ροή ειδήσεων

ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΔΙΚΟ» ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 62ΧΡΟΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ



Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 62χρονου ηλεκτρολόγου – δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες μέρες (24-05-2021) στην διάρκεια χειρουργείου. Είχε προηγηθεί στις 18-05-2021 «ατύχημα» από πτώση σε δεξαμενή της Ιεράς Μονής Θάρρι στα Λάερμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και την νοσηλεία του για σχεδόν 1 εβδομάδα εντός του Γεν. Νοσοκομείου Ρόδου.

Το τραγικό αυτό περιστατικό μας δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσιο, δεξαμενές) της Ι.Μ. Θάρρι πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας; Υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες κατασκευής και λειτουργίας τους; Γιατί, οι υπεύθυνοι από την Ι.Μ. Θάρρι δεν απευθύνθηκαν για «συνδρομή συνεργείου» της ΔΕΥΑΡ ή έστω ενός εξειδικευμένου ιδιωτικού συνεργείου; Οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης απαιτούσαν τεχνική έκθεση ή επίβλεψη αρμόδιου μηχανικού; Πραγματοποιήθηκε ή όχι πραγματογνωμοσύνη, αμέσως μετά το «ατύχημα», για να εξακριβωθούν οι αιτίες του σοβαρού τραυματισμού, οι οποίες «οδήγησαν» τελικά στην απώλεια της ζωής του;

Δυστυχώς, ο θάνατος του συναδέλφου μας δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως «εργατικό ατύχημα», αφού βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Όμως, θεωρούμε «περίεργες» τις συλλυπητήριες δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων. Χαρακτηρίζει το θάνατο του συναδέλφου μας ως «αδόκητο» (δηλ. απρόσμενο), χωρίς να έχει απαντήσει στα άνωθεν ερωτήματα. Ζήτησε να γίνει πραγματογνωμοσύνη ή μήπως «έμμεσα» η δημοτική αρχή Ρόδου επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη, είτε στην θέληση του συναδέλφου για προσφορά στους συμπολιτών του, είτε στην «κακιά στιγμή»;

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου ξεκαθαρίζει, ότι τα «ατυχήματα» που συμβαίνουν στους εργατοτεχνίτες δεν οφείλονται ούτε στη κακιά στιγμή, ούτε στη κακιά ώρα. Η πολυετής εμπειρία τους στο αντικείμενο, αποδεικνύει ότι δεν δύναται να τους προστατεύσει με επάρκεια απέναντι στους πολλαπλούς κινδύνους. Είναι υποχρέωση – ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχει εγκαταστάσεις – μηχανήματα – εργαλεία με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και την άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Τα άνωθεν «ατυχήματα», εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας, χαρακτηρίζονται μονάχα ως «εγκλήματα». Η εκάστοτε εργοδοσία (ανεξαρτήτως φορέα) στην προσπάθειά της για εξοικονόμηση πόρων, αφενός εκμεταλλεύεται την εργατικότητα και το φιλότιμο κάθε εργαζόμενου, αφετέρου δεν διστάζει να «θυσιάζει» την υγεία και την ασφάλεια ή ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη ζωή για την ολοκλήρωση ενός έργου.

Με τον πιο τραγικό τρόπο, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, οι ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής Ρόδου, για την ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ των ΜΑΠ του 2020 και 2021 στους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, ότι εάν είχε παραλάβει τα ΜΑΠ (σύμφωνα με την ΚΥΑ) από τον Δήμο Ρόδου τότε σήμερα θα ήταν ακόμη ζωντανός! Εκτιμούμε ότι για τη μη χορήγηση των ΜΑΠ, η δημοτική αρχή Ρόδου έχει πολιτικές ευθύνες, τις οποίες επιχειρεί να «κρύψει» μέσα από συλλυπητήριες δηλώσεις! Όμως, ο «Γολγοθάς» για την οικογένεια, τους συγγενείς και τα παιδιά του, δυστυχώς συνεχίζεται!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου αναγνωρίζει ότι το τραγικό συμβάν δεν μπορεί να «δηλωθεί» ως εργατικό ατύχημα. Όμως, θεωρεί «ανεπαρκείς» και «αποπροσανατολιστικές» τις συλλυπητήριες δηλώσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής Ρόδου, καθώς δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι συνθήκες του σοβαρότατου τραυματισμού του εκλιπόντα συναδέλφου μας.

Ευελπιστούμε να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές, ώστε να διερευνηθούν:
εάν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσιο, δεξαμενές) της Ι.Μ. Θάρρι πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας και υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες κατασκευής και λειτουργίας τους.
εάν η μη χορήγηση των ΜΑΠ του 2020 εκ μέρους της δημοτικής αρχής Ρόδου, δύναται να θεωρηθεί ως συνυπαιτιότητα επί του σοβαρού τραυματισμού που «οδήγησε» στο θάνατο του συναδέλφου μας.

Σε περίπτωση, που η έρευνα εντοπίσει ευθύνες για ελλείψεις στις προδιαγραφές και στα μέτρα ασφαλείας, τότε να γίνει άμεσα ο καταλογισμός τους, ώστε να αποζημιωθεί η οικογένεια του αποθανόντα συναδέλφου μας.

ergatikiprotoporia.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *