ροή ειδήσεων

ΟΤΑ και Υπαίθριες Διαφημίσεις: ΚΥΑ άλλαξε τους όρους τοποθέτησής τους



Στην αντικατάσταση των όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριων διαφημίσεων προχώρησε η Κυβέρνηση, με Κοινή Απόφαση που υπογράφουν οι Θ.Λιβάνιος, Ν.Παπαθανάσης, Κ.Χατζηδάκης, Στ.Μενδώνη και Ι.Κεφαλογιάννης (Φ.Ε.Κ. Β’ 3049/22.7.20).

Η ΚΥΑ καταργεί την προηγούμενη του 2003 και ορίζει αναλυτικά (1) τους χώρους στους οποίους απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης, (2) τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η υπαίθρια διαφήμιση, (3) τις προδιαγραφές κατασκευής των διαφημιστικών πλαισίων και τους γενικούς όρους τοποθέτησής τους, (4) τους επιτρεπόμενους τύπους και τα μεγέθη διαφημιστικών πλαισίων ανάλογα με τη θέση, (5) τι ισχύει για τα διαφημιστικά πλαίσια σε χώρους σιδηροδρομικών, λιμενικών και αεροπορικών σταθμών και σε στάδια και περίπτερα.

Να σημειωθεί ότι με Αποφάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να καθορίζονται ειδικότερες προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις τοποθέτησης, επιπλέον των όσων καθορίζονται στην ΚΥΑ, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες του Δήμου. Με αυτές, όμως, δεν επιτρέπεται να αυξάνονται οι μέγιστες διαστάσεις των πλαισίων ούτε να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης που ορίζει η ΚΥΑ, με τρόπο δυσμενέστερο για το περιβάλλον.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο εξής η προβολή υπαίθριας διαφήμισης απαγορεύεται στους εξής χώρους: (α) Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). (β) Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια, χωρίς την προηγούμενη έγκριση ΥΠΠΟΑ. (γ) Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες και Υπηρεσίες των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ. (δ) Σε κοιμητήρια, κτίρια ιερών ναών κάθε θρησκείας και δόγματος καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους. (ε) Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του Δημόσιου Τομέα κατά την παρ.1 του αρ.14 του ν.2190/1994, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. (στ) Σε στοές κτιρίων. (ζ) Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας. (η) Σε χώρους που απαγορεύεται από το αρ.11 του ν.2696/1999 (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) ως ισχύει. (θ) Σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κατά το αρ.3 του ν.998/1979 ως ισχύει, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ορίζουν ειδικώς οι οικείες διατάξεις.

Το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ βρίσκεται ΕΔΩ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *