ροή ειδήσεων

ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ



ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ.
Το ρήγμα αποτελεί μία διάρρηξη (σπάσιμο) στο φλοιό της Γης, κατά μήκος της οποίας μπορεί να αναγνωρισθεί κίνηση των εκατέρωθεν τεμαχών.
ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τα ενεργά ρήγματα. Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ορισμός είναι: ενεργό ρήγμα είναι εκείνο το οποίο έχει προκαλέσει τουλάχιστον ένα σεισμό κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα χιλιάδων χρόνων (Ολόκαινο).
ΜΕΓΕΘΟΣ
Το μέγεθος του σεισμού φανερώνει το πόσο μεγάλος είναι ένας σεισμός, υπολογισμένο με βάση την κλίμακα Richter, η οποία ξεκινά από το 0, με μεγαλύτερο καταγεγραμμένο μέγεθος σεισμού 8,6.Η κλίμακα Richter είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι ένας σεισμός με μέγεθος 5 είναι 10 φορές περισσότερο καταστροφικός από ότι ένας σεισμός 4 Richter.


O σεισμός που έγινε στις 26 Ιουνίου 1926 και κατέστρεψε τον Αρχάγγελο είχε μέγεθος 8 Richter και επίκεντρο μεταξύ Ρόδου και Κω!! Στον χάρτη, φαίνεται πόσο τεκτονικά ανήσυχη είναι η περιοχή του Αρχαγγέλου.(Μάλλον εδώ οφείλεται και η ανησυχία που κουβαλάμε ως λαός).Παρατηρούμε μία συστάδα 3 σχεδόν παράλληλων ρηγμάτων να ξεκινούν από τον Αίθωνα με κατεύθυνση προς την Αρχίπολη και ένα άλλο από τον Αίθωνα προς τον Άνεμο.





Από τον ίδιο χώρο(Άνεμος) ξεκινά ένα μεγαλύτερο ρήγμα που περνά πίσω από το Κάστρο και συνεχίζει προς Κεραμί,ενώ ένα άλλο μεγαλύτερο βρίσκεται ανατολικότερα και καταλήγει στα Στεγνά.Τέλος συστάδες μικροτέρων ρηγμάτων βρίσκονται στην περιοχής της Κυράς καθώς και στα βουνά Κάραβος και Προφήτης Ηλίας.


Αυτά τα χερσαία ρήγματα σπανίως δίνουν σεισμούς,ενδεικτικά σεισμός που είχε την γένεση του σε χερσαίο ρήγμα στη Ρόδο,ήταν αυτός που έγινε το 515 μ.χ επί αυτοκράτορος Αναστασίου,με επίκεντρο στο Β.Α τμήμα του νησιού(Ακρωτήριο Αμμουδιά) και μέγεθος 6,4 με σοβαρές ζημιές στήν πόλη της Ρόδου.


Ευρισκόμενοι πάνω στα όρια σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών,η Αφρικανική εισέρχεται κάτω από την Ευρασιατική (μικροπλάκα του Αιγαίου),λογικό είναι σε έρευνα που έγινε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών με επικεφαλής την δρα Κατερίνα Παπαγιαννάκη,οι Έλληνες να φοβούνται περισσότερο από όλους τους φυσικούς κινδύνους τους σεισμούς.Παρόλα αυτά η ενημέρωση αλλά και η προετοιμασία δεν είναι ανάλογη της αντίληψης για την απειλή.(πληροφορίες geo-geodifhs)

Stergos Pardalos


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *