ροή ειδήσεων

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πέφτετε για ύπνο -Ειδικοί απαντούν

Γυναίκα κοιμάται σε κρεβάτι

Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός και πολύτιμος για την ψυχική και σωματική μας υγεία, ωστόσο, ορισμένοι ακόμα δεν συνειδητοποιούν το πόσο αναγκαίος είναι.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά οι περισσότεροι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες και οι επιπτώσεις στέρησης ύπνου είναι πιο σοβαρές από την κούραση και τη νευρικότητα την επόμενη ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει πως η στέρηση ύπνου συνδέεται με το αυξημένο άγχος, την αρτηριακή πίεση και την υπερκατανάλωση τροφής. Οταν έχετε αϋπνίες, αναζητήστε τρόπους να τις αντιμετωπίσετε. Σύμφωνα με έρευνα, οι απλές συνήθεις μπορούν να φέρουν αλλαγές.


Πότε να πέφτετε για ύπνο

Ο πιο λογικός τρόπος για να καθορίσετε πότε πρέπει να κοιμηθείτε είναι να σκεφτείτε πότε πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι περισσότεροι χρειάζονται 5 με 20 λεπτά για να κοιμηθούν, οπότε όταν υπολογίζετε τις 7 με 9 ώρες ύπνου προσθέστε και αυτά τα λεπτά. Ετσι, εάν πρέπει να ξυπνήσετε στις 07:00 το πρωί θα πρέπει να κοιμηθείτε μεταξύ 21:40 και 23:40.


Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως το πότε πέφτετε για ύπνο δεν είναι τόσο σημαντικό για να είστε ξεκούραστοι το πρωί. Το πιο σημαντικό για να έχετε κοιμάστε αρκετά είναι να τηρείτε ένα πρόγραμμα. Αφού καθορίσετε την ώρα ύπνου, τηρήστε την κάθε μέρα ακόμη και τα σαββατοκύριακα.


Το μεγάλο λάθος που κάνετε με τον ύπνο

Ο Μάθιου Γουόλκερ, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινου Υπνου στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ υπογράμμισε πως το να κοιμάστε περισσότερο το σαββατοκύριακο προκειμένου να αναπληρώσετε ύπνο, είναι ένας μεγάλος μύθος. «Ο ύπνος δεν είναι σαν την τράπεζα. Δεν μπορείτε να μαζεύετε χρέος και να προσπαθείτε να την εξοφλήσετε αργότερα», τονίζει και προσθέτει: «Ο εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να επιστρέψει τον χαμένο ύπνο». Ο Γουόλκερ συμβουλεύει πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, καθώς έτσι θα διατηρήσετε συνεπές το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και θα κάνετε πιο ποιοτικό τον ύπνο σας. Αλλωστε, με το να κοιμάστε καλά φροντίζετε την ψυχική σας υγεία, την καλή λειτουργία του σώματός σας και φυσικά την καρδιά σας.


Σουηδική έρευνα, πάντως, υποστηρίζει πως είναι δυνατό να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος της εβδομάδας μέσα στο σαββατοκύριακο. Οπως υποστηρίζει, όσοι κοιμούνται μέσα στην εβδομάδα λίγο και περισσότερο το Σάββατο και την Κυριακή, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.


Το κόλπο για να σας πάρει ο ύπνος

Οταν δεν κοιμάστε, υπάρχουν κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η Δρ. Μάρθα Κορτές, οδοντίατρος στη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση διαταραχών αναπνοής στον ύπνο, υποστηρίζει πως όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, το καλύτερο κόλπο είναι να γράψετε. Η δημιουργική πράξη της συγγραφής, είτε είναι τυχαίες σκέψεις, είτε λίστα υποχρεώσεων, διευκολύνει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Φυσικά, θα πρέπει να γράψετε με μολύβι ή στυλό σε χαρτί και όχι στο κινητό ή το λάπτοπ σας.


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Η διατροφολόγος Σαμάνθα Κάσετι εξηγεί ότι η κατανάλωση φαγητού ή ποτού λίγη ώρα πριν τον ύπνο, τον καταστρέφει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *