ροή ειδήσεων

“Μπλόκο” στην έξοδο του Πάσχα με drones και διόπτρες – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.



“Μπλόκο” σε όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν παρά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, που βρίσκονται σε ισχύ, θα βάλει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει του Πάσχα. Το “σφράγισμα” κάθε νομού, κάθε παραδρόμου και παρακαμπτήριου και επαρχιακού δρόμου σε 24ωρη βάση με μπάρες νερού, με περιπολικά και συμβατικά οχήματα της αστυνομίας περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή όσων ανεύθυνων πολιτών επιχειρήσουν να κινηθούν προς τα χωριά τους. Για τον ίδιο λόγο αποτροπής, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, θα χρησιμοποιηθούν drones, ελικόπτερα, ακόμη και διόπτρες νυχτερινής όρασης.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι προετοιμασμένα για όλα από την Παρασκευή και με την κλιμάκωση να αναμένεται την Κυριακή των Βαΐων. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν κάποιοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για τις παράνομες μετακινήσεις τους για να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους. Αυτή η προοπτική προκάλεσε την εντονότερη αστυνομική παρουσία τις νυχτερινές ώρες στον σχεδιασμό των μέτρων. Έτσι, κυάλια νυχτερινής όρασης θα δοθούν σε αστυνομικούς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα ύποπτα σημεία. Τα drones και τα ελικόπτερα θα επιτηρούν από αέρος και θα κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οικονόμου: Οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν για το Πάσχα – Θα τοποθετηθούν εμπόδια όπου χρειάζεται

“Ενισχύουμε τις δυνάμεις, που έτσι κι αλλιώς από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα είναι στο δρόμο και εφαρμόζουν ένα σύστημα ελέγχων, αναμενόμενο όμως είναι αυτή την περίοδο, αυτοί οι έλεγχοι να ενταθούν, να αυστηροποιηθούν προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να συνειδητοποιήσει μια μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας που σκέφτεται να εκδράμει προς την επαρχία, ότι δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό και θα υποστεί και τις κυρώσεις” δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, στο Mega.

Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, drones και κυάλια νυχτερινής όρασης ενόψει του Πάσχα απάντησε ότι “δεν θα κάνουμε αστυνομικές επιχειρήσεις ειδικών αποστολών, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα υπάρχουν αναγκαίες παρεμβάσεις με τεχνικά εμπόδια προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος από πλευράς αστυνομικών υπαλλήλων στους επιβαίνοντες στα αυτοκίνητα, που θα επιχειρήσουν να κινηθούν είτε εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης είτε μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και προς τα εξοχικά τους μέσα στον νομό. Θα τοποθετηθούν εμπόδια όπου χρειάζεται για να γίνουν ανασχέσεις”.






Σαρωτικοί έλεγχοι και 300 ευρώ πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των μέτρων έως και τις 27 Απριλίου, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία τις ημέρες του Πάσχα και να αποφύγουμε την εξάπλωση της επιδημίας,


Έτσι, από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ εγκατέστησε σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».

Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της ΓΓΠΠ και το τεχνικό προσωπικό κρισίμων υποδομών του κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντος τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Από το βράδυ της Τετάρτης 8 Απριλίου και όλο το προβλεπόμενο διάστημα σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.

Επίσης, έως 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης – ιατρική επίσκεψη, κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Π.χ. οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν για τους παραπάνω κατ’ εξαίρεση λόγους να μεταβούν στη Ρόδο, αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα μέτρα βρίσκοντας ήδη σε ισχύ και αυτό που αλλάζει είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Κάλεσε τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί.


Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μεκινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. «Άρα να γνωρίζουν όσοι αποφασίσουν να φύγουν ότι θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα ζήτημα που αφορά τον δήμο Αργυρούπουλης Ελληνικού, αλλά και άλλους, και την πρόθεση του δημάρχου να παραδώσει κατ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους του Δήμου το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *