ροή ειδήσεων

Ο Ακάρ "γκριζάρει" το Καστελόριζο: «Η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες»



"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάχρησης των δικαιωμάτων της"


ΟΤούρκος υπουργός Άμυνας σημείωσε πως ο πυρήνας των διαφορών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι «οι πλουραλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» και έβαλε στο στόχαστρο το Καστελόριζο μιλώντας για αξιώσεις που δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε δίκαιες ούτε αποδεκτές.


Τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επαναφέρει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες μετά την επίθεση φιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Δύση και την ΕΕ.


Ο Τούρκος Υπ. Άμυνας μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χάλιφαξ έκανε λόγο για μία σειρά από «διαμάχες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ρίχνοντας ευθύνη σε όλους πλην της Τουρκίας.

«Δυστυχώς, υπάρχει μια σειρά από διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. O πυρήνας αυτής της διαμάχης είναι οι πλουραλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και το καθεστώς των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.


«Για παράδειγμα, στο Αιγαίο η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Είναι πασιφανές. Όλοι το βλέπουν. Επίσης, η Ελλάδα αξιώνει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μόνο η Ελλάδα έχει σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα. Εκεί βασίζει το πρόσχημά της επίσης για τις φερόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής», ανέφερε, υπενθυμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η Ελλάδα επιχειρεί να «φυλακίσει» την Τουρκία με όχημα το Καστελόριζο.


Στο στόχαστρο ξανά το Καστελόριζο

«Αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους στα θαλάσσια σύνορα και προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της. Επίσης, η Ελλάδα απαιτεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων Αυτό το νησί απέχει περίπου 600 χλμ. από την ελληνική ηπειρωτική χώρα και μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Είναι σαφές ότι τέτοιες αξιώσεις δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε δίκαιες ούτε αποδεκτές. Στην πραγματικότητα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης, στον οποίο βασίζει η Ελλάδα τις αξιώσεις της, δεν έχει καμία νομική αξία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα καμίας χώρας.

«Τουναντίον, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάχρησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο των δικών της όσο και των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα, ήμασταν πολύ υπομονετικοί και περιμέναμε παραπάνω από μία 10ετία για να ξεκινήσουμε γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, η οποία καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ το 2004», είπε.

Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις


Ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα. «Παρά τις διαφορές μας, θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα ως Τουρκία είμαστε διατεθειμένοι να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό, με διάλογο και μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Οι διερευνητικές επαφές, η έκκληση για ίση κατανομή των εσόδων στην Κύπρο και η ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε κάνει. Είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν», συμπλήρωσε.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/11/20 19:49

    Στο έχω ξαναγράψει και θα στο ξαναγράψω ΜΑΛΑΚΑ:

    Η Μεγίστη (Καστελόριζο) δεν απέχει 2 χιλιόμετρα από την τουρκία... Απέχει 2 χιλιόμετρα από τα σκλαβωμένα ακόμα Ελληνικά εδάφη της Μικράς Ασίας ηλίθιε μογγόλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *