ροή ειδήσεων

Το σχέδιο της Ελλάδας για χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο



Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα τόσο και η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της. Προς τούτο δεν θεωρείται τυχαία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου (Star) πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση, εάν χρειαστεί. Το ίδιο είχε δηλώσει προχθές και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εγκαταλείπει σταδιακά τη διπλωματική ρητορική και χρησιμοποιεί περισσότερο «στρατιωτική» γλώσσα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Επιδιώκει μεν να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν προτίθεται να συνομιλήσει ή να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Έτσι, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, στις οποίες επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά την ίδια την Ευρώπη. Άλλωστε, οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι στον Έβρο το Μάρτιο.

Το ζήτημα θα τεθεί, επίσης, στο τραπέζι της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τον κ. Δένδια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να μπει από τον κ. Μητσοτάκη και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε γίνει στην τελευταία διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Τότε, η Ελλάδα κατάφερε πράγματι ν’ αποσπάσει μια ομόθυμη και καθαρή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ ενθαρρυντική για τα δίκαια της Αθήνας ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα κινείται σταθερά σε τρεις πυλώνες: έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δε στρατηγική της βασίζεται ξεκάθαρα στο τρίπτυχο των δικών της δυνάμεων, του ευρωπαϊκού παράγοντα και των συμμαχιών που οικοδομεί στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχουν στη διπλωματική σκακιέρα δύο ακόμη κινήσεις: η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (9 Ιουνίου) σε συνδυασμό με το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Επίσης, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Ιουνίου.

Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου, στόχος είναι η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, είναι δεδομένο πως τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας κι έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Τουρκίας.

Θερμό καλοκαίρι

Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για ένα θερμό καλοκαίρι καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεκινούν από τον Έβρο και φτάνουν ως την Κρήτη και το Καστελόριζο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στις ακραίες προκλήσεις ανεβάζοντας την κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Εντογάν ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά καθώς από την συνάντησή του με τον Σάρατζ συμφώνησαν να προχωρήσουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατ’ εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Σε συμφωνία για ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, κατέληξαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό για ποιες περιοχές συμφώνησαν, οπότε παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για περιοχές που «ενοχλούν» την Ελλάδα ή όχι.

Διαγράφει από το χάρτη το Καστελόριζο

Η Τουρκία, έχει στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων που θα της δώσουν έξοδο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα διαγράφει πλήρως στους χάρτες της το Καστελόριζο, καθώς και τα ελληνικά δικαιώματα που προκύπτουν από σειρά νησιών του Αιγαίου.

Το σχέδιο της Άγκυρας, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ, ανέδειξε εκ νέου χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προβάλλοντας με έμφαση τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόλις 6 μίλια χωρικών υδάτων.

Θέση, που η Άγκυρα αξιοποιεί για να επαναφέρει πιο επιθετικά από ποτέ πάγιες διεκδικήσεις της, που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία, ήδη από τη δεκαετία του ’70, στα όρια του «θερμού επεισοδίου».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *