ροή ειδήσεων

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.



Έξτρα έσοδο για τους δήμους –και νέα επιβάρυνση για τους δημότες τους- το οποίο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ διασφαλίζει η διαδικασία δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών η οποία ολοκληρώνεται –εκτός νέου απροόπτου- την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.


Δηλώθηκαν 45 εκατομμύρια τετραγωνικά επιπλέον σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ενώ μέχρι την Τετάρτη –και δεδομένου ότι αναμένεται κύμα της τελευταίας στιγμής- θα προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τα 50 εκατ. ευρώ.


Για αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά –που προφανώς υπήρχαν αλλά τώρα δηλώθηκαν για πρώτη φορά στις δημοτικές αρχές- θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας από τις αρχές του 2020. Εννοείται ότι η επιβάρυνση θα εξακολουθήσει να υπάρχει από εδώ και στο εξής οπότε και το έσοδο για τους δήμους θα είναι μόνιμο. Αν δεν υπάρξει παράταση –αυτή είναι η μέχρι τώρα πρόθεση, η πλατφόρμα να κλείσει κανονικά στο τέλος του μήνα- το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει το εξής.


Η πλατφόρμα θα παραμείνει "κλειστή" για τουλάχιστον δύο μήνες, προκειμένου οι δήμοι ανά την ελληνική επικράτεια να προλάβουν να επεξεργαστούν τις τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δηλώσεις, να διορθώσουν τα όποια λάθη και να βεβαιώσουν τα αναδρομικά τέλη τα οποία και θα εισπραχθούν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Μετά, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου. Θα προβλέπεται και πάλι απαλλαγή από την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών και λοιπών φόρων σε βάθος 10ετίας αλλά για να εξασφαλίσει αυτή την "ασυλία", ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με ένα "πρόστιμο" (π.χ το 10% των τελών ύστερα από έξι μήνες, 20% ύστερα από 12 μήνες κοκ).

Ο "Μικρός ΕΝΦΙΑ"

Η αποκάλυψη –ήδη- των 45 εκατομμυρίων τετραγωνικών, συνιστά για τους δήμους έναν… μικρό ΕΝΦΙΑ ο οποίος μπορεί να αποδίδει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2020. Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσω από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η "μοιρασιά" αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί από τον όγκο των δηλώσεων που θα γίνουν ανά δήμο. Ήδη, τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά: Η βάση επιβολής των δημοτικών τελών του δήμου Ζακύνθου αυξήθηκε κατά… 632% ή κατά δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα μπορεί να επιβάλλει δημοτικά τέλη σε πρόσθετες επιφάνειας 829 χιλιάδων τετραγωνικών ενώ πάνω από 650 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποκαλύφθηκαν και στη Λάρισα.

Τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

1. Σε πέντε δήμους της χώρας, αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο. Ξεχωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, η Ζάκυνθος, η κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.

2. Σε 46 δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο.

3. Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά την χώρα να διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από την διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με την βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσολογίου της εφορίας. Στους μικρότερους δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1000%. Οι υπηρεσίες του δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443 ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους. Σε τουλάχιστον 22 δήμους, καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη, (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274 χιλιάδες), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κλπ.

Για τους δήμους, δύο είναι οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

1. Να εντοπίσουν –μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες- σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν επιφάνειες στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι οποίες δεν δηλώνονται στον ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση στους δήμους. Πλέον, η διασταύρωση είναι πολύ εύκολη και άμεσα καθώς οι πλατφόρμες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ (πλατφόρμα Ε9) είναι συνδεδεμένες σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβολή που γίνεται στο Ε9, εμφανίζεται αυτόματα στην πλατφόρμα των δήμων.

2. Να προχωρήσουν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ήδη, έχουν μαζευτεί αναδρομικά 9 μηνών ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια, οι δήμοι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις θα χρειαστεί επικοινωνία ακόμη και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί αν τα αναδρομικά θα αναζητηθούν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες με τον άμεσο καταλογισμό τους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή αν θα γίνουν κάποιες ευκολίες πληρωμής.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/9/20 11:26

    DEN PATE ΣΤΟΝ Δ.....πρωτα να κανετε έλεγχο και μετα να βαλετε αναδρομικα κάποιοι δεν ξερουν τι είναι νόμιμο και τι παρανομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *