ροή ειδήσεων

Σε αναγκαστική κρατικοποίηση οδηγείται η Τρ. Πειραιώς



Τον δρόμο της κρατικοποίησης παίρνει αναγκαστικά η Τράπεζα Πειραιώς, με το Δημόσιο να αποκτά μετοχές σε τιμή 10πλάσια(!) της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Οι σχετικές αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν χθες στο Μαξίμου και η μετατροπή των ομολογιών (Coco's) σε μετοχές θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) κοινοποιήσει επίσημα την απόφασή του να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των Coco's.

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα προειδοποιεί εμμέσως για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της, επισημαίνοντας ότι διαθέτει μεν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ΤΧΣ τους τόκους των μετατρέψιμων ομολογιών Cocos προκειμένου να αποφύγει τη μετοχοποίηση τους, αλλά χρειάζεται προς τούτο τη συγκατάθεση του SSM.

Η τράπεζα επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η έγκριση του SSM "δεν είναι βέβαιη, λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κορονοϊού".

Αν λοιπόν ο SSM δεν δώσει τη συγκατάθεση του, η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα είναι μονόδρομος και το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας.

Θα είναι μια εξαιρετικά "ακριβή" κρατικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει τις νέες μετοχές προς 6 ευρώ, τιμή 10πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, που είναι αυτή την ώρα 0,60 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι αν η τράπεζα πλήρωνε τους τόκους των ομολογιών και επέλεγε να ζητήσει τη μετατροπή τους, το ΤΧΣ/Δημόσιο θα τις μετέτρεπε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.


Το "κλειδί" στον SSM

Σε ανακοίνωση της για τους όρους της έκδοσης και μετατροπής τον ομολογιών Cocos η Τρ. Πειραιώς, αναφέρει ότι:
Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα €6 ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%.
Η απόφαση του επόπτη (SSM) αναμένεται εντός του Νοεμβρίου. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την Τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%. Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.


Η πρόταση Paulson και η κυβερνητική επιλογή

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα και του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, οριστικοποιήθηκε η απόφαση - αναγκαστική όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα - να μετατραπούν τα Cocos σε μετοχές και να κρατικοποιηθεί η Πειραιώς, αμέσως μόλις κοινοποιήσει τις αποφάσεις του ο SSM.

Άλλη επιλογή δεν υπήρχε στο τραπέζι, δεδομένου ότι απορρίφθηκε ως ασύμφορη για το Δημόσιο η πρόταση των τριών ιδιωτών μεγαλομετόχων (Paulson, Μυστακίδη). Η πρόταση τους περιλαμβάνει

- Μετατροπή των Cocos σε μετοχές, με την οποία το ΤΧΣ θα αποκτούσε απόλυτη πλειοψηφία

- Εν συνεχεία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας οι ίδιοι θα αποκτούσαν πάλι τον έλεγχο της τράπεζας. Το ποσοστό του Δημοσίου/ΤΧΣ θα μειωνόταν δραστικά, αν και θα είχαν εισφέρει 2 δισ. μετατρέποντας τα Cocos σε μετοχές.

Η μετατροπή των Cocos σε μετοχές πρέπει να γίνει στα 6 ευρώ, δηλαδή στην τιμή έκδοσης μετοχών κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Αυτό σημαίνει ότι, δεδομένου πως η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,65 ευρώ και σήμερα υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα, το Δημόσιο θα αποκτήσει μετοχές σε τιμή 10 ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία της μετοχής στην αγορά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, για τους ιδιώτες μετόχους η κρατικοποίηση θα αποτελέσει «πικρό ποτήρι», αφού θα πρέπει να εκδοθούν υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 333 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα εξαφανίσουν το 35% της συμμετοχής των ιδιωτών μεγαλοεπενδυτών.


Θα επανιδιωτικοποιηθεί

Για το μέλλον της τράπεζας, λήφθηκαν χθες δύο σημαντικές αποφάσεις. Αφορούν το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και το μάνατζμεντ:
Η κρατικοποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Τρ. Πειραιώς θα επανιδιωτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η διοίκηση υπό τον Χρ. Μεγάλου θα παραμείνει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο εξυγίανσης που ήδη υλοποιεί, στο πλαίσιο του οποίου «τρέχει» ήδη και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ο χρόνος, ο τρόπος και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες και από την πορεία της τράπεζας. Το θέμα θα τεθεί αναγκαστικά επί τάπητος εάν η Τρ. Πειραιώς χρειασθεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων το Δημόσιο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει - κι έτσι το ποσοστό του θα περιορισθεί δραστικά.


Διευκρινίσεις από την τράπεζα

Σε σημερινή ανακοίνωση της η Τρ. Πειραιώς δίνει διευκρινίσεις και αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα των ομολογιών Cocos και της μετετροπής τους. Το πλήρες κείμενο:

Τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (CoCos) εκδόθηκαν από την τράπεζα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία €2.040 εκατ, φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια. Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας.

Το κανονιστικό πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας που διέπει την τράπεζα προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση του εποπτικού φορέα (ΕΚΤ/SSM) για οποιαδήποτε πληρωμή σχετιζόμενη με τα CoCos. Η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον SSM προκειμένου να της επιτραπεί η πληρωμή σε μετρητά των ετήσιων τόκων ύψους €165 εκατ, οι οποίοι είναι καταβλητέοι στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα €6 ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%.

Η απόφαση του επόπτη αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2020. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%. Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η τράπεζα ενημερώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις. Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.

Η ισχυρή πορεία των θεμελιωδών της τράπεζας, τόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα όσο και με την κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και την ποιότητα δανείων, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2020 εντός του Νοεμβρίου 2020.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *