ροή ειδήσεων

Θανατηφόροι ιοί που δραπέτευσαν από τα εργαστήρια



Σε όλο τον κόσμο, εργαστήρια βιολογικών ερευνών πραγματοποιούν πειράματα με ιδιαίτερα επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς με σκοπό να αναπτυχθούν νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όμως, ακόμα και στα πιο εξελιγμένα επιστημονικά εργαστήρια έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιστατικά που οδήγησαν στην διασπορά θανατηφόρων λοιμώξεων.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Μεγάλη Βρετανία το 1978. Η Janet Parker μια νεαρή φωτογράφος εισήχθη στο νοσοκομείο με εξανθήματα και πυρετό. Οι εξετάσεις που υποβλήθηκε αποκάλυψαν ότι έπασχε από ευλογιά, μια ασθένεια που οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει πλέον εξαλειφθεί. Στην συνέχεια η υγεία της Parker παρουσίασε επιδείνωση με αποτέλεσμα η ασθενής να πεθάνει μερικές εβδομάδες αργότερα.

Οι αρχές πραγματοποιώντας συστηματική έρευνα διαπίστωσαν ότι στο κτίριο στο οποίο εργαζόταν η Parker υπήρχε ερευνητικό εργαστήριο το οποίο είχε ως αντικείμενο έρευνας διάφορους ιούς ανάμεσα τους και τον ιό της ευλογιάς. Τοπικές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην τηρούνται σχολαστικά οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Υπήρξε ταχεία αντίδρασης των υγειονομικών αρχών και περισσότερα από 500 άτομα τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα. Ευτυχώς και με την βοήθεια της τύχης αποφεύχθηκε μια επιδημία που θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ο επικεφαλής γιατρός που διηύθυνε το εργαστήριο μετά και τον θάνατο της Parker αυτοκτόνησε μην αντέχοντας το βάρος της ευθύνης.

Αλλά και στις ΗΠΑ μια σειρά από ατυχήματα προκάλεσαν και άλλα περιστατικά:

Το 2008, μια συσκευή αποστείρωσης δυσλειτούργησε, εκθέτοντας εργαζόμενο σε ένα επικίνδυνο παθογόνο.

Το 2009, μια μονάδα βιολογικής έρευνας υψηλής ασφάλειας, η οποία είχε αξιολογηθεί για την έρευνα επικίνδυνων παθογόνων όπως ο έμπολα και η ευλογιά παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα πίεσης του θαλάμου του εργαστηρίου δημιουργώντας τις συνθήκες να υπάρξει διασπορά εκτός του κτιρίου. Κάτι που τελικά αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στην αγωνιώδη προσπάθεια των ερευνητών που βρισκόταν στο χώρο.

Το 2011, ένας εργαζόμενος σε εργαστήριο που μελετούσε επικίνδυνα στελέχη της γρίπης των πτηνών μετά και το τέλος της βάρδιας, διαπίστωσε ότι τα ειδικά ντους απολύμανσης δεν λειτουργούσαν. Αυτός αφαίρεσε τον προστατευτικό εξοπλισμό του και έφυγε με κίνδυνο να μολυνθεί ο ίδιος αλλά και να μολύνει άλλα άτομα. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε και ο εργαζόμενος τέθηκε σε καραντίνα από τις αρχές.

Το 2014, σε ένα τμήμα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που πραγματοποιούνταν μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις ανακαλύφθηκε από εργαζόμενους σε ένα ψυγείο ένα χάρτινο κιβώτιο με μεγάλο αριθμό φιαλιδίων που έξι από αυτά περιείχαν τον ιό της ευλογιάς. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κανένας δεν γνώριζε για την ύπαρξη τους, πιθανός είχαν καταλήξει εκεί κατά λάθος πριν από αρκετά χρόνια.

Μελέτη που διενεργήθηκε από τον FDA τα επόμενα χρόνια αποκάλυψε τρομακτικές ελλείψεις στον χειρισμό αυτών των απίστευτα επικίνδυνων υλικών σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια της χώρας και σύστησε αύξηση των ελέγχων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *