ροή ειδήσεων

UNWTO: Στο 2024 τοποθετείται η πλήρης ανάκαμψη του Τουρισμού



Κατακόρυφη πτώση κατά 83% κατέγραψαν οι διεθνείς, τουριστικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας, κυρίως, των ταξιδιωτικών περιορισμών, που παρέμεναν σε ισχύ. Ωστόσο, ο δείκτης εμπιστοσύνης στα ταξίδια, που εκπονεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αν και με βραδείς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η ολική επαναφορά των ταξιδιών στα επίπεδα του 2019, τοποθετείται στο 2024, ενώ σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται από το 2020.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021, οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο καλωσόρισαν 180 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, με πτώση 94% στις διεθνείς αφίξεις.

Η Ευρώπη σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση (83%), ακολουθούμενη από την Αφρική (81%), τη Μέση Ανατολή (78%) και την Αμερική (71%).

Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν την κατακόρυφη πτώση κατά 73% που κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως το 2020, γεγονός που κατέστησε την περασμένη χρονιά ως τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, είπε: «Υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης και βλέπουμε την εμπιστοσύνη να επιστρέφει έστω και με αργούς ρυθμούς. Οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν το κλειδί για την ανάκαμψη, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό και την επικοινωνία, καθιστώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία των τεστ πιο εύκολη και οικονομικότερη, εάν θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη τη θερινή περίοδο, στο βόρειο ημισφαίριο”



Η τελευταία έρευνα της Ομάδας των Ειδικών στον Τουρισμό του UNWTO δείχνει ότι, οι προοπτικές για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες. Παράλληλα, ο ρυθμός των εμβολιασμών σε ορισμένες βασικές αγορές, καθώς και οι πολιτικές για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, ιδίως το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε., έχουν αυξήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού σε ορισμένες από αυτές τις αγορές.

Συνολικά, το 60% των “ειδικών” αναμένει ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού από το 2022, έναντι ποσοστό από 50% στην έρευνα του Ιανουαρίου του 2021. Το υπόλοιπο 40% προβλέπει πιθανή ανάκαμψη μέσα στο 2021, σε ποσοστό ελαφρώς μειωμένο έναντι του αντίστοιχου του Ιανουαρίου. Σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο διεθνής τουρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2024, ενώ το ποσοστό που πιστεύουν ότι ο διεθνής τουρισμός θα επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας το 2023 εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος και διαμορφώνεται στο 37%, σε σύγκριση με την έρευνα του Ιανουαρίου.

Οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την έλλειψη συντονισμού στα ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα ως τα βασικά προβλήματα στην ανάκαμψη του κλάδου.

Ο αντίκτυπος του COVID στον τουρισμό μειώνει τις παγκόσμιες εξαγωγές κατά 4%

Το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO παρουσιάζει επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2020 μειώθηκαν κατά 64% σε πραγματικούς όρους (τοπικά νομίσματα, σταθερές τιμές), που ισοδυναμεί με πτώση άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μειώνοντας τη συνολική αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κατά περισσότερο από 4%, το 2020.

Η συνολική απώλεια εσόδων από εξαγωγές, από τον διεθνή τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών μεταφορών), ανέρχεται σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού (70% σε πραγματικούς όρους) και της Μέσης Ανατολής (-69%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε τουριστικά έσοδα.

money-tourism

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *