ροή ειδήσεων

Επιδοτήσεις έως 5.500€ για ηλεκτροκίνηση



Τι θα ισχύσει για ΙΧ και ποδήλατα

Βελτιωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, γρηγορότερη ανάπτυξη δικτύων φόρτισης αλλά και τέλος στα εισαγόμενα οχήματα είναι μόνο μερικά από όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Μέσω των τροποποιημένων διατάξεων, οι πολίτες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να επιχειρήσουν και στην πράξη την πράσινη μετακίνηση, δεδομένου ότι έρχεται σειρά κινήτρων (οικολογικό μπόνους, φοροαπαλλαγές κ.ά.), τα οποία οδηγούν σε μεσοσταθμική μείωση 25% της τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 40% ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, το όφελος αυτό προστίθεται στο σημαντικά χαμηλότερο κόστος χρήσης καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός οχήματος μικρής κατηγορίας αντιστοιχεί σε περίπου 16 κιλοβατώρες/100 χλμ., ή περίπου 2,7 ευρώ (με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο) έναντι 9 ευρώ περίπου που είναι το κόστος για ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο βενζίνης.

Την ίδια ώρα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στόχος της κυβέρνησης είναι τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θέσει σε λειτουργία τη δράση «Κινούμε Ηλεκτρικά». Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και ισχύος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, περιλαμβάνει επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων για ιδιώτες, ηλεκτρικών και υβριδικών εταιρικών οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών ταξί καθώς και επιδότηση αγοράς φορτιστών.

Τι αλλάζει


Ποιες αλλαγές όμως ήρθαν από τα περί 330 σχόλια που υποβλήθηκαν κατά τη διαβούλευση;

* Ειδικότερα και στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών και της προστασίας της δημόσιας υγείας επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος 3.000 ευρώ (έναντι 4.000 που είχε προταθεί αρχικά) στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα τεχνολογίας Euro 4 (αυτοκίνητα 10ετίας-12ετίας και πάνω). Εισάγεται παράλληλα περιβαλλοντικό τέλος 1.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα τεχνολογίας Euro 5A (αυτοκίνητα 8ετίας και πάνω). Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, εξορθολογίζεται το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους και αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά τα παλαιά μεταχειρισμένα οχήματα τύπου Εuro 5A, τα οποία μέσω του σκανδάλου «Dieselgate» και της παραποίησης των μετρήσεων ρύπων σε χιλιάδες πετρελαιοκίνητα οχήματα ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατάξει προκαταρκτική έρευνα και πλήθος κρατών-μελών να επιβάλουν υψηλά πρόστιμα και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία τους στα αστικά κέντρα. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθούν μέσω του Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση δράσεων που θα υποστηρίζουν τημετάβαση στην κινητικότητα των μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων. Σημειώνεται ότι παραμένει η πρόβλεψη για απαγόρευση των εισαγωγών των ακόμα παλαιότερων και εξαιρετικά ρυπογόνων οχημάτων (τεχνολογίας Euro 1,2 και 3).

* Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που υπάγονται στην κατηγορία L, δηλαδή οχήματα που ταξινομούνται ως δίκυκλα ή τρίκυκλα, καθώς και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ωφελούνται του φορολογικού κινήτρου της έκπτωσης δαπάνης προσαυξημένης κατά 50% όπως τα λοιπά οχήματα. Ετσι για ένα ηλεκτρικό δίκυκλο η αξία του θα υπολογίζεται προσαυξημένη κατά 50% βελτιώνοντας το φορολογικό αποτέλεσμα της εταιρίας που ωφελείται του κινήτρου.

* Ηλεκτρικά οχήματα αξίας έως 50.000 ευρώ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) θα εξαιρούνται από το τεκμήριο διαβίωσης, ενώ για ηλεκτρικά οχήματα αξίας άνω των 50.000 ευρώ ορίζεται τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ.


* Για την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, θεσπίζεται ακόμα πιο αυξημένος συντελεστής απόσβεσης παγίων και έκπτωση δαπάνης (70% έναντι 50% που είχε προβλεφθεί αρχικά). Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται ελκυστικότερη η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης που θα λειτουργούν με ενέργεια προερχόμενη από εναλλακτικές πηγές. καθιστώντας έτσι τη φόρτιση 100% πράσινη.

* Αποσαφηνίζεται η διαδικασία που θα επιτρέπει τη δωρεάν στάθμευση των ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης των πόλεων, με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των κατόχων τέτοιων οχημάτων.

* Ορίζεται επακριβώς το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των φορέων που εποπτεύουν την αγορά της ηλεκτροκίνησης.

* Προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και από τους μικρούς δήμους της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη γεωγραφική κάλυψη με υποδομές φόρτισης τα επόμενα χρόνια.


* Απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία εγκατάστασης ιδιωτικών σημείων φόρτισης σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων και ειδικότερα στις πολυκατοικίες.

Οι τιμές

Αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι διαθέσιμα 13 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μετά την επιδότηση που θα δοθεί για παράδειγμα στο Skoda Citigoe iV, η τιμή καταλόγου από 22.300 ευρώ που είναι τώρα με την επιδότηση θα πέσει στις 18.951 ευρώ. Αντίστοιχα, τα Smart EQ ForTwo, Fortwo Cabrio και EQ ForFour αυτή τη στιγμή κοστίζουν από 23.740 ευρώ (fortwo coupe), 24.450 ευρώ (forfour), 26.970 ευρώ (fortwo cabrio), ενώ με την επιδότηση από 21.141 ευρώ (fortwo coupe), 21.824 ευρώ (forfour), 24.213 ευρώ (fortwo cabrio).

Ταυτόχρονα, το Volkswagen eUP! σήμερα έχει από 23.300 ευρώ, ενώ με επιδότηση θα «ξεκινάει» από 18.951 ευρώ.


Bonus για πολίτες

* Για αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ. η επιδότηση καλύπτει το 15% επί της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων και έως 5.500 ευρώ.

* Χωριστή ενίσχυση 500 ευρώ για την εγκατάσταση «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης.

* Περαιτέρω ενίσχυση 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου.


* Για την αγορά ηλεκτρικού scooter (δικύκλου ή τρίκυκλου): επιδότηση στο 20% επί της αξίας αγοράς και έως 800 ευρώ. Περαιτέρω επιδότηση για την προαιρετική αντικατάσταση παλαιού δικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) τα 400 ευρώ.

* Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, η επιδότηση θα φτάνει το 40% της αξίας του και έως 800 ευρώ.

Για ποιους λόγους η ηλεκτροκίνηση… συμφέρει

Γιατί όμως συμφέρει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι το κόστος του είναι υψηλό; Το συνολικό πακέτο κινήτρων μειώνει την τιμή απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος κατά περίπου 25%, ενώ σημαντικά μειωμένο είναι και το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων συγκριτικά με τα συμβατικά. Ετσι, το κόστος καυσίμου για 10.000 χιλιόμετρα που είναι κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ για βενζινοκίνητα, πέφτει στα 420 ευρώ για τα ηλεκτρικά (ή 220 ευρώ αν η φόρτιση γίνεται με νυχτερινό τιμολόγιο).


Αντίστοιχα με 50 ευρώ ο κάτοχος συμβατικού αυτοκινήτου μπορεί να διανύσει 420 χιλιόμετρα, ενώ για το ηλεκτρικό η απόσταση ανεβαίνει στα 1.190 χλμ. (2.270 χλμ. με νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος). Επιπλέον το ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, θα σταθμεύει δωρεάν στους δημόσιους χώρους, θα εισέρχεται χωρίς περιορισμούς στο δακτύλιο και θα έχει χαμηλότερο κόστος σέρβις (ενδεικτικά, 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ για τα συμβατικά).

Πρώτο βήμα

«Με το πρώτο συνολικό και ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης θέτουμε τις βάσεις για τη μετάβαση στις πράσινες μετακινήσεις. Κάτι που θα έχει σαφή οφέλη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, για την προσβασιμότητα των πόλεων και για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις επικίνδυνες εκπομπές ρύπων που επιβαρύνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οδικών μεταφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Με την γλώσσα των αριθμών


25% μειώνεται η τιμή απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος με τα μέτρα της κυβέρνησης

10.000 χιλιόμετρα με κόστος 1.200 ευρώ για βενζινοκίνητα ή 420 ευρώ για τα ηλεκτρικά

50 ευρώ ο κάτοχος συμβατικού αυτοκινήτου μπορεί να διανύσει 420 χιλιόμετρα, ενώ για το ηλεκτρικό η απόσταση ανεβαίνει στα 1.190 χλμ.

15% επί της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ. Ταβάνι τα 5.500 ευρώ


40% της αξίας η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου. Ταβάνι τα 800 ευρώ

20% επί της αξίας η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού scooter (δικύκλου ή τρικύκλου). Ταβάνι τα 800 ευρώ

1.000 ευρώ επιπλέον ενίσχυση για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου

500 ευρώ έξτρα ενίσχυση για εγκατάσταση «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *