπουργού για τους ελέγχους ενόψει του Πάσχα και την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά το ρόλο που μπορεί να παίξουν καλά στελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχοντας ως εργαλείο ένα σαφές εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που θα εφαρμόζει ξεκάθαρα την ενωσιακή νομοθεσία περί ιχνηλασιμότητας και δεν θα οδηγεί σε διάσπαση της αλυσίδας των ελέγχων από τα σφαγεία μέχρι τη λιανική πώληση, υπέρ των εμπόρων-εισαγωγέων που κερδοσκοπούν παραπλανώντας τον καταναλωτή, όπως συμβαίνει με την ΚΥΑ 1384/41923/28-03-2018 (ΦΕΚ Β΄ 1127), η οποία και πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα.

Σήμερα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η στήριξη της εγχώριας παραγωγής (οι τιμές που πετυχαίνουν οι Έλληνες παραγωγοί εν μέσω κρίσης είναι χαμηλές) ΚΑΛΟΥΜΕ την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και των συναρμόδιων υπουργείων να εμπιστευτεί τις Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες παρέχοντας τα μέσα για την απρόσκοπτη άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων και την καλύτερη αποτελεσματικότητα του ελέγχου των ελληνοποιήσεων.

Η κρίση αυτή κατέδειξε σαφώς πως ο Δημόσιος τομέας και η Δημόσια διοίκηση μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, παρά την αντίθετη θεώρηση που είχε επιβάλει η μνημονιακή πολιτική.

Μόνο ισχυρή και στελεχωμένη Δημόσια Κτηνιατρική Υπηρεσία μπορεί να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων και την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, παράλληλα με τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο και την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών και ασφαλών εγχώριων προϊόντων.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών και προασπίζεται με την άσκηση των καθηκόντων των καθ’ ύλην αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών στα οποία περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στα σφαγεία.


Η στήριξη των Δημόσιων δομών και της Δημόσιας Κτηνιατρικής, πέρα από δηλώσεις και εξαγγελίες θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτίστως με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. ΖΗΤΑΜΕ λοιπόν από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσουν άμεσα οι δρομολογημένες προσλήψεις του
απαιτούμενου μόνιμου κτηνιατρικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού σε όλες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (Περιφερειακές και Κεντρικές), προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης τους και οι αναπόφευκτες συνέπειες της στον τομέα της κτηνοτροφίας, της παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης και στη Δημόσια Υγεία.

Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και προτρέπουμε στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων ελληνικής εκτροφής.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *