Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Δρόμοι Ζωής – 30Km/h ΤΩΡΑ!!!Η βδομάδα 17 έως 23 Μαίου 2021 θα αποτελέσει την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNGRSW). Το θέμα της θα είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, με σύνθημα: Δρόμοι Ζωής –Streets for Life και hashtag # Love30. Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων, και επιπλέον παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη.

Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας, οι οργανώσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων, την οδική ασφάλεια, την βιώσιμη κινητικότητα, την επανάκτηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα για να διεκδικήσουν δεσμεύσεις για τα 30 km/h.

Στη χώρα μας στις 10 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα η ίδια είχε διακηρύξει ένα μήνα πριν περί θέσπισης του ορίου των 30 km/h, αποφάσισε ότι το όριο ταχύτητας στις περιοχές κατοικίας θα παραμείνει στα 50 km/h (Νόμος 4784/21). Η απόφαση αυτή υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και αποτελεί διαρκή απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές.

Δράσεις στη διάρκεια της εβδομάδας

Ο SOS Tροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και τον ΕΣΥΠΡΟΤΑ Ηρακλείου πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν φορείς και συλλογικότητες να συνυπογράψουν μια ανοικτή επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων για την ανάγκη άμεσης -υποχρεωτικής θέσπισης του ορίου των 30km στις κατοικημένες περιοχές. Πάνω από 150 συλλογικότητες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την διακήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί με διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 12και 30. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από το Facebook δηλώνοντας συμμετοχή: ΕΔΩ

Παράλληλα ο SOS Τροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την Κίνηση για την προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών ΠΕΖΗ απέστειλε σ όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την ανάγκη και τα οφέλη από την θέσπιση του ορίου 30km που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς ο SOS Τροχαία Εγκλήματα θα μοιράσει δωρεάν 400 τσάντες με το logo 30km καθώς και ενημερωτικό υλικό σε μαθητές στο Δημοτικό σχολείο Αγίας Πελαγίας, στο ΓΕΛ Γαζίου, στο ΓΕΛ Άρτας, στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, στο 2ο ΓΕΛ Πειραιά, στο 35ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας, στο 21ο Νηπιαγωγείο Αθήνας, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Κερατέας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη & Ωδείο Αλεξανδρούπολης και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Παιδαγωγική ομάδα «το Σκασιαρχείο».

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο στις 19 &20 Μαίου ο SOS Τροχαία Εγκλήματα οργανώνει σε συνεργασία με το The Press Project διαδικτυακή διημερίδα με θέμα Παιδί & Οδική Ασφάλεια, θέμα τραγικά επίκαιρο στη χώρα μας, με συμμετοχή του πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα Frode Overland Andersen (Νορβηγία: κανένα παιδί νεκρό από τροχαίο το 2019…), της Margie Peden, Συνδιευθύντριας του Κέντρου Συνεργασίας για την Πρόληψη Τραύματος του WHO, του Χρήστου Κέλλα, βουλευτή, πρόεδρου Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, της Θεώνης Κουφονικολάκου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Αλέξη Μπένου, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Α.Π.Θεσσαλονίκης, του Στέλιου Ξενιάδη, εκπαιδευτή ΕΚΑΒ, του Νίκου Ηλιού, Συγκοινωνιολόγου, Καθηγητή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κοσμά Αναγνωστόπουλου, Συγκοινωνιολόγου-Πολεοδόμου, Συντονιστή Δικτύου CIVINET, του Κώστα Κοσμάτου, Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θράκης, της Γαρυφαλιάς Κατσαβανίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Α.Π.Θ., της Άννας Ευαγγελινού, πρώην αρχισυντάκτη του «Αναπηρία Τώρα» και του Γιώργου Κουβίδη, γιατρού, προέδρου του SOS Τροχαία Εγκλήματα. Αναλυτικά: ΕΔΩ

1.350.000 άνθρωποι, στη μεγάλη του πλειοψηφία νέοι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στους δρόμους και πολύ περισσότεροι μένουν ανάπηροι.

Μπορούμε να το σταματήσουμε.

30 Km στις κατοικημένες περιοχές. Περιορισμός των ορίων σ όλους τους δρόμους.

Μηδενικό αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Πλήρης απαγόρευση της χρήσης κινητού στην οδήγηση.

Έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών για όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

Όχι στην αμνήστευση των τροχαίων εγκλημάτων.

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα
Σχόλια

εγγραφή

Get new posts by email:

Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

sms

Αναγνώστης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους από το ότι εμβολιάστηκαν και προστατεύονται, 1. με τα λεφτά του συνόλου των φορολογούμενων, χωρίς αυτοί (οι φορολογούμενοι), να ερωτηθούν, 2. χωρίς αξιολόγηση του εμβολίου, από την επιτροπή αξιολόγησης και 3. χωρίς διαπραγμάτευση, από την επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά για παθήσεις που απειλούν περισσότερους πολίτες, κάθε χρόνο και από πολύ περισσότερο φονικές παθήσεις. Η δικαιολογία: Είναι επείγον, λες και ο καρκίνος κάθεται και περιμένει να συνεδριάσουν οι Επιτροπές!!! Που ζούμε;;;

mms

mms

βίντεο