ροή ειδήσεων

Ταξίδι με πλοίο: «Μπλόκο» σε 4.500 ταξιδιώτες - Τι έγγραφα χρειάζονται πριν την επιβίβαση



Πάνω από 4.500 ταξιδιώτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε πλοίο και να ταξιδέψουν την τελευταία εβδομάδα ως αποτέλεσμα των ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.


Εντατικοί είναι οι έλεγχοι που διενεργούν τα στελέχη του Λιμενικού σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν περισσότεροι από 4.500 ταξιδιώτες.

«Η προσπάθεια για ασφαλή ταξίδια με πλοίο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την επίσκεψη του στο λιμάνι του Πειραιά. Ο υπουργός επισκέφτηκε την πύλη Ε9, στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

«Οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι πλήρεις και πραγματοποιούνται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Την τελευταία εβδομάδα, δυστυχώς, δεν επετράπη η επιβίβαση σε πάνω από 4.500 άτομα», πρόσθεσε.



Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για ακόμη μία φορά, κάλεσε τους ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς οι ίδιοι αλλά και οι δικοί τους άνθρωποι. «Ζητώ και πάλι τη συνεργασία των επιβατών. Την παρουσία τους μιάμιση ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας στη διάρκεια του ταξιδιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας, ταξιδεύουμε με ασφάλεια, χαιρόμαστε το καλοκαίρι», κατέληξε κ. Πλακιωτάκης.

Τι έγγραφα χρειάζονται

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3117/Β/16-7-21, οι μετακινήσεις προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, θα επιτρέπονται εφόσον οι επιβάτες:
Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
Επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται:
Οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών.
Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών ισχύουν τα ακόλουθα:


Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά, το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας είτε σε έντυπη μορφή) με τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος), το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες, καθώς επίσης να δηλώνουν και να επιδεικνύουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου και να τα παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Μεταξύ ενδιάμεσων νήσων της ίδιας Περιφέρειας (π.χ, Ρόδος-Σύμη, Ρόδος-Κως, Σύρος-Πάρος κ.λ.π.), δεν απαιτείται οι επιβάτες να επιδεικνύουν το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) ωστόσο θα πρέπει να δηλώνουν και να επιδεικνύουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, με το εισιτήριό τους, στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Μεταξύ ενδιάμεσων νήσων διαφορετικής Περιφέρειας (π.χ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σύρος προς Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Χίος κ.λ.π.), δεν απαιτείται οι επιβάτες να επιδεικνύουν το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) ωστόσο θα πρέπει να επιδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα εμβολιασμού ή ελέγχων με τη μέθοδο PCR 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου (είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας είτε σε έντυπη μορφή), στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

ieidiseis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *