ροή ειδήσεων

SARS-CoV-2: Αναπνοή και ομιλία μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό



Ο κορωναϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα σε μικροσκοπικά σωματίδια που οι μολυσμένοι άνθρωποι εκπνέουν κατά την κανονική αναπνοή και ομιλία.
Η φυσιολογική ομιλία από άτομα που είναι ασυμπτωματικά αλλά μολυσμένα από κορωνοϊό μπορεί να παράγει αρκετά σωματίδια με αεροζόλ για τη μετάδοση της λοίμωξης, σύμφωνα με επιστήμονες του aerosol στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις. Παρόλο που δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο σημαντικό είναι αυτό για την εξάπλωση της νόσου COVID-19, υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μέχρι τώρα, οι ειδικοί έχουν πει ότι ο ιός, που ονομάζεται SARS-CoV-2, δεν εξαπλώνεται με την ομιλία και την αναπνοή, αλλά μάλλον μέσω σχετικά μεγάλων σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι βήχουν ή φταρνίζονται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες ή αντικείμενα και ύστερα να μολύνουν ανθρώπους που αγγίζουν τις επιφάνειες.

Τα μεγάλα σταγονίδια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μέσο μόλυνσης, αλλά οι ερευνητές λένε τώρα ότι τα μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορεί επίσης να μεταφέρουν μολυσματικούς ιούς.
“Η έρευνα που είναι διαθέσιμη σήμερα υποστηρίζει τη δυνατότητα διάδοσης του SARS-CoV-2 με το βιοαερόλυμα που παράγεται απευθείας από την εκπνοή των ασθενών”, γράφουν ερευνητές από τα U.S. National Academies of Science, Engineering and Medicine.
Εάν ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είναι τόσο μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί πριν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα.
Η χρήση χειρουργικών μασκών μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ιού που εκκρίνουν οι μολυσμένοι άνθρωποι λέει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επικαλούμενη μια αδημοσίευτη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Ποια ποσότητα ιού πρέπει να εισπνεύσει κάποιος για να μολυνθεί δεν είναι γνωστό.
Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι το γενετικό υλικό από τον ιό ανιχνεύθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από τα νοσοκομειακά κρεβάτια των ασθενών. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι η φυσική απομόνωση κατά τουλάχιστον δύο μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετή για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Το αν το γενετικό υλικό προέρχεται από μολυσματικούς ιούς ή νεκρούς ιούς δεν είναι ακόμη γνωστό.
Δυνατή ομιλία, περισσότερα σωματίδια ιών
Η συνηθισμένη ομιλία δημιουργεί σημαντικές ποσότητες αερολυμάτων από αναπνευστικά σωματίδια, δήλωσε ο William Ristenpart, καθηγητής χημικής μηχανικής στο UC Davis.
Αυτά τα αναπνευστικά σωματίδια είναι περίπου 1 μικρόμετρο (εκατομμυριοστό του μέτρου) σε διάμετρο. Αλλά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μεταφέρουν ιούς όπως η γρίπη ή το SARS-CoV-2.
Πέρυσι, ο Ristenpart και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειξε ότι όσο πιο δυνατά μιλάει κάποιος, τόσα περισσότερα σωματίδια εκπέμπονται και ότι μερικά άτομα είναι «υπερκορεσμένοι» που εκπέμπουν μέχρι και 10 φορές περισσότερα σωματίδια από άλλα.
Υπολογίζοντας πόσο εύκολα ένας ιός όπως το SARS-CoV-2 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων απαιτεί έρευνα από διαφορετικούς τομείς. Από τη ιολογία, οι ερευνητές πρέπει να γνωρίζουν πόσοι ιοί βρίσκονται στα πνευμονικά υγρά, πόσο εύκολα σχηματίζονται σε σταγονίδια και πόσοι ιοί χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια μόλυνση. Οι επιστήμονες των αερολυμάτων μελετούν πόσο μακριά φτάνουν τα σταγονίδια μόλις αποβληθούν, πώς επηρεάζονται από την κίνηση του αέρα σε ένα δωμάτιο και πόσο γρήγορα πέφτουν στο έδαφος λόγω της βαρύτητας.
“Η κοινότητα των επιστημόνων των αερολυμάτων πρέπει να επιταχύνει και να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πρόκληση που παρουσιάζει η νόσος COVID-19 και επίσης να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις αναπόφευκτες μελλοντικές πανδημίες”, έγραψαν ο Ristenpart και οι συνεργάτες του.
healthyliving

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *