ροή ειδήσεων

Κατά 78% μειώθηκε ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020, σε σχέση με το 2019

 

Η ετήσια έρευνα ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία, ανέδειξε το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος.



Για τα ελληνικά ξενοδοχεία, συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, το 2020 ήταν καταστροφικό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για την περσινή χρονιά, ανέδειξε αυτό που όλοι, λίγο έως πολύ, γνωρίζαμε: την τεράστια πτώση της κίνησης και βέβαια του τζίρου.


Σήμερα, στην έρευνα που παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία, στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά το 2020. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown, επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Τελικά, ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

Όσον αφορά στα εποχικά ξενοδοχεία, η μέση περίοδος λειτουργίας τους το 2020, συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

Επίσης, η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020, ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

Κατά συνέπεια, ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.

Κι ακόμη, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.

Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020, ενώ επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων, λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Τούτων δοθέντων, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων είναι προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2021 ξεκινά επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά».

News247.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *