ροή ειδήσεων

Κοινωνικός τουρισμός 2020: «Αγκάθι» η πληρωμή των ξενοδόχων - Πώς ξεκολλάει η διαδικασία



Στο 20% εκτιμάται η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας αυτήν τη περίοδο σύμφωνα με τον κ. Τάσιο -Συνάντηση Βρούτση με ΠΟΞ και ΣΕΤΕ


Μπορεί να υποβλήθηκαν πάνω από 45.000 αιτήσεις κατά τις πρώτες ώρες, στην πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού ,ωστόσο, δεν υπήρξε αντίστοιχο ενδιαφέρον από ξενοδοχεία καθώς ούτε ένα δεν εντάχθηκε στην πλατφόρμα μέχρι και την Δευτέρα 29 Ιουνίου. Η επιφυλακτική στάση των ξενοδόχων οφείλεται στην τετράμηνη αποπληρωμή του προγράμματος, ένας όρος που προβλημάτισε τους ξενοδόχους. Η έλλειψη συμμετοχής ξενοδόχων στο πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να ξανακάτσουν στο τραπέζι το υπουργείο Εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον ΣΕΤΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του κλάδου για αποπληρωμή εντός μηνός από την υποβολή των δικαιολογητικών.

«Μετά από πιέσεις του ΣΕΤΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων το αίτημά μας έγινε δεκτό από τον κ. Βρούτση και την Δευτέρα 29 Ιουνίου εκδόθηκε οδηγία από το υπουργείο η οποία αναφέρει ότι από τη στιγμή που κατατίθενται τα έγγραφα σε 30 μέρες θα πληρώνεται το ξενοδοχείο» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που λύθηκε ένα σημαντικό αγκάθι, αυτό της άμεσης αποπληρωμής νομίζω ότι θα έχουμε ξενοδοχεία Είναι άλλωστε και δική μας δέσμευση να βρεθούν τα ξενοδοχεία και να μπουν στο πρόγραμμα.»

Ενδεικτικό είναι ότι στο παρελθόν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αποκληρώνονταν μετά από 8 με 10 μήνες ενώ το πρόγραμμα του 2019 πληρώθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2020. Αναφερόμενος στο αποτύπωμα που θα έχει ο υπεριδιπλασιασμός των ωφελούμενων ο κ. Τάσιος είπε ότι αυτός υπολογίζεται σε ένα 10% του συνολικού όγκου των φετινών τουριστών. Το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει κυρίως προορισμούς με μεγάλη διαθεσιμότητα κλινών όπως στην Ρόδο, την Κω και την Κρήτη.

«Μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν όχι γιατί δεν υπάρχει κοινωνικός τουρισμός αλλά γιατί δεν υπάρχει εισερχόμενος τουρισμός. Οι μεγάλοι προορισμοί δεν είναι αυτοί που θα απορροφήσουν τον κοινωνικό τουρισμό. Είναι τα ξενοδοχεία μέχρι 50-100 δωμάτια. Ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων δεν θα ανοίξει μόνο για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού» πρόσθεσε ο κ. Τάσιος. Αν και τα τιμολόγια είναι συγκεκριμένα ενδέχεται φέτος να δούμε να εντάσσονται στο πρόγραμμα και ξενοδοχεία σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς.
Τι προβλέπουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ και υπεριδιπλασιασμό των ωφελουμένων από 140.000 σε 300.000 προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο, ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021.

Στο πρόγραμμα υπάρχει για πρώτη φορά ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά καθώς μέχρι τώρα επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Αυξάνεται επίσης η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνεται η συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Ακόμη αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό και διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω ενώ εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια, μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% και δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ. Τέλος, παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και οι εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *