ροή ειδήσεων

Τρεις μυστικές διαδρομές για πεζοπορία στη Νίσυρο



Τη Νίσυρο, το νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, τη συναντάς μετά από ένα δεκατετράωρο ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά. Φεύγεις απόγευμα και λίγο πριν χαράξει η μέρα ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα ολόκληρο νησί – ηφαίστειο, μέρος του ηφαιστειακού τόξου της Νότιας Ελλάδας.


Εκεί συναντάς ηφαιστειογενή βουνά και στη μέση μια Καλντέρα με τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο διαμέτρου 300 μέτρων, τον «Στέφανο».

Με έναν σάκο στον ωμό με όλα τα απαραίτητα ξεκινάει η εξερεύνηση.Κάστρο στη Νίσυρο © Νίκος Παρασκευόπουλος

Μια σύντομη στάση στο ξενοδοχείο Ρομάντζο, μόλις στα εκατό μέτρα από το λιμάνι. Λιτό, φιλικό, ότι χρειάζεται ένας ταξιδιώτης – «ακούραστος» πεζοπόρος.

Η ώρα του φαγητού έφθασε. Στο γραφικό Λιμανάκι «Πάλοι», η Αφροδίτη και οι νοστιμιές της τέρπουν τις αισθήσεις και γεμίζουν το άδειο στομάχι.

Η Νίσυρος είναι ο ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την πεζοπορία. Οι δεκάδες διαθέσιμες διαδρομές και η άγρια ομορφιά του ηφαιστειακού τοπίου θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο «απαιτητικούς» πεζοπόρους.Το τουριστικό καράβι που έρχεται από την Κω. ©Νίκος Παρασκευόπουλος

Οι διαδρομές διαφορετικές μεταξύ τους, ποτέ ζεστός αέρας, ποτέ άγριο έδαφος.

Τα πόδια διαμαρτύρονται μα η ψυχή λαχταρά το καινούργιο, το άγνωστο, το διαφορετικό. Τρεις ημέρες διαμονή και 55 χιλιόμετρα πεζοπορία, όμως και πάλι δεν «χορταίνεται» αυτό το νησί.











Διαδρομή πρώτη: κυκλική, από το Μανδράκι (λιμάνι) στην Καλντέρα του Ηφαιστείου με τους κρατήρες και επίσκεψη στον κρατήρα «Στέφανο», τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο και επιστροφή στο Λιμάνι.Μονοπάτι στο Μανδράκι. © Νίκος Παρασκευόπουλος

Διάρκεια διαδρομής: πέντε ώρες, απόσταση: 21 χιλιόμετρα.

Διαδρομή δύσκολη, αφενός λόγω των αρκετών χιλιομέτρων αφετέρου λόγω του ότι κάποια σημεία είναι πάνω σε λάβα, σαν ελαφρόπετρα, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ανάβαση.

Η διαδρομή ξεκινάει μέσα από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα της Νισύρου, με τα διώροφα παραδοσιακά σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια και τα γραφικά σοκάκια της. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά Μανδρακίου, που βρίσκονται 1,5 χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού.
Σοκάκι στο Μανδράκι. © Νίκος Παρασκευόπουλος

Στο τέλος της διαδρομής, ο επισκέπτης συναντά στα δυτικά τους ηφαιστειακούς δόμους της Βιστερνιάς και του Μποριάτικου και τον δρόμο που καταλήγει στον κρατήρα του Στέφανου, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Ο κρατήρας βρίσκεται μέσα σε μια καλδέρα 4 χιλιομέτρων, ακριβώς στο κέντρο του νησιού. Η διάμετρος του είναι περίπου 300 μέτρα, ενώ το βάθος του «αγγίζει» τα 27 μέτρα.Ο κρατήρας «Στέφανος». © Νίκος Παρασκευόπουλος

Κατεβαίνοντας στο εσωτερικό του, εντυπωσιάζει η βουή του υδροθερμικού ρευστού που βρίσκει διέξοδο μέσω ατμίδων.

Μπορείτε να βρείτε την διαδρομή – με περισσότερες λεπτομέρειες – και να την ακολουθήσετε στην εφαρμογή Wikiloc με το όνομα «ΝikolOdisseus».

Διαδρομή δεύτερη: Μανδράκι (Λιμάνι) – Λουτρά «Πάλοι» – επιστροφή στο Μανδράκι.Ηλιοβασίλεμα στο Μανδράκι. © Νίκος Παρασκευόπουλος

Μήκος διαδρομής: 8,5 χιλιόμετρα, διάρκεια: δύο ώρες περίπου.

Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή κατά μήκος της θάλασσας στο λιμανάκι των Λουτρών και μετά στο γραφικό οικισμό «Πάλοι».Ζωγραφική στον οικισμό «Παλοί». © Νίκος Παρασκευόπουλος

Η διαδρομή περνάει από τα Λουτρά, τον παράλιο οικισμό της Νισύρου, ο οποίος βρίσκεται στα βόρεια παράλια του νησιού, ανάμεσα στο Μανδράκι και τους Πάλους.

Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στα περίφημα ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στην περιοχή. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 61 βαθμούς Κελσίου.Φυσικές σπηλιές πάνω στα βράχια που το καλοκαίρι μετατρέπονται σε κάμπινγκ. © Νίκος Παρασκευόπουλος

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν 11 ατομικούς λουτήρες και έναν ομαδικό.

Τρίτη διαδρομή: Νικία – Εμπορειός – Πάλοι – Μανδράκι (λιμάνι).Η πλατεία του οικισμού Νικία. ©Νίκος Παρασκευόπουλος

Μήκος διαδρομής: 15 χιλιόμετρα, διάρκεια: τρεις ώρες.

Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδρομή. Παίρνετε το λεωφορείο από το Μανδράκι και ανεβαίνετε στο χωριό Νικία. Περπατάτε στον παραδοσιακό οικισμό του χωριού που είναι κτισμένος στο χείλος της καλντέρας και προσφέρει πανοραμική θέα στον κρατήρα. Στην παραδοσιακή πλατεία του χωριού με το βοτσαλωτό δάπεδο που κατασκευάστηκε το 1923 μπορείτε να απολαύσετε έναν μοναδικό καφέ.





Στη συνέχεια κατευθύνεστε προς τον Εμπορειό, έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό που μοιάζει με κάστρο, με πέτρινα σπίτια κτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, στενά δρομάκια και καμάρες.Ο ναός του ταξιάρχη Μιχαήλ στον Εμπορειό. © Νίκος Παρασκευόπουλος

Ευρισκόμενο στη ράχη ενός βουνού, παρέχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, στο ηφαίστειο αλλά και στις βουνοκορφές του νησιού. Στην είσοδο του χωριού συναντάει κανείς μια σπηλιά, η οποία λόγω της θερμότητας της, θεωρείται φυσική «σάουνα».

Ο πεζοπόρος περνάει επίσης από τον παραδοσιακό οικισμό των Παλών, για να καταλήξει τελικά στο Μανδράκι. Η διαδρομή συνεχίζει ενδιαφέρουσα μέχρι τον τερματισμό της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *