ροή ειδήσεων

Ροζάκης Καστελόριζο: Στο πλευρό του ο Βούτσης

Ροζάκης Καστελόριζο: Χαρακτήρισε κανιβαλισμό τις επιθέσεις που δέχτηκε ο τέως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου.



Ροζάκης Καστελόριζο: Στο πλευρό του Χρήστου Ροζάκη ο οποίος προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και το “άδειασμα” του ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του περί “απομονωμένου” Καστελόριζου τάχθηκε με δηλώσεις του ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, “κανιβαλισμό” τις επιθέσεις και τις αντιδράσεις που δέχτηκε ο τέως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ:

“Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Έχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων. Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος. Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν, κυρίως με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δείχνει μία επικίνδυνη πολιτική αποσταθεροποίησης για την περιοχή και αναθεώρησης των συνθηκών. Αυτή όμως η ανησυχία θα πρέπει από την πλευρά μας με την αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών και συνεργιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να μετατρέπεται σε μία δημιουργική δύναμη με ενεργητική εξωτερική πολιτική για να επιβάλουμε την ειρήνη στην περιοχή”.
Τι απάντησε το ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών “άδειασε” τον Χρήστο Ροζάκη μετά την τοποθέτηση του για το Καστελόριζο στην εκπομπή “Αντιθέσεις” προχωρώντας στην επισήμανση ότι αποτελεί πλέον παρελθόν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου και πώς εκφράζει προσωπικές καθαρά απόψεις προχώρησε το ΥΠ.ΕΞ..

Το απόσπασμα της εκπομπής με τα όσα επίμαχα είπε, ανάβοντας “φωτιές”, ο κ. Ροζάκης, φιλοξενούμενος στις “Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη, έκανε τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, ενώ ο χαρακτηριστικός διάλογος ανάμεσα στον άλλοτε υφυπουργό Εξωτερικών και στον παρουσιαστή της εκπομπής Γιώργο Σαχίνη δημοσιεύτηκε μοτ-α-μοτ στον εθνικό έντυπο Τύπο.

Μετά τον σάλο, τις έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικές άλλωστε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να πάρει σαφείς… αποστάσεις από τα λεγόμενα του Χρήστου Ροζάκη. Ουσιαστικά το ΥΠ.ΕΞ. “άδειασε” άρδην τον κ. Ροζάκη, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ο ίδιος αποτελεί οριστικά παρελθόν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου, αφού δεν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του, που έληξε, και συνεπώς ο ίδιος εξέφρασε στην εκπομπή προσωπικές του απόψεις…

«Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις», επισήμαναν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “KΡHTH TV” για το Καστελόριζο.

«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί», τόνισαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΕΞ. καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).
Η θέση που άναψε “φωτιές”

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα δε λέει να κοπάσει, οι δηλώσεις του κ. Ροζάκη κρίθηκαν ως “βούτυρο στο ψωμί” της τουρκικής πλευράς, καθώς χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από ’κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι «το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη ότι αυτό δε σημαίνει πως το Καστελόριζο «δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες», ο κ. Ροζάκης απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο», είπε. Αναφερόμενος δε γενικότερα στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι, «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για “απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ’ άκρη σ’ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δε διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Αιχμές άφησε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, ο οποίος υπογράμμισε, μιλώντας στον ANT1, ότι «ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *