ροή ειδήσεων

Προς "μονιμοποίηση" η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έρχεται και 5ος γύρος



Ένα από τα πρώτα μέτρα στήριξης που οδεύει προς… ενίσχυση είναι αυτό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Και τούτο λόγω της ανταπόκρισης που υπάρχει από τον επιχειρηματικό κόσμο.


Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων έχει προεξοφληθεί όχι μόνο ο 4ος γύρος που αναμένεται τον Νοέμβριο (με πληρωμή των δικαιούχων τον Δεκέμβριο και με προνομιακούς όρους μη επιστρεπτέου ποσού της τάξης του 30%-50%), αλλά και ένας ακόμη, 5ος κατά σειρά, γύρος αιτημάτων.

Ο νέος γύρος που συζητείται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει στόχο να καλύψει το κόστος που θα προκαλέσουν στον επιχειρηματικό κόσμο τα -δεδομένα πλέον- περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τον Νοέμβριο και αναμένεται να διατηρηθούν (σε άγνωστο ακόμη βαθμό) και τον Δεκέμβριο. Ο 5ος κύκλος εκτιμάται πως θα πρέπει να προκηρυχθεί τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει… συνέχεια, ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις. Δηλαδή, αν το απαιτήσουν οι υγειονομικές συνθήκες να υπάρξει και έκτος κύκλος.

Πάντως, οι επόμενοι κύκλοι αναμένεται να είναι πιο περιορισμένοι σε έκταση. Η 3η προκήρυξη μπορεί να διανείμει αυτές τις ημέρες έως 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη στο myBusinessSupport υποβλήθηκαν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 3 92.911 αιτήσεις χορήγησης.

Για τον 4ο κύκλο προς το παρόν έχουν προβλεφθεί 600 εκατ. ευρώ (συνολικά 4 δισ. ευρώ περίπου από την αρχή της δράσης).


Οι νέοι όροι

Πλέον, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και θα είναι εν μέρει επιδότηση και εν μέρει δάνειο.


Αναλυτικά, στον νέο κύκλο Επιστρεπτέας Νο 4 που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο οι παρεμβάσεις προσαρμόζονται στα περιοριστικά μέτρα ανά επίπεδο. Για εταιρείες σε επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 50% του ποσού, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν μέτρα επιπέδου 3 για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 30%.

Προβλέπεται πως στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τα επίπεδα 1 και 2 προς το παρόν θα ισχύουν οι όροι συμμετοχής με μείωση τζίρου κατά 10% τουλάχιστον. Θα ισχύει και η μη επιστροφή μέρους του δανείου αν υπάρξει μεγάλη μείωση τζίρου έναν χρόνο μετά ή διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *