ροή ειδήσεων

Σπάνιοι φυσικοί πόροι στην Ελλάδα: Η χρυσή εφεδρεία της οικονομίας μας



Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βιώνει το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού και δυστυχώς τις συνέπειες στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι και την οικονομία καλό θα ήταν να εξετάσουμε τι εφεδρείες έχουμε διαθέσιμες ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες.


Μία τέτοια εφεδρεία μας είναι και οι φυσικοί πόροι της πατρίδας μας.

Οι φυσικοί πόροι μιας χώρας αναφέρονται στις οικονομικά αξιοποιήσιμες άμεσες (πρωτογενείς) ύλες, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται πηγές ενέργειας που μας προσφέρει η βιόσφαιρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το νερό, η ατμόσφαιρα , ως και το φως του ήλιου που επιδρά στην περιοχή αναφοράς.

Η ταξινόμηση των ειδών των φυσικών πόρων γίνεται με πολλούς τρόπους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:

Κατά υπάρχουσα ποσότητα

• Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που ανανεώνονται με φυσικές ή τεχνικές διεργασίες. Π.χ. τα δέντρα , που μπορούν να δώσουν ξυλεία και εφαρμόζεται τεχνητή αναδάσωση.

• Μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που δεν ανανεώνονται με φυσικές ή τεχνικές διεργασίες (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον), αλλά απλά υπάρχουν σε κοιτάσματα (φυσικά αποθέματα) που καταναλώνονται και

Κατά τη φύση τους:

• Βιοτικοί φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που παράγονται από τους ζωντανούς οργανισμούς της χώρας Π.χ. τα δέντρα των δασών, που μπορούν να δώσουν ξυλεία, ρετσίνι και άλλα πρωτογενή προϊόντα.

• Αβιοτικοί φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που δεν παράγονται από τους ζωντανούς οργανισμούς της χώρας. Π.χ. διάφορα ορυκτά.

Κατά τη χρήση τους:

• Ενεργοί φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που ήδη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή οικονομικού εισοδήματος της χώρας. Π.χ. τα ορυκτά που εκμεταλλεύονται ήδη εγκατεστημένα ορυχεία που λειτουργούν.

• Δυνάμει φυσικοί πόροι ονομάζονται αυτοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οικονομικού εισοδήματος στο ορατό μέλλον. Π.χ. κοιτάσματα ορυκτών.

Πρέπει να αναφέρω μερικούς από τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους μας οι οποίοι είναι πολύτιμοι αυτή την περίοδο για την οικονομία της Ελλάδας.

Το τόσο απλό αλλά υπερπολύτιμο αλάτι του θαλασσινού νερού.

Σε αυτό η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει και την εκλεκτή Αφρίνα Μεσολογγίου που είναι η τοπική ονομασία για τον ανθό αλατιού.

Πρόκειται για ένα απόλυτα ανεπεξέργαστο φυσικό προϊόν.

Περιέχει 92 μέταλλα, σε αντίθεση με τα ραφιναρισμένα αλάτια του εμπορίου που περιέχουν μόλις 2 και υπόκεινται σε χημική επεξεργασία.

Η ιδιαίτερη γεύση και υφή της, σε συνδυασμό με την ανώτατη θρεπτική της αξία, την καθιστούν ένα υψηλής ποιότητας ελληνικό γαστρονομικό προϊόν.

Το πολύτιμο φυτό κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή Κρόκος της Κοζάνης και είναι εκλεκτής ποιότητας.

Αυτοφυής συναντάται σε χέρσους και ακαλλιέργητους αγρούς στις Κυκλάδες και κυρίως τη Σύρο, την Τήνο, την Μύκονο, την Αστυπάλαια και τη Δήλο.

Από 75.000 άνθη φυτού προκύπτουν μόλις 450 γραμμάρια, έντονα αρωματικού κρόκου.

Το τσάι του βουνού είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό βότανο, προσφιλές σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη και συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Σιδερίτης και έχουν καταγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 17 φυτρώνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα: Σιδηρίτης η διάτρητη στο Άγιο Όρος (Sideritis perfoliata), Σιδηρίτης η λαθραία στον Ταΰγετο (Sideritis clandestina), Σιδηρίτης η συριακή στη Κρήτη (Sideritis syriaca), Σιδηρίτης η σκαρδική στον Όλυμπο (Sideritis scardica) κοκ. Όλα τα είδη είναι ανθεκτικά στον καύσωνα και στην ξηρασία και φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια.

Από όσα αναφέρονται παραπάνω είναι εμφανές ότι η Ελληνική Φύση είναι ευλογημένη όμως προκύπτει η ανάγκη, οι κρατικοί φορείς να δούν τον πλούτο αυτό πιο σοβαρά και με διάφορες χρηματοδοτήσεις- ελαχιστοποίηση γραφειοκρατίας να ενισχύσουν την παραγωγή και το εμπόριο όλων των φυσικών πορωντης χώρας μας.

Αναφέρθηκαν σκόπιμα μερικά προϊόντα μας τα οποία θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε «προϊόντα σημαίες – οδηγούς» για τις χρυσές εφεδρείες της Ελλάδας.

Έτσι ο πρωτογενής τομέας θα μπεί σε πρώτο πλάνο στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο, μαζί με την παράλληλη γενναία ενίσχυση του Ιδιωτικού Τομέα η οποία θα έρθει αβίαστα από τις Φιλελεύθερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ανοιχτή Ελληνική και Διεθνή αγορά.

Ειδικά την ώρα τούτη που η Πανδημία του Κορωνοιού εξαπλώνεται τάχιστα και απειλεί την χώρα με πιο μεγάλη ύφεση ειδικά σε παραδοσιακούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες εστίασης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *