ροή ειδήσεων

«Ξεπλένουν» τον Ερντογάν τα διεθνή ΜΜΕ για τις προκλήσεις στο Αιγαίο



Στα όρια του προκλητικού η αρθρογραφία γύρω από το Καστελόριζο σε διεθνές ΜΜΕ
InTime


Ένα ακόμα άρθρο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και τις εριστικές επιδιώξεις του «Σουλτάνου» στην Ανατολική Μεσόγειο, αναρτήθηκε σε μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστοσελίδα του εξωτερικού.


«Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ελληνοτουρκικής διένεξης στα νησιά», είναι ο τίτλος του άρθρου που φιλοξενείται στην ενότητα με την αρθρογραφία του Bloomberg.
Το κείμενο υπογράφει ο Γερμανός, Αντρέας Κλουθ, ο οποίος διατηρεί μόνιμη στήλη στο Bloomberg ενώ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης στην Handelsblatt Global και συντάκτης στον Economist.


Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να φανούν ως δικαιολογημένες οι αιτιάσεις της Τουρκίας ενώ ακόμα και στη λεζάντα της κεντρικής φωτογραφίας του άρθρου, όπου απεικονίζεται το Καστελόριζο, η φράση που χρησιμοποιείται είναι ενδεικτική για την κατεύθυνση που προσπαθεί να περάσει στον αναγνώστη.

«Αξίζει να μάχονται για αυτό», αναφέρει η λεζάντα και βάζει κατευθείαν στο κλίμα όσους μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν τη συγκεκριμένη ανάλυση. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να φτάσει κανείς στο… φινάλε όπου αναφέρεται πως για την ανεύρεση λύσης θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει μια προσφορά στον Ερντογάν. Εξαρχής καταλαβαίνει την προσπάθεια να «ξεπλυθούν» οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «Σουλτάνου» και η προκλητική στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το Καστελόριζο είναι ένα από τα μέρη που μπορεί να αποτελέσουν την κύρια αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δυο «σύμμαχοι», επισήμως, του ΝΑΤΟ αλλά στην πραγματικότητα πολυετείς εχθροί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρεται στην αρχή του άρθρου το οποίο στη συνέχεια «διανθίζεται» με θέσεις που προωθεί διαρκώς τα τελευταία χρόνια η τουρκική προπαγάνδα.


«Αν δει κανείς έναν χάρτη, θα παρατηρήσει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ μακριά από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Είναι όμως κυριολεκτικά πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές», αναφέρεται στο άρθρο σε μια προσπάθεια να «περάσει» η τουρκική «γραμμή» για το θέμα του ακριτικού νησιού μέσα από μια ιστοσελίδα την οποία διαβάζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.


Ο αρθρογράφος συνεχίζει αναφέροντας πως «το ερώτημα αφορά το ποιος θα τρυπήσει σε αυτό το μέρος της θάλασσας. Η Ελλάδα ή η Τουρκία; Εδώ εμπλέκεται το περίπλοκο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα διεκδικεί πολλά από αυτά τα ύδατα, επικαλούμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ισχύει από το 1994».

Επιμένοντας να αμφισβητεί δεδομένα κεκτημένα της Ελλάδας και στηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της Τουρκίας το άρθρο αναφέρει επίσης ότι «Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν υπογράψει την UNCLOS, υποστηρίζουν συνεπώς, ότι το μικρό απομακρυσμένο Καστελόριζο πρέπει να έχει 200 ναυτικά μίλια νότια ΑΟΖ, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Τουρκία επιθυμεί να ανακηρύξει».

Μάλιστα, αναφέρει πως δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία διαρκώς εμφανίζεται δυσαρεστημένη με αυτή την κατάσταση, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία έρχεται «κόντρα» σε αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Για το… τέλος, ο αρθρογράφος κρατούσε το καλύτερο καθώς υπογράμμισε πως «Με βάση το πνεύμα της UNCLOS, η κατάργηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό φαίνεται άδικη στο Καστελόριζο. Για να αποφευχθεί ο πόλεμος, επομένως, η Δύση πρέπει να κάνει μια προσφορά στον Ερντογάν».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/10/20 10:20

    Κάντε ρε ζώα προσφορά στον ερντογάν και θα επανέλθει δριμύτερος να ζητάει μέχρι και το Βερολίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *