ροή ειδήσεων

Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιους τουρίστες περιμένουμε;


Δημήτρης Γάκης*

Την κρίσιμη αυτή βδομάδα που ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τις πύλες των νησιών μας για τον τουρισμό, τα χτυπήματα από τις «επιτυχίες» του «επιτελικού» κράτους στην αγορά και τους εργαζόμενους έρχονται απανωτά, με ρυθμό καταιγίδας. Από το εσωτερικό και από τη διεθνή τουριστική αγορά. Η πορεία των εμβολιασμών στην Κω, στη Ρόδο, το λοκντάουν στην Κάλυμνο, οι άστοχες τακτικές στα νησιωτικά θέματα, που θέλουν ειδική μεταχείριση, τραυματίζουν τις όποιες προσδοκίες είχε ποντάρει στα covid-free μικρά νησιά, η άσχετη με την τουριστική πραγματικότητα της Δωδεκανήσου κυβέρνηση.

Η επιλογή της μη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αντί για τη δυναμική έξοδο στην παγκόσμια τουριστική αγορά, οδηγεί τη νησιωτική χώρα σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπολογίσουν την κάθε ουσιαστική λεπτομέρεια, που θα κάνει τη διαφορά στη μετά την πανδημία εποχή, από την κατάλληλη προβολή των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα ρίσκα του ανταγωνισμού από αντίστοιχους προορισμούς στο μεσογειακό νότο (κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία), αδιαφορώντας για τα μεγάλα και πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά, τους πυλώνες της οικονομίας στη Δωδεκάνησο, κινδυνεύουν να ανοίξουν τον τουρισμό με… κλειστά ξενοδοχεία!


Την ίδια στιγμή, το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των διεθνών αερομεταφορών καθυστερεί, η απόφαση των Βρετανών για την «πορτοκαλί» κάρτα, τα εμπόδια που βάζουν οι μεγάλοι παίκτες – κράτη της Ε.Ε. που βασίζεται ο εισερχόμενος τουρισμός στη Ελλάδα με τα «υβριδικά» πρωτόκολλα, πιστοποιητικά και διαδικασίες, εντείνουν την ανησυχία των νησιωτών για τις δυνατότητες της Ν.Δ. να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση που θα καθορίσει το μέλλον του τουρισμού μας στην επόμενη 10ετία.


Τα κρίσιμα ερωτήματα για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιους τουρίστες περιμένουμε, είναι η καθημερινή συζήτηση όλων μας στη Δωδεκάνησο. Και θέλουν άμεση και αξιόπιστη απάντηση. Δεν μπορεί να παίζουν με την αγωνία των νησιωτών, που ενώ έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για να υποδεχθούν με ασφάλεια και με επαγγελματισμό τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν «βάλει φωτιά» στο διαδίκτυο για κρατήσεις στα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου, βλέπουν μπροστά τους να υψώνεται ένας φράκτης κυβερνητικής μικροπολιτικής και άγνοιας του κινδύνου που αυτή προκαλεί.

Οι νησιώτες εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι αλιείς, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ναυτικοί, οι άνθρωποι του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες οι πολύμορφες νησιωτικές κοινωνίες, θέλουμε κατάλληλα οργανωμένο και αποφασιστικό άνοιγμα του τουρισμού. Που να βασίζεται στις διαδικασίες και την εμπειρία της ασφαλούς φιλοξενίας που προτείνουν οι γνώστες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, με στοχευμένα μέτρα, που μέσα από δημόσιο διάλογο μαζί τους έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι τις μικροκομματικές αντιαναπτυξιακές α λα καρτ παρεμβάσεις της Ν.Δ.

* Tέως βουλευτής Δωδεκανήσου

efsyn

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/5/21 11:49

    ΜΕ 10 ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΕΛΙΑ ΓΑΚΗ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/21 12:45

    Τους ψωριάρηδες των lowcost που μας πασάρατε αριστεροί και δεξιοί όλα αυτά τα χρόνια..αυτούς περιμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/5/21 17:16

      Κάτσε να δείς τώρα τι τουρίστα θα σε φέρει εφέτος ο Μητσοτάκης ! Μόνο τη φέτα που την σαλατούλα θα τρώνε και θα ναι το μόνο φαγητό που θα παραγγέλουν και βέβαια θα έχεις το προνόμιο να σε κολλήσουν και Κόβιντ αν είναι φορείς......... πάμε για 2ο καλοκαίρι κορόνα γράμματα για ένα καρβέλι ψωμί την ίδια ώρα που οι ΦΟΡΟΙ της ΝΔ τρέχουν και δεν σταματούν μια κυβέρνηση ξεκομμένη από την θλιβερή πραγματικότητα που ζούνε εκατομμύρια Έλληνες !

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/5/21 17:16

    ΓΑΤΑΚΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΥΚΟΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Κ Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/5/21 08:29

    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ? ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΟΝΑΣΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *