ροή ειδήσεων

Επίδομα 800 και 534 ευρώ: Γιατί δεν έγινε η πληρωμή σήμερα



Όλες οι εξελίξεις για το επίδομα 800 ευρώ και το επίδομα 534 ευρώ. Γιατί δεν έγινε η πληρωμή και πότε προγραμματίζεται να γίνει. Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις που έκαναν οι εργοδότες ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Συγκεκριμένα προθεσμία έως σήμερα έχουν οι εργοδότες που έκαναν χρήση της παράτασης αναστολών συμβάσεων κατά τον μήνα Μάιο να υποβάλουν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη.

Στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία πληρωμών των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενούς τους.

Όσο για τις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης, που φτάνει έως και 534 ευρώ για αναστολή 30 ημερών εντός του Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου.


Όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουνίου, έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Τελικά όμως οι πληρωμές θα γίνουν την Παρασκευή.

Αύριο, Πέμπτη 11 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή αιτήσεων όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, όπως ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων που δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ για τον Μάιο δεν αποκλείεται να λάβουν το ποσό μέχρι 10 Ιουνίου, αν και κάτι τέτοιο δείχνει δύσκολο.


Για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. οικοδόμοι, ηθοποιοί), το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 11 Ιουνίου. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Mega, περίπου 700.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των 534 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που είχαν λάβει το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ και έμειναν εκτός λειτουργίας και τον Μάιο περίμεναν ότι θα λάβουν και την αποζημίωση των 534 ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα. Αν και οι αρχικές δηλώσεις ήταν ξεκάθαρες ότι αυτό θα συμβεί, προς το παρόν έχουν μείνει εκτός των σχετικών αποφάσεων.

Αυτό προέκυπτε τότε από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και από το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που περιέγραφε τις 41 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μια εξ αυτών ήταν: «Ειδικό επίδομα 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το ποσό των 800 ευρώ καλύπτει την περίοδο μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, ενώ το μηνιαίο ισοδύναμο (534 ευρώ) θα χορηγηθεί τον Μάιο. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 574 εκ ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα παραμένει υπό εξέταση από την κυβέρνηση και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/6/20 00:13


    Εμείς τελικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πότε θα πάρουμε επίδομα ; Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση πολλές οικογένειες και νέοι. Δουλειές δεν υπάρχουν, αγγελίες μετρημένες στα δάχτυλα. Πεινάμε θα μας σκεφτεί κανείς επιτέλους; Όλοι δανείζονται αριστερά δεξιά για να φάνε κυριολεκτικά παιδιά όχι μεταφορικά κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *