ροή ειδήσεων

Στη Χάλκη η σημαία κυματίζει πιο ψηλά & Η βραχονησίδα Αλιμιά και οι ιστορίες που την συνδέουν



Στη Χάλκη η σημαία κυματίζει πιο ψηλά

«Εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το μικρό νησί της Χάλκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χάλκης, Ευάγγελο Φραγκάκη, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο του νησιού, όπου συζήτησαν για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά, καθημερινά προβλήματα της Χάλκης που αναζητούν λύση. Επανέλαβε δε ότι η έμπρακτη στήριξη των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

***




Στη Χάλκη όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών νησιών, στη βόλτα που έκανε φορώντας πάντοτε τη μάσκα του, συνάντησε μια Αυστραλέζα τουρίστρια. Επιασε κουβέντα μαζί της, για το πώς περνά στις διακοπές αλλά και για την πανδημία. Η Αυστραλέζα του είπε ότι αισθάνεται ασφαλής και ότι στην Ελλάδα έγινε καλή δουλειά στην περίοδο του lockdown και ο πρωθυπουργός με χαμόγελο της είπε πως είμαστε μια χώρα με ασφάλεια. Αναφέρθηκε πάντως στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες των επιστημόνων για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, εκφράζοντας την ανησυχία του, για άλλη μια φορά για την αύξηση των κρουσμάτων.

***
Η βραχονησίδα Αλιμιά και οι ιστορίες που την συνδέουν

Έμαθα μάλιστα ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είχε συμπεριληφθεί και μία ιδιωτική επίσκεψη στην βραχονησίδα Αλιμιά, που βρίσκεται κοντά στη Χάλκη. Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ελληνιστική περίοδο η Αλιμιά οχυρώθηκε με την κατασκευή ενός φρουρίου, τμήματα του οποίου διασώζονται έως και σήμερα, ενώ άλλα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μεσαιωνικού κάστρου όταν η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών. Εχουν βρεθεί στην ακτή Εμπορειού του νησιού τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

***



Οι ιστορίες για αυτή τη βραχονησίδα δεν έχουν τελειωμό. Τον Οκτώβριο του 2015 ο επενδυτικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε έναν από τους δικηγόρους του στη Χάλκη για να συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο Μιχάλη Πατρό με σκοπό να αγοράσει το νησάκι. Πρόσφερε (και μάλιστα σε μετρητά, όπως είπε) δύο δισ. ευρώ είτε να το αγοράσει ολόκληρο, είτε να το νοικιάσει για μακρό χρονικό διάστημα. Στην Αλιμιά γυρίστηκε το ολλανδικό και το βελγικό Survivor, ενώ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Μουσολίνι την χρησιμοποιούσε ως βάση ανεφοδιασμού των υποβρυχίων του. Σήμερα είναι ακατοίκητη. Παραμένει μία από τις ομορφότερες βραχονησίδες.

***

Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,4 τ. χλμ και το μήκος των ακτών του είναι 21 χλμ. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό έως την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες τους μόνους κατοίκους που διαθέτει είναι μερικές εκατοντάδες κατσίκες.

Ο Μουσολίνι το χρησιμοποιούσε ως βάση υποβρυχίων, λόγω της θέσεώς του στη Μεσόγειο και ως βάση ανεφοδιασμού των πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.



Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ελληνιστική περίοδο η Αλιμιά οχυρώθηκε με την κατασκευή ενός φρουρίου, τμήματα του οποίου διασώζονται ακόμα και σήμερα, ενώ άλλα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μεσαιωνικού κάστρου, όταν η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Εχουν βρεθεί, στην ακτή Εμπορειού του νησιού τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Αυτό το νησάκι το θέλουν οι πάντες, αλλά το ΦΕΚ με υπογραφή του κ. Σηφουνάκη εμποδίζει τις όποιες επενδύσεις.



Να σκεφτείτε ότι ένας Βέλγος επιχειρηματίας πρόσφερε όσο- όσο για να του παραχωρηθεί μία έκταση στην Αλιμιά (στην περιοχή που ονομάζεται «Τηγάνι») για να κατασκευάσει ένα ησυχαστήριο, αλλά ο νόμος δεν του επέτρεψε.

Ηταν τόση μεγάλη η επιτυχία του Survivor στην Αλιμιά που οι Βέλγοι παραγωγοί του ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιστρέψουν στο νησάκι τον Οκτώβριο και μάλιστα θα κάνουν δύο κύκλους παιχνιδιών με 20 παίχτες κάθε φορά.

Το βελγικό Survivor είχε ονομαστεί «The Island» και ήταν πρώτο σε θεαματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δήμαρχος Χάλκης αν και του πρόσφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για την χρησιμοποίηση της Αλιμιάς δεν δέχτηκε τα λεφτά, αφού γνώριζε πολύ καλά πόση μεγάλη θα ήταν η διαφήμιση και της Χάλκης αλλά και της Αλιμιάς στην Ευρώπη.

Κυρίως όταν προεβλήθη το επεισόδιο με την…«τρελή σούπα» που προκάλεσε σοκ στους παίκτες, αφού έπρεπε να υποστούν τη δοκιμασία του… πατσά.

Δύο μεγάλες κατσαρόλες με πατσά στήθηκαν και ολόκληρα αρνίσια κεφαλάκια βρέθηκαν μπροστά στις ομάδες και οι παίκτες έπρεπε να τις φάνε.

Ορισμένοι που ήταν vegetarian έφυγαν πάραυτα από το παιχνίδι, ενώ οι πιο τολμηροί που δοκίμασαν με δηλώσεις τους on camera είπαν πως δεν πρόκειται ποτέ να ξαναφάνε τέτοιο φαγητό.

Η διαφήμιση όμως του νησιού ήταν εξαιρετική.

Ενας άλλος Βέλγος επιχειρηματίας ζήτησε να του παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού και πρόσφερε 50 εκατ.



Ενας ιταλικός επενδυτικός όμιλος έδινε 70 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει στο νησάκι πρότυπο τουριστικό οικισμό, ενώ δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Δούκισσα της Κορνουάλης έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στο νησάκι αυτό.

Στη διαδρομή από την αρχαία Κάμειρο προς την Αλιμιά με προορισμό την Χάλκη τον ταξιδιώτη συνήθως συντροφεύουν κοπάδια από δελφίνια, τα οποία έχουν τόσο εξοικειωθεί που πολλές φορές βάζουν το κεφαλάκι τους στην κουπαστή της βάρκας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *