ροή ειδήσεων

Κορωνοϊός: Στις 6 το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν οι 80 ετών και άνω



Τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα έχουν από σήμερα στις 6 το απόγευμα και οι πολίτες από 80 ετών και άνω, καθώς «ανοίγει» η πλατφόρμα για τη δεύτερη αυτή ηλικιακή ομάδα των μαζικότερων εμβολιασμών.

Εως και χθες, 32.801 ηλικιωμένοι πάνω από 85 ετών είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, με το σύνολο των εμβολιασμών στην Ελλάδα έως και χθες να ανέρχεται σε 123.077 που αντιστοιχεί στο 1,13% του πληθυσμού. Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με προσεκτικά βήματα και με βάση το ρυθμό τροφοδοσίας των δόσεων. Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, για αυτό έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, που θα ξεδιπλωθεί σε τέσσερις φάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπεύθυνος της εφοδιαστικής αλυσίδας των νησιών, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, στην πρώτη φάση περιλαμβάνονται 18 μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων με νοσοκομειακές μονάδες, για τα οποία οι εμβολιασμοί των υγειονομικών έχουν ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου και συνεχίζονται για μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τις οδηγίες και την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιριών.

Η δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας είναι στις 28 Ιανουαρίου και για τους κατοίκους πάνω από 80 ετών, αφορά σε 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Πρόκειται για τη Σαλαμίνα, τη Θάσο, την Πάρο, την Αίγινα, την Ανδρο, την Τήνο, τη Σκόπελο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τον Πόρο, τις Σπέτσες και τη Σκιάθο. Οι εμβολιασμοί στα νησιά αυτά θα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εμβολιαστικά κέντρα που θα βρίσκονται σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας και η μεταφορά των εμβολίων θα πραγματοποιείται τόσο με τακτικές πτήσεις όσο και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει 19 νησιά με μόνιμο πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, η Ιθάκη, η Σύμη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Αλόννησος, η Σίφνος, η Κέα, οι Παξοί, η Ιος, η Υδρα, η Αμοργός, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αστυπάλαια, οι Φούρνοι, η Αντίπαρος, το Αγκίστρι και η Κάσος. Η έναρξη των εμβολιασμών για τους μόνιμους κατοίκους που το επιθυμούν θα ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου και η μεταφορά των εμβολίων θα πραγματοποιείται αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς και όπου απαιτείται με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Στην 4η φάση περιλαμβάνονται 52 νησιά με λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους, στα οποία οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται για όλους τους κατοίκους ταυτόχρονα. Η φάση αυτή θα εκκινήσει από τις 27 Ιανουαρίου και το Καστελλόριζο, όπου για ένα τριήμερο θα μπορεί να εμβολιαστεί από κινητές μονάδες το σύνολο των κατοίκων, άνω των 18 ετών, που το επιθυμούν. Η συγκεκριμένη φάση εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες, κάτοικοι νησιών που εμπίπτουν στις κατηγορίες για τις οποίες έχει «ανοίξει» η διαδικασία εμβολιασμού αλλά δεν έχουν φτάσει τα εμβόλια στο νησί όπου κατοικούν, προβλέπεται ότι μπορούν να μεταβούν σε άλλο νησί και να εμβολιαστούν εάν το επιθυμούν.

Εντεκα ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τους πολίτες που είναι 85 ετών και άνω και δεν μένουν σε κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και έξι ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών τους, η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr θα είναι διαθέσιμη και για την επόμενη στη σειρά ηλικιακή ομάδα, από 80 έως 84 ετών. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τόσο των υπερηλίκων άνω των 85 ετών, των υγειονομικών και των διαμενόντων και του προσωπικού κλειστών δομών πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης, έως χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 123.077 εμβολιασμοί. Μόνο τη χθεσινή ημέρα από το πρωί έως τις 5 το απόγευμα εμβολιάστηκαν 13.318 εμβολιασμοί, ενώ την προχθεσινή ημέρα καταγράφηκε ημερήσιο «ρεκόρ» στον αριθμό των εμβολιασμών – 15.290.

Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί έχουν ξεπεράσει τις 400.000 τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη δόση και πλέον υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους και σε εμβολιαστικά κέντρα πρωτοβάθμιων δομών φροντίδας εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Εως χθες είχαν εμβολιαστεί 32.801 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 διαμένοντες και εργαζόμενοι δομών πρόνοιας.

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να προγραμματιστεί με τους ακόλουθους τρόπους: Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο πολίτης λαμβάνει έναν κωδικό (αριθμό ή QR code) και με αυτόν απευθύνεται στο κέντρο εμβολιασμού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Ο έλεγχος προτεραιότητας εμβολιασμού μπορεί να γίνει και μέσω του SMS στο 13034. Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν στέλνοντας SMS εάν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ, δυσφορία προκαλεί η απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer να μειώσει έως και κατά 50% τον αριθμό των εμβολίων κατά του κορονοϊού αυτήν την εβδομάδα σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στη Ρουμανία θα δοθεί το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα. Οι προμήθειες, ανέφερε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσου, θα βελτιωθούν σταδιακά. Ωστόσο, οι παραδόσεις δεν θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ανάλογη κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε. Κατά πληροφορίες, και η Τσεχία επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας εμβολιασμών. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση έχει δυσανασχετήσει τόσο που απείλησε με νομική δράση κατά της φαρμακευτικής εταιρίας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, μία δόση, αυτή που παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήταν μειωμένη, αλλά η ενημέρωση της εταιρίας προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το σύνολο του τριμήνου δεν θα αλλάξει.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *